Църквата не признава архонтската титла на Слави Бинев

Църквата не признава архонтската титла на Слави Бинев

Светият синод най-накрая взе решение и оповести позицията си по скандала с провъзгласяването на бизнесмена Слави Бинев за архонт. В началото на януари в римската базилика “Санта Мария Маджоре” старозагорският митрополит Галактион даде титлата на Бинев, което предизвика противоречиви реакции както в България, така и във Ватикана.

В сряда след тридневни умувания митрополитите обявиха в официално писмо до медиите, че посещението на Галактион в Рим от 2 до 5 януари има частен характер и не е станало с благословението на патриарха и Светия синод. Синодът е решил, че удостояването с титлата “архонт” е нелегитимно, тъй като в “наградния фонд на БПЦ такова звание не съществува”.

Пред Mediapool говорителят на Синода митрополит Неофит обясни, че отличието не се признава от българската църква, защото то не е присъщо за нашето вероизповедание.

Неофит допълни, че Синодът съжалява за допуснатата нередност. Архиереят обясни, че дядо Галактион отново не се е явил на синодалното заседанието, за да даде обяснение по случая, но изпратил болничен лист. “Засега сме му казали да даде писмено обяснение и го очакваме на 11 февруари, когато пак ще се съберем”, обясни Неофит.

“Удовлетворен съм от решението на Синода. То е важно, защото по този начин се дава ясен знак, че БПЦ се разграничава от действията на Галактион”, коментира пред Mediapool председателят на парламентарната комисия по вероизповедания проф. Огнян Герджиков.

“С непризнаването на архонтската титла на Бинев се тушира напрежението, което се беше породило между България и Ватикана”, допълни Герджиков.

Преди два дни той обяви, че Галактион е подвел Ватикана за посещението си в Рим, тъй като е искал да направи частна визита и не го е уведомил за церемонията по даване на архонтския сан на Бинев. Това Герджиков научил в разговор с папския нунций у нас Джузепе Леанца, който бил притеснен от намесването на Светия престол в даването на спорната титла.  

Споделяне

Още по темата

Още от България