Цацаров атакува съда за оправдателните присъди, Цветанов – за осъдителните

Главният прокурор не отрече за скоростното придвижване на дело след нареждането на Пеевски

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров и зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов откриха във вторник кръстосан огън по реформаторски настроените съдии в лицето на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и на председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов. Цацаров атакува за "прекалено многото оправдателни присъди", а Цветанов - поиска отговор от Панов защо някой съдия изобщо си е позволил да го осъди, макар накрая да бе окончателно оправдан.

Лозан Панов и Калоян Топалов бяха нарочени от премиера Бойко Борисов, че са едва ли не хора на ДСБ, защото застъпват сходни тези за дълбока съдебна реформа. Конституционният съдия Румен Ненков на свой ред обясни, че Панов е избран за шеф на ВКС с подкрепата на управляващите.

Залпът срещу неудобните съдии може би цели да заглуши критиките и скандалите в прокуратурата, чийто началник за последно бе предизвикан от разкритията на следователя Бойко Атанасов за "шпицкоманда" в следствието, която обслужва интересите на Цацаров по делата срещу хора от върховете на властта.

Бойко Атанасов заяви преди ден пред ВСС, че делото срещу Цветан Цветанов е било придвижено към следствието веднага, след като Делян Пеевски го е заплашил от парламентарната трибуна с прокуратурата. В отговор Сотир Цацаров си изми ръцете със съда и активира дело срещу депутата от ДПС Илия Илиев.

Атаката срещу съда

Коментирайки във вторник пред БНТ провала на обвинението по значими дела, Цацаров каза, че "прокуратурата свърши своята работа".

"Мисля, че въпросите (за провала по знаковите дела срещу Цветан Цветанов и Христо Бисеров-бел.ред.) трябва да бъдат зададени, без да прехвърлям отговорността, в друг кабинет или други кабинети в тази сграда (Съдебната палата)", заяви той.

Според него оправдателните присъди са станали "прекалено много и е крайно време всеки да поеме своята отговорност за това, което прави".

"Аз мисля, че аз и колегите ми имаме пълно съзнание за отговорността, която носим, пък и за степента на обществено недоверие към нас. Само че в съдебната власт, освен прокуратура, защото към нея е и следствието, има и съд", каза Цацаров. От думите му не стана ясно как прокуратурата поема отговорността. Преди няколко седмици той обясни, че на практика никой няма право да му иска оставката.

Амнезията на Цветанов

Амнезията на Цветан Цветанов за процеса срещу него също е впечатляваща, а виновен за делото се оказа... съдът.

Пред бТВ Цветанов поиска отговор от Лозан Панов защо даден съдия е бил повишен и вече е във върховната инстанция. Става дума за съдия Спас Иванчев, който през април 2015 г. спечели място във ВКС след конкурс за повишаване. Съдия Иванчев беше преди това в състава на Софийския апелативен съд, който потвърди осъдителната присъда срещу Цветанов по прословутото дело за шестте "НЕ!!!".

"Защо никой не попита и защо никой не си направи журналистическо разследване за всички тези хора, които са били – и съдебните състави, които са били от прокурорите какво се е случило с тях? Как получиха някои развитие веднага? Защото Спас Иванчев в рамките на една седмица след моето потвърждаване на първа инстанция получи своето повишение? Как стана това повишение, защо господин Лозан Панов не говори по тази тема?", попита Цветанов.

Той благоразумно си замълча за прокуратурата, която му повдигна няколко обвинения след приключването на първия управленски мандат на ГЕРБ и тогава Цветанов бе на мнение, че това става под давлението на депутата от ДПС Делян Пеевски, който му се заканваше от парламентарната трибуна още преди да бъде избран за шеф на ДАНС.

В края на май 2014 Цветанов каза буквално следното пред Нова телевизия: "При повдигането на обвинения лично прокурорът ми каза: "Г-н Цветанов, трябва да мине време – знаете, че всичко срещу вас е политическо и е разпоредено отгоре".

Към днешна дата обаче зам.-председателят на ГЕРБ е на мнение, че вината за делата срещу него не трябва да бъде насочвана към прокуратурата.

Сега той казва, че главният прокурор те бил "подведен" за всичко и това "беше едно подвеждане от всички тези наблюдаващи прокурори", които са искали да се харесат.

В заключение Цветанов обясни, че няма да съди държавата за обезщетение за заведените срещу него дела. Изказванията на самия Цветанов станаха причина държавата да плати 45 000 евро по дела пред съда в Страсбург.

Алиби от "библиотеката"

Оправданията продължиха и по темата за "шпицкомандите". Главният прокурор директно използва започването на делото срещу Илия Илиев в своя защита, но и не отрече твърденията на Бойко Атанасов пред ВСС, казвайки само, че следователят "му е ясен". В последно време всеки, който си позволява да критикува Цацаров мигновено му става ясен. В графата "ясни" вече попаднаха Радан Кънев, Христо Иванов и Лозан Панов.

"Ако се работи като "шпицкоманда" или каквото беше там, как да кажа, това разследване (срещу Илия Илиев) плод на същото ли е? Това разследване е плод на много труд", каза Цацаров, но никой не го пита защо делото се активира в точно в този момент след толкова години разследване.

Само преди седмица главният прокурор каза, че прокуратурата не е "библиотека", а той не "натиска папки, че да не влязат в съда. Преди ден изглеждаше, че прокуратурата извади от "библиотеката" дело със осемгодишна давност в момента, в който един магистрат си позволи да атакува Цацаров.

"Добре, хайде да го поставим така въпросът. Конкретният депутат е народен представител от ДПС. Тука чия поръчка изпълняваме? Може ли някой да ми отговори? Не конкретния следовател Бойко Атанасов. Неговата теза от кого, как и защо е внушена, това на мен ми е съвсем ясно. Интересите, чиито обслужва и те са ми ясни. Точно по тази причина аз си мисля, че е най-добре следователят Бойко Атанасов да говори. Да говори, да показва как вади изрезки от кошове за боклук и така нататък, защото всичко друго ще създаде усещането, че едва ли не нещата се покриват. Това е свободна държава. Всеки може да говори каквото иска", обобщи великодушно Цацаров.

В отговор на въпрос дали делото срещу Цветан Цветанов е пристигнало в следствието на следващия ден след заплахите на Пеевски от парламентарната трибуна, главният прокурор не отрече: "А на кой ден да дойде делото? На по-следващия, на по-третия ден, т.е. отново разиграваме схемата Пеевски, Цветанов и какво ли не още..."

В коментар за състоянието на прокуратурата лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви пред БНТ, че тя е с ниска оценка по три показателя - доверие в обществото, оценка на ЕС и повдигнати обвинения за корупция.

“По три независими показателя картината е катастрофална. Отказът да се прави реформа в съдебната система не е проблем на прокуратурата, а е тежък политически провал на управлението. Не може да ѝ се сърдим, че парламентът отказва да я реформира", отбеляза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България