Подновен дебат

Църквата поиска проституцията у нас да бъде забранена със закон

Църквата поиска проституцията у нас да бъде забранена със закон

Църковното настоятелство при храм "Св. Княз Борис Покръстител" и Младежкият културно-просветен център "ИХТИС" с християнска насоченост в Сливен предлагат да бъде въведена официална забрана на проституцията в страната. Това предаде БТА в сряда, като се позова на председателя на настоятелството свещеник Йоан Петров.

Докато бъдат приети съответните законови промени, те настояват да бъдат записани изменения в Наредбата за обществения ред на община Сливен, с които практикуването на тази дейност да бъде забранено в радиус от двеста метра от детски градини, училища, културни и обществени институции и публични сгради.

Представители на институции и граждани се събраха в сряда в Сливен на кръгла маса, за да обсъдят проблемите на уличната проституция в града.

От храма в Сливен от месеци повдигат въпроса за проституцията, която, според църковните деятели, е превзела улиците на града и се практикува в непосредствена близост и до храмове, и до училища. Църковното настоятелство при "Свети Княз Борис Покръстител" дори подаде преди няколко месецажалба в полицията и прокуратурата заради леките жени около храма, които осквернявали светата обител.

Отговорът на полицията бе, че проституиращите жени като "компаньонки" в повечето случаи си плащали патентния данък, който варира от три хиляди и шест хиляди лева и заради това не можело да бъдат подгонени. Мъжете, които обикновено са им сутеньори, не можели да бъдат също хванати, защото се представяли като охраняващи жените и в повечето случаи живеели с тях на съпружески начала и дори имали общи деца. Единственото, което органите на реда можели да направят, е да наблюдават тази дейност и проверяват участниците в нея за противозаконни прояви.

На кръглата маса в сряда председателят на Районния съд в Сливен Ангел Гагашев казва, цитиран от БТА, че проблемът с проституцията в България е назрял и трябва да бъде поставен на национално равнище. Той смята, че след широка обществена дискусия проституцията трябва да бъде законово регламентирана - изцяло да се забрани или да бъде легализирана.

За регламентирането на "най-древната" професия се обявиха публично преди година и нейни представителки, въпросът е бил поставян и от политици и депутати.

Практиката в Европа в тази сфера е разнообразна и се свежда най-общо до четири вида регламентация.

В страни като Албания, Андора, Хърватия, Македония, Молдова проституцията е напълно криминализирана, и ако се упражнява, тя е нелегална. Преследват се и проституиращите, и ползващите услугите им.

В Швеция, Норвегия, Исландия е криминализирано търсенето - приема се, че предлагащите секс услуги са жертви на насилие. Клиентите и сводниците подлежат на наказателно преследване.

В страни като Белгия, Италия, Дания, Франция, Полша и нашата страна - няма регулация на тази дейност. За криминално деяние се приемат сводничеството и склоняването към проституция.

Холандия, Германия, Австрия, Швейцария, Гърция, Унгария, Латвия са въвели легализация и регулация – проституцията се приема за легален бизнес, но трябва да се изпълнят определени изисквания, които са различни в отделните страни. В Холандия, например, предлагащите сексуални услуги не са задължени да се подлагат на задължителен регулярен медицински преглед, докато в Латвия, например, това е основно условие да могат да практикуват бизнеса си.

Споделяне

Още по темата

Още от