Завой

Църквата не била против ин витро зачеването, но при определени условия

Митрополит Галактион бил в управата на тъканна банка, но излязъл

Снимка: БГНЕС

След като през миналата седмица църквата се обяви против ин витро оплождането и сурогатното майчинство, в сряда се стигна до отстъпление в позициите на висшето духовенство. Свитият Синод на Българската православна църка не е против ин витрото, заяви ловчанският митрополит Гавриил пред БНР.

Той обясни, че методът се приема и от Синода на гръцката и руската православна църква, но само при условие, че биологичният материал е взет от законния съпруг и всички оплодени яйцеклетки се имплантират в майката, защото “всяка една от тях е живо същество и не бива да се унищожава“.

“При тези условия няма против и Българската православна църква да се използва методът ин витро, когато това е абсолютно необходимо и няма друга възможност“, обясни той. Човек, който използва метода "ин витро", не е грешен, заяви духовникът.

Позицията на църквата от миналата седмица срещна бурните реакции на лекари, занимаващи се с репродуктивни проблеми, както и на семейства, които са се сдобили с деца след ин витро процедури.

Митрополитът обясни, че в случая вероятно е станало пренасяне на становището на църквата за сурогатното майчинство към метода "ин витро" и затова се е получило объркване.

В същото време Знеполският епископ Йоан обяви, че застава зад становището на Светия синод “до думата и запетайката“. Той заяви, че църквата не отрича и не се противопоставя на науката, а всеки човек сам решава дали да се вслуша в призивите на църквата. Въпреки това обаче призова да се следват добрите примери на Свещеното писание. “Молим Бога тези майки, които нямат деца, и които желаят да имат, Бог да им устрои така, че да се случи, но да се случи така, както е нашето естество - по естествен, нормален и реден начин“, заяви той.

Тренчев обяви участие на владика във фирма за трансплантации

Междувременно лидерът на КТ “Подкрепа“, който от известно време е активен по църковните въпроси и се зае с формирането на църковен синдикат към конфедерацията, обяви пред бТВ, че един от българските митрополити има клиника за трансплантация на органи. Тренчев отказа да назове името на висшия духовник, но бе категоричен, че информацията му е достоверна.

"Сигурен съм. Проверили сме кой в какви фирми участва с истинските си имена, не с духовните", посочи той и допълни, че ще изнесе информация за това, когато му дойде времето.

Митрополит Галактион бил в управата на тъканна банка, но излязъл

По-късно сайтът rodopi24 съобщи, че Старозагорският митрополит Галактион управлява международната тъканна банка “Остеоцентър-България“. Справка на Mediapool в Търговския регистър обаче показа, че Галактион Любенов Табаков е участвал в Съвета на директорите на фирмата в периода 2008-2010 година, след което е заличен. В момента в съвета на директорите фигурират Румен Хичев, Полина Спасова Попова – Милева, Татяна Борисова Борисова. В Търговския регистър няма информация за участие на Галактион Любенов Табаков или Георги Любенов Табаков, както е светското име на митрополита, в други фирми.

 

Тъканната банка “Остеоцентър“ вече беше забъркана в няколко скандала у нас – около съмнения за търговия на български болници с тъкани, които тя изкупува, и около визитата на бившия здравен министър Божидар Нанев и депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов в САЩ, платена от фондации на частната фирма.

 

Отклонява се вниманието от досиетата и финансите на църквата

Тренчев коментира още, че нито една институция на някое от другите вероизповедания в България не се е противопоставяла така ревностно на държавните проверки на дадените ѝ субсидии, както Светият синод.

“Тези субсидии не са проверени, а това е задължение на държавата – става дума за милиони през годините. И Комисията по досиетата просто изпълняваше своите функции като поиска информация от църквата за служителите ѝ, а те първо обещаха да я дадат, но не го направиха, после отказаха да я предадат, а накрая все пак склониха”, посочи Тренчев.

Според него в известна степен темата за ин витрото и сурогатното майчинство цели да измести фокуса на обществото от темите за досиетата и за финансите на църквата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?