Църквата поиска да участва в обсъждането на законите

Това стана два дни след речта на митрополит Николай за “сатанинската ерес в политиката“

Църквата поиска да участва в обсъждането на законите

Българската православна църква поиска парламента да търси нейното мнение при обсъждането на закони, които имат връзка с “развитието на човешката личност, Христовото учение и християнската нравственост“. В събота в отворено писмо до председателката на НС Цецка Цачева патриарх Неофит призовава за възстановяване на сътрудничеството между БПЦ и депутатите.

Неофит казва, че Църквата винаги е проявявала загриженост и е изразявала позиция по обществените отношения, регламентирани от законите.  “Прави впечатление, че в последно време, тази взаимно полезна практика и за двете институции е позабравена, но искрено се надяваме, че не е изоставена“, пише патриархът.

Само преди два дни пловдивският митрополит Николай произнесе реч, в която обяви, че сатанинската ерес е навлязла в политиката. Той даде за пример въпросите за йогата от матурите, както и фактът, че евреин е съветник по религиозните въпроси в Министерството на образованието. После Николай призова настоятелствата на няколко църкви в Пловдив да не си плащат сметките за такса “смет“.

В отвореното си писмо патриарх Неофит не засяга темата със скандалната реч на митрополит Николай. Главата на БПЦ споменава единствено, че Църквата не е била попитана за мнение по обсъждания Закон за предучилищното и училищното образование. Представители на организацията не са били поканени и на двете четения на закона в парламентарната комисия по образованието и науката.

Неофит припомня, че Светият Синод от години поставя въпроса за въвеждането на вероучение в българските училища, но може да бъде полезен и по други закони. Той призова да не се забравя, че в годините, когато е нямало българска държава, именно църквата е съхранила образованието в училищата.

Българският патриарх се позовава на внесения от Министерски съвет законопроект за изменение на Закона за нормативните актове, чиито основен предмет е необходимостта от обществено обсъждане на законодателните промени. Той призовава писмото му да бъде разпространено до председателите на постоянни комисии в 43-ото НС, които да гарантират по-тясно сътрудничество между духовна и законодателна власт.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?