Царски министри коментират оставки

Царски министри коментират оставки

Симеон Сакскобургготски не е разговарял за промени в кабинета с министри от НДСВ. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев преди началото на правителственото заседание в четвъртък по повод прогнозите за промени в кабинета след разцеплението в царската партия. "При демокрацията всеки изпълнява определена функция, на определено място, за известно време", коментира Вълчев и допълни, че въпросът за оставката му е риторичен.

"Ако има някакво решение, съвсем нормално е то да се дискутира първо с министър-председателя, след това с лидера на политическата сила, която е излъчила конкретния министър, и накрая с журналистите", бе отговорът на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Тя каза, че по никакъв начин не се чувства притеснена за поста си и всеки е готов с оставката си в деня, в който е назначен.

“Това не ни е за първи път”, коментира министърът на държавната администрация Николай Василев, ветеран в два кабинета, оцелял при трите ремонта на правителството “Сакскобургготски”.

От ръководството на НДСВ няма да има предложения за смяна на наши министри, каза пред журналисти в кулоарите на парламента Олимпи Кътев, член на Политическия съвет на партията. Той беше помолен да коментира публикации в медиите за евентуални промени в правителството. Кътев заяви, че НДСВ не замисля  смени на министрите си, продиктувани от  вътрешните проблеми на партията. Той отрече Симеон Сакскобургготски или някой друг да му е предлагал да заеме поста на министър на държавната администрация на мястото на Николай Василев. Нямам амбиции към това място, каза Кътев.

Говорителят на НДСВ Станимир Илчев не пожела да говори за евентуални смени на царски министри.

Попитан дали са водени разговори с него да стане министър на отбраната, Илчев каза, че също чете хипотезите във вестниците с голям интерес и някои от тях са много любопитни. От 2-3 дни се концентрирам върху друга тема - мачът ЦСКА - Левски в неделя, пошегува се той.

Според източници от тройната коалиция, единственият министър от НДСВ, към който Симеон нямал претенции за смяна, е Миглена Тачева, която преди няколко месеца оглави правосъдното министерство на мястото на Георги Петканов.

Най-неудобни за царя са Даниел Вълчев и Николай Василев, които по-активно се включиха в “бунта” срещу юнския конгрес на партията, който юридическото лоби в НДСВ смята за нелегитимен и манипулиран.

Според източници на Mediapool и заместник-министри, излъчени от същото това лоби, в момента тръпнат в неизвестност за съдбата си. Твърди се, че поне шестима ще се простят с постовете си.

Промените в кабинета обаче не са актуална тема за премиера Сергей Станишев, който в момента е загрижен най-вече за гласуването на държавния бюджет и данъчните закони, както и с проекта за новата агенция по сигурността, заради която си е отворил фронт с президента Първанов. Евентуални рокади ще бъдат предложени в началото на следващата година, като освен избраници на Симеон, ще бъдат сменени и министри от БСП и ДПС. Нарочени са здравният министър Радослав Гайдарски, министърът на земеделието Нихат Кабил, който вече бил неудобен на партийния си началник Ахмед Доган, както и отдавна спряганата за смяна Емел Етем.

Самият Симеон Сакскобургготски явно няма притеснения за стабилността на партията си и на правителството, въпреки че в четвъртък напусналите парламентарната му група станаха 12. Докато в сряда жълти депутати хвърляха оставки, Симеон бе зает с прибирането от НИМ на два маршалски жезъла на дядо си цар Фердинанд, които да занесе в Мадрид, където замина на частно посещение за 20 дни.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?