Царски депутат иска да отпаднат психотестовете за ловците и оръжейните търговци

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Владимир Дончев е предложил да отпаднат психотестовете за ловците и търговците на огнестрелно оръжие, предаде БТА.

Комисията започна разглеждането на внесените от него предложения за изменение и допълнение на Закона за оръжията, взривните вещества и боеприпасите.

Сред предложенията е и да отпадне задължението всяко оръжие да се застрахова поотделно. Ако предложенията бъдат одобрени от комисията, те трябва да бъдат гласувани на първо четене от парламента.

"Търговците на оръжие не боравят пряко с оръжието, затова не е необходимо да полагат психотестове", аргументира се Дончев.

При предишната промяна на закона бе допуснат текст, който задължаваше органите на МВР да извършват проверка на психологичесата пригодност на ловците, а това е огромен контингент, каза още той.

Разрешението за ловец ще се издава вече само срещу документ от психодиспансер и явяване на изпит за ловец. Срещу застраховането на всяко оръжие поотделно възразило МВР, защото така се създавали затруднения за притежателите на оръжие. С внесените предложения се изчиства правовата уредба и се избягват затрудненията на гражданите, коментира Владимир Дончев. Според него те не застрашават сигурността на обществото.

"С предишните изменения на закона, които приехме, създадохме достатъчно рестриктивен режим на контрол върху оръжията и взривните вещества", посочи той.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: