Цървенковски спечели президентските избори в Македония

Македонският премиер и лидер на управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) спечели втория тур на президентските избори. Основната опозиционна партия ВМРО - ДПМНЕ обаче обяви вота за фалшифициран и настоя изборите да бъдат анулирани. Мисията на ОССЕ обаче обяви впоследствие, че въпреки нередностите, изборите отговарят на международните стандарти.

Според предварителните резултати Цървенковски е събрал 62,66 процента от гласовете, а неговият опонент от ВМРО-ДПМНЕ Сашко Кедев - 37,34 процента. Избирателната активност е била 53 на сто, което означава, че вотът е валиден.

Предсрочните избори бяха насрочени след трагичната гибел на президента Борис Трайковски, който загина при самолетна катастрофа в Босна през февруари.

Кандидатът на ВМРО - ДПМНЕ Сашко Кедев настоя изборите да бъдат повторени, тъй като при вота на 27 април са допуснати най - тежките измами в историята на Македония.

ОССЕ: Въпреки нередностите, изборите са демократични

Европейската комисия поздрави Цървенковски
Европейската комисия приветства избирането на македонския премиер Бранко Цървенковски за президент на страната, смятайки, че проевропейска му ориентация ще помогне на стремежа на Скопие да се присъедини към ЕС.
още

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обаче съобщи в четвъртък, че макар изборите да са били помрачени от сериозни локализирани нередности, като цяло те съответстват на международните стандарти.

Общата картина е на демократични избори, проведени при извънредни обстоятелства, заяви посланик Фридрих Бауер, ръководител на 300-членната мисия наблюдатели за изборите от ОССЕ.

Мисията наблюдатели на ОССЕ заяви, че на втория тур са били идентифицирани по-големи проблеми, отколкото в първия, вариращи от групово гласуване или гласуване чрез заместник до пълнене с бюлетини на урните. ОССЕ съобщи за пълнене на избирателните урни в четири процента от всички избирателни секции, които били посетени, и за многобройни случаи на идентични подписи или неподписване на избирателните списъци.

ВМРО-ДПМНЕ обаче ще подаде оплакване за нередности в 120 избирателни секции. СДСМ отхвърли твърденията за манипулации.

Едни празнуваха, други протестираха

Македонските власти заявиха, че като цяло гласуването е протекло гладко с изключение на един по-значителен инцидент близо до Тетово. Представители на опозицията обаче твърдят, че е имало сериозни нередности и насилие. Освен най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, и лидерът на албанската Демократичната партия на албанците (ДПА) Арбен Джафери, настоява за анулиране на изборите.

Още през нощта Цървенковски обяви изборната си победа пред многобройни симпатизанти в централата на СДСМ, скандиращи името му.

"Днес Македония показа още веднъж, че е истинска европейска държава. Днес Македония на демократични, мирни и честни избори избра своя президент", каза Цървенковски, прекъсван от бурни скандирания "Бранко, Бранко". Цървенковски честити на всички, които са гласували и заяви, че сред тях няма победители и победени. "Победени са тези, които призоваваха да не се гласува, които призоваваха за бойкот и провал на изборите", каза той.

По същото време от централата на ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че Македония е преживяла най-голямата изборна фалшификация в историята на независимостта на страната. По думите на загубилия надпреварата кандидатът Сашко Кедев, това е резултат на "политическия пазарлък на управляващата коалиция за цената на гласовете на албанците, които не искаха да гласуват за кандидата на СДСМ". Според него процентът на участвалите в изборите е около 40 на сто, а останалите проценти, необходими за валидността на вота, са постигнати с допълнително пълнене на урните.

Кедев каза, че за изборните фалшификации на СДСМ и партньора ѝ в управлението - албанската партия Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети, са информирани писмено евродепутати и членове на американския Конгрес, избирателната комисия в Скопие, ОССЕ.

От ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че няма да признаят "самообявилия се президент на Македония".

Пред парламента едни празнуваха, а други протестираха, коментират днешните македонски вестници, които посочват победата на Бранко Цървенковски.

И двамата кандидати обещаха по време на кампанията да работят за членството на страната в ЕС.

Цървенковски също така обеща да стабилизира мира след междуетническите сблъсъци преди три години, които доведоха Македония на ръба на гражданска война.

42-годишният кандидат на ВМРО - ДПМНЕ, сърдечният хирург Сашко Кедев, обеща да се бори с широкоразпространената корупция и бедността.

Голяма част от етническите албанци са бойкотирали изборите, след като техните двама кандидати отпаднаха на първия тур. Те твърдят, че остават пренебрегната общност в Македония.

Би Би Си отбелязва и отчайващото състояние на икономиката в страната, 40 -процентната безработица и бедността на населението, което живее с едни от най-ниските доходи в Европа.

Предстои избор на нов премиер и правителство

Македонският вестник "Дневник" отбелязва обвиненията на ВМРО-ДПМНЕ, че в най-малко стотина партията на Али Ахмети Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) масово е пълнила урните. Вестникът информира, че според информации от предизборните щабове и неправителствени организации, на вчерашния втори тур от президентските избори са били отбелязани повече инциденти. В няколко избирателни пункта е имало заплахи към избирателите и членовете на избирателните комисии.

"Вест" съобщава, че и Демократическата партия на албанците в Македония иска насрочване на нови избори. Ако има справедливост в тая страна, тези президентски избори трябва да се анулират и да се върнем в началото с цел да се избере президент по мярка на гражданите, каза на пресконференция в Тетово лидерът на ДПА Арбен Джафери, цитиран от изданието.

"Време" отбелязва, че след като премиерът Цървенковски спечели президентските избори, ще минат поне още 40 дни, докато Македония се сдобие с нов премиер и правителство. Първите десет дни от юни са най-ранният срок, в който би могло да се сформира изпълнителната власт, но процедурата може да се удължи и до края на юни. В този времеви вакуум настоящата власт ще бъде в оставка, тъй като оставката на премиера неминуемо повлича и оставка на целия кабинет. Очаква се и преструктуриране на най-голямата управляваща партия.

Според изданието, в СДСМ се обсъждат две възможности за нов премиер - политическа фигура от ръководството на партията или представител на деловите среди. Имената, които се спрягат в първия случай, са тези на министрите на отбраната и на финансите - Владо Бучковски и Никола Поповски, както и на вицепремиера Радмила Шекеринска. При втория вариант се споменават министърът на вътрешните работи и бивш директор на Комерциална банка Хари Костов и директорът на скопската пивоварна Свето Яневски.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?