"Царската реституция" отива в парламента, държавата продължава да се съди с царя

Според работната група е нужен специален закон - ГЕРБ няма да внесе такъв до постигане на пълен консенсус

Цецка Цачева обявява позицията на Министерството на правосъдието, сн. БГНЕС

Казусът с т.нар. царски имоти отива в парламента, след като изпълнителната власт прецени, че не е нейна работа да се занимава с него. Вследствие на тaзи poзиция, приета от работна група към правосъдното министерство, държавата предприе нов завой в политиката си и ще възобнови висящите дела за "царските имоти", които преди десетина дни реши да спре, за да търси извънсъдебно споразумение с бившия цар и бивш премиер Симеон Сакскобургготски.

Сега депутатите трябва да решат дали да приемат специален закон, с какъвто се ангажира Народното събрание през 2009 г., когато отмени правото на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза да се разпореждат с реституираното си имущество, и какво ще съдържа той.

Казусът може да бъде решен със специален закон, а изпълнителната власт няма място в делата за тях, заяви правосъдният министър Цецка Цачева в понеделник на съвместен брифинг с регионалния министър Николай Нанков. Двамата представиха становището на работната група, формирана по разпореждане на премиера след писмо на Сакскобургготски в края на октомври. От обясненията се разбра, че на този етап няма "сделка".

По всичко изглежда, че отказът на правителството да предложи решение, какъвто бе първоначалният замисъл, е продиктуван от ултимативната позиция на ВМРО против всякаква политическа сделка с бившия цар за имотите му и настояването на партията въпросът да се обсъди от коалиционния съвет на управляващите.

Прехвърлянето на топката към парламента спестява публичен раздор в управляващата коалиция и на първо време разсейва съмненията, че Бойко Борисов, разчитайки на услуги, свързани с международния му имидж, се е договорил със Сакскобургготски да запази двореца "Врана", "Царска Бистрица" (плюс къщата в Баня, която не е спорна) и част от горите, а за "Ситняково", "Саръгьол" и "Кричим" да получи парично обезщетение, чийто размер е въпрос на преговори. В резултат на сделката Симеон трябваше да се откаже от делата срещу България за имотите си, които води в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, коментираха още пред Mediapool правителствени източници, запознати с параметрите  на договаряното извънсъдебно споразумение.

За наличието на "сделка" се подразбра на 22 ноември, когато МРРБ съобщи, че спира за шест месеца делата за дворците "Врана" и "Царска Бистрица", през което време ще преговаря с бившия цар за извънсъдебно споразумение. От последвалите обяснения на министър Нанков не се разбра какво е наложило този обрат в позицията на държавата, която вече спечели окончателно три дела за други "царски имоти".

ГЕРБ няма да внася специален закон, докато не се намери консенсус в парламента

След като становището на работната група бе обявено, председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) заяви пред в. "24 часа", че специален закон е нужен, но ГЕРБ няма да инициира такъв, докато не бъде постигнат консенсус между управляващи и опозиция. ГЕРБ са "изследвали казуса във времето", каза Кирилов, от чието изявление се подразбира, че нагласата е била да се постигне компромис със Сакскобургготски.

"Съобразили сме съществените факти, ясно ни е, че се водят дела в Европейския съд, подкрепяме принципите на конституцията за правовата държава и правовия ред, включително за защита на собствеността, включително за равнопоставеното третиране на лицата и субектите. В този случай обаче въпросът не е такъв, който следва да бъде решен от една парламентарна група и ние не сме давали заявки в тази посока", каза депутатът, цитиран от "24 часа".

Според Данаил Кирилов проблемът с "царските имоти" не е на ГЕРБ и в този казус "няма никакви политически проекти". "Никога не сме били в съюз с НДСВ, проблемът е изключително правен и неговото решение е изключително в парламента. Иначе има различни варианти за решаването му, но това е въпрос на консенсус и на съгласие", каза той.

ГЕРБ подкрепи през 2009 г. налагането на мораториум върху разпореждането с "царските имоти". Тогава предложението бе направено от лидера на РЗС Яне Янев. Едно от делата, заведено от Сакскобургготски срещу България пред в Страсбург, е именно заради мораториума.

Цачева оправда бездействието на парламента със съдебните дела

Правосъдният министър Цецка Цачева, която бе председател на 41-то и 43-то Народно събрание, отрече то да има вина за сегашната ситуация – бездействието му било продиктувано от заведените съдебни дела.

"Темата (за специален закон) е повдигана през различните мандати на парламента и с оглед на висящите съдебни спорове, до момента е приемано, че след като спор за право е отнесен до съда, съдът е този, който следва да даде отговор чия е собствеността", коментира Цачева.

Министър Нанков се оплете с извънсъдебното споразумение

Цачева даде да се разбере, че за изпълнителната власт случаят е приключил до финализиране на съдебните спорове, някои от които МРРБ прекрати, за да търси извънсъдебно споразумение с фамилията Сакскобургготски.

"Никога не сме коментирали темата за извънсъдебно споразумение. Ние сме твърдели, че отлагането временно, до шест месеца срок е, за да се се опита намери евентуално извънсъдебно решаване на казуса, на база на дейността и решението на работната група", каза регионалният министър на пресконференцията.

По тази причина и МРРБ, което е страна по тях, ще оттегли исковата молба за замразяване на процедурата, която в момента върви в съда за собствеността на двореца "Врана" и "Царска Бистрица".

 

Николай Нанков каза, че съдът не е отговорил на тази искова молба, тъй като делата всъщност са отложени за май 2018 г. заради смъртта на един от наследниците на Фердинанд и Борис III.

Регионалният министър, който в петък заяви пред депутатите , че въпреки окончателно спечеленото дело държавата не е влязла във владение на царската хижа "Саръгьол" заради гласувания от НС мораториум върху "царските имоти", сега се отметна от това обяснение.

Той призна, че мораториумът не пречка държавата като законен собственик да влезе във владение. Областните управители не са предприели необходимите действия, макар и надлежно да са уведомени от МРРБ за хода на делото, каза Нанков.  Причината е, че държавата не е платила малко над 10 хил.лв. на предишните собственици за направените подобрения по имотите.


Писмото на Симеон и работната група

Цецка Цачева разясни, че въпросът с изготвянето на закон, който да уреди въпроса с т. нар. "царска реституция", е бил повдигнат от Сакскобургготски, който на 31 октомври т.г. изпраща писмо до омбудсмана, Министерския съвет и Народното събрание. Бившият премиер напомня, че води три дела срещу държавата в Европейския съд в Страсбург.

Основания за това му дава приетият през 2009 г. от НС мораториум, който отмени правото на Сакскобургготски и сестра му да се разпореждат с реституираното си имущество "до приемането на специален закон". Такъв закон все още няма и поради това наложената забрана е изглежда лишена от правни основания. Освен това държавата е върнала имотите на наследниците на царската династия въз основа на решение на Конституционния съд, което обаче няма реститутивен ефект, за което говорят и спечелените от държавата дела в български съдилища.

Държавата не можела да спре делата за собствеността, нужен е специален закон

Цачева съобщи, че веднага след писмото на Сакскобургготски, премиерът Борисов е разпоредил съставянето на работна група, чийто координатор бе Меглена Тачева, бивш правосъден министър в царското правителство. В групата участваха адвокати на Саксокобургготски, експерти на Министерството на правосъдието и на двете институции, които все още водят дела за "царските имоти" – регионалното и земеделското министерство. Работната група е излязла с позиция, че държавата не може просто да спре делата за собствеността, т.е. да се меси в работата на правосъдната система. Още повече, че тези дела са спечелени на две инстанции.

Заключението на групата е, че единствената възможност за постигане на споразумение между страните е да се напише специален закон, който да е intuitu personae, т.е. посветен само на проблема с имотите на Симеон и сестра му.

Цачева каза, че правосъдното министерство няма да напише такъв закони това ще бъде оставено на парламента: "Това не е какъв да е закон, това е закон, който много рядко се случва в практиката, който е обявен за противоконституционен. Законът за Конституционния съд ясно каза - в случаите, в които един законодателен акт е обявен за противоконституционен, кой може да приеме законодателна инициатива. Изпълнителната власт не попада в този текст."

От нейното изказване се разбра, че до този момент държавата е платила 2 млн.лв., за да води делата за собствеността на имотите. Сумата е нищожна, като се има предвид стойността на претендираното имущество.

В момента пред съда продължават делата за дворците "Врана" и "Царска Бистрица", както и за горите в Рила. Бившият премиер вече загуби чифлика "Кричим", хижата "Саръгьол" и къщата в Ситняково, за които делата на всички инстанции приключиха в полза на държавата.

Още преди 20 години КС излезе със становище, че законът от 1947 г. за отнемане имотите на починалите царе Фердинанд Първи и Борис Трети е противоконституционен. Това решение на КС обаче също не може да бъде правна основа за реституция на имоти, а само за написването на специален закон. Въпреки това на база решението на КС държавата върна имотите на Симеон Сакскобургготски, предимно по времето, докато той беше на власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България