Църквата почита паметта на св. Марина

Църквата почита паметта на св. Марина

На 17 юли християнската църква почита паметта на св. Марина.

Тя е родена в Антиохия и е дъщеря на жрец идолопоклонник. Загинала мъченически едва на 16 г. (около 270 г.).

За българина тя е символ на небесния огън, покровителка на жътвата, нивите и сеитбите. В едната си ръка държи дявола за косата, с другата го удря с дърво по главата.

Изобразяват я на трон, лявата ѝ ръка е пред гърдите, в дясната държи кръст.

Горещниците - 15, 16 и 17 юли, народът ни празнува в чест на огнената слънчева стихия.

Дните са посветени на християнските светци Юлия, Марина и Емилиян. Най-строго се почитат първия и третия горещник. Знае се, че каквото и да се изработи в тези дни, ще изгори. Не се ходи пеш. Жените не се захващат с никакви ръкоделия.

На 17 юли се пали новият жив огън. Той се прескача за здраве и от хора, и от животни. От него всеки взима, за да запали домашното огнище. Казват, че през тези дни и от най-засъхналите корита бликва вода и който се окъпе в тази топла вода, няма да боледува през цялата година. Започват седенките, изпълнени с магии за любов.

Между селата Джулюница и Кесарево, област Велико Търново, се намира лековитото аязмо на св. Марина. Всяка година на 17 юли то се превръща в притегателен център за стотици българи от различни краища на страната, които търсят спасение във водата и калта му, за които се твърди, че притежават лечебна сила.

Вярващите в лековитата сила на малкото аязмо пристигат на мястото още в нощта срещу 17 юли, тъй като именно тогава според поверието водата бликва по чудодеен начин от земята, а впоследствие също толкова мистериозно изчезва.

Наред с това поклонниците палят и свещи пред иконата на св. Марина, нарисувана от отец Николай от село Кесарево, който я изважда и поставя там специално за случая, а след това отново я прибира.

Споделяне

Още от Общество