Царска каляска, ретро трамвай и безплатни музеи за Деня на София

Празникът събира президент, премиер и кмет на молебен за благоденствие

Каляската на цар Фердинанд

Царската каляска на Фердинад ще излезе по жълтите павета за първи път от десетилетия послучай Деня на София – 17 септември. Ретро трамвай, безплатни общински музеи, галерии и зоопарк пуска още общината за столичани и гостите на София. Забавления за малки и големи ще има през целия ден, като всеки столичен район е със собствена програма.

Празникът на София ще събере президента Росен Плевнелиев, премиера Георги Близнашки и кмета Йорданка Фандъкова на церемонията по издигане на знамената на столицата, България и Европейския съюз в 11.30 часа пред базиликата "Света София". Ще бъде отслужен и водосвет за благоденствие.

Не е ясно дали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който не пропуска празника от 2006 г., ще бъде на площада. Според официалната му програма в 11 часа той трябва да открива чисто нова автогара в Пазарджик. Неотдавна БСП призова столичните прояви да не се използват за предизборни цели, заради присъствието на Борисов на откриването на кръстовището на две нива при Семинарията и пускането на новите автобуси.

Раздаване на отличия на килограм

По традиция тържествата започват със заседание на Столичния общински съвет, на което ще бъдат връчени званията "Почетен гражданин на София", "Почетен знак на Столична община" и на "Значка на София".

Наред с безспорно заслужили деятели на изкуството, културата, науката, спорта и общественици, ще бъдат раздадени и спорни. На последната си сесия на 11 септември например редом до олимпийските ни шампиони по вдигане на тежести Янко Русев и борецът Валентин Райчев, неясно за какви заслуги със званието почетен гражданин на София беше удостоен и финансовия директор на футболен клуб "Левски" Константин Баждеков. В същото време единственият досега български спортист с пълен комплект олимпийски медали – златен, сребърен и бронзов от една олимпиада каякарката Ваня Гешева беше отличена само с почетния знак.

Посмъртно отличието "почетен гражданин" ще получат и футболните легенди Георги Аспарухов и Никола Котков.

Церемонията по връчване на традиционните награди на Столична община за ярки постижения в областта на културата ще бъде в Народния театър "Иван Вазов" от 18.30 часа.

Царска каляска по жълтите павета

За празника Музеят за история на София ще пусне в движение каляската на княз Фердинанд и княгиня Мария-Луиза, подарена им за сватбата на 8 април 1893 г. от княгиня Клементина, майката на българския владетел.

Каляската е в английски стил "паризер ландо", тапицирана е с кожа и сукно, покрита е със свалящ се кожен гюрук, а от двете страни на капрата има фенери.

Царската каляска ще тръгне от 10 часа от площад "Бански" 1, ще премине по бул. "Княгиня Мария-Луиза" и по бул. "Цар Освободител" до Народното събрание, а оттам ще поеме обратно по същия маршрут. В каляската ще се вози манекенка облечена в дрехи от преди два века.

Безплатен достъп до общинските музеи

Безплатно ще отворят врати и общинските музеи. Столичани и гостите на София ще могат да посетят парк-музей "Врана", музея при базиликата "Света София", Софийска градска художествена галерия, галерия "Дечко Узунов", както и зоопарка.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е издала специална заповед за това.

Вяра, Надежда Любов

Празникът на столицата съвпада с деня, в който Българската православна църква почита паметта на светите мъченици София и дъщерите ѝ Вяра, Надежда и Любов.

Според преданието София е била благочестива християнка, която след овдовяването си посветила грижите си на своите три дъщери – мъчениците Вяра, Надежда и Любов (в деня на смъртта им съответно са на 12, 10 и 9 години). Тя ги възпитавала в любов към Господа Исус Христос. Майката и дъщерите ѝ не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138 г.), който заповядал да ги доведат веднага при него.

Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им "сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание", според преданието.

Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. Майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си.

Момичетата умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. От мъка по дъщерите си три дни по-касно умира и майка им. Погребват я при трите ѝ деца. Църква почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери.

Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

Споделяне

Още от България