Царският съветник Квинт: кабинетът пълни джобове на роднини и приятели

Правителството прави приватизация, за да пълни джобовете на роднини и приятели, заяви в интервю за Дарик радио проф. Владимир Квинт. По време на предизборната кампания той бе неформален икономически съветник на сегашния премиер Симеон Сакскобургготски и близък приятел на бившия началник на кабинета на министър-председателя Стоян Ганев.

Квинт определи провежданата приватизация като протекционистична. А неуспешната сделка за "Булгартабак холдинг" той нарече "цинична". Според него не може компания, в която работят десетки хиляди души и е водеща в износа на България, да бъде купена от фирма от 5 души, които не притежават нито опит, нито пари.

С тези характеристики Квинт визира "Табако кепитъл партнърс". Компанията първоначално бе учредена от 4-ма адвокати по поръчение на Дойче банк, а след като съдът поиска процедурата да продължи, банката изцяло изкупи фирмата.

По думите на Квинат проблемът в България не е в съдебната система, а в липсата на прозрачност в приватизацията. Той определи като нарушение на разделението на властите премахването на съдебния контрол върху големите приватизационни сделки.

Квинт нарече анекдотично и неграмотно написаното от сегашния вицепремиер Николай Василев обещание в предизборната програма на НДСВ, че до една година приватизацията ще бъде завършена. Професорът по икономика припомни, че се е разграничил от тази програма още след оповестяването ѝ.

Квинт призна, че е помагал при подготовката на речта на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски, произнесена на 6 април 2001 г. В нея бе направено обещанието за 800 дни българите съществено да почувстват ефекта от предлаганата политика.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?