Цацаров: Ако мислите, че следя становищата на "Мерцедес"

Цацаров: Ако мислите, че следя становищата на "Мерцедес"

"Ако мислите, че следя становищата на "Мерцедес"...

Това бе краткият лаконичен коментар на главния прокурор Сотир Цацаров по повод позицията на дистрибутора на "Мерцедес" за България "Силвър стар моторс" ЕАД, който миналата седмица, на практика, опроверга становището на прокуратурата по случая с болтовете от колата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Както е известно, Военно-окръжната прокуратура отказа да образува разследване, заключвайки, че няма никакви данни болтовете от задната лява джанта на автомобила на НСО, предоставен на Панов, да са били развити умишлено. В подкрепа на тезата си разследващите цитираха мнение на експерт от "Силвър стар моторс", според което е възможно те да се саморазвият при шофиране на път с неравности и много завои.

Впоследствие обаче от дистрибутора на "Мерцедес" уточниха пред медиите, че това е възможно само, ако въпросните болтове преди това не са били затегнати правилно. В позицията на компанията се уточняваше и, че няма случай в историята, при който подобен инцидент да е бил предизвикан от фабричен дефект.

"Нямаме информация за автомобили с подобен проблем. Също така от "Даймлер" не са ни информирали за изтегляне на автомобили поради такъв проблем. Разхлабване на болт може да се получи следствие на човешка грешка или при умишлена манипулация, но не е производствен дефект. При смяна на гумите болтовете може да не са затегнати със зададения от производителя момент на затягане, в този случай е възможно да се разхлабят от вибрацията на колелото. При два липсващи болта и три разхлабени шумът от вибрациите ще е чувствителен и ще се увеличава постоянно при движение", посочиха от "Силвър стар моторс" пред Mediapool.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?