Цацаров: Българинът не се интересува кои са добрите и лошите във ВСС

снимка БГНЕС

Скандалите, свързани с работата на Висшия съдебен съвет (ВСС) и съдебната система, са съзнателно инспирирани и са с политически привкус, коментира главният прокурор Сотир Цацаров от Брюксел пред Нова телевизия. Според него тези скандали “са нужни някому, за да се поддържа постоянно темата за добрите и лошите във ВСС“.

“Само че българският гражданин – и това го казвам с ясна доза самокритика, въобще не се интересува кои са добрите и лошите във ВСС. Гражданите искат справедливост, а дефицитът на справедливост е навсякъде", каза Цацаров.

Той одобри избора на членовете на ВСС от парламентарната квота, въпреки критиките за задкулисни договорки и липса на мотиви. Според него са излъчени достойни хора, които са получили квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатските гласове,.

"Очевидно е, че 2/3 изисква висока степен на политическо съгласие. Няма избор, при който да не е имало у нас, по чисто конюнктурни причини, съмнения за манипулиране. Новият ВСС трябва да работи по-добре от предния, трябва да работи без междуличностните конфликти и обвиненията в лобизъм да надделяват над прагматичността и трябва да оправдае очакванията на тези, които са го избрали", каза Цацаров.

Според него посещението на генералния прокурор на Русия Юрий Чайка е било политизирано от “политически субекти у нас, които вече са доста позабравени на политическата сцена и това бе единственият начин те да напомнят за своето съществуване“.

“Те не можаха да направят нищо друго, освен да симулират някаква форма на протест. На което аз бих задал въпроса за какво точно се протестира", попита той.

Юрий Чайка е един от най-близките хора до руския президент Владимир Путин. Разследването на руския опозиционен активист Алексей Навални показа, че имуществото на семейството на Юрий Чайка многократно надхвърля доходите му. Корупционните съмнения около Чайка и досега не са разсеяни, защото Кремъл не си е правил труда да опровергава данните на Навални. Този човек направи официални срещи с българския главен прокурор, премиер, вицепрезидента и дори с патриарха.

Според Цацаров отношенията между двете прокуратури са професионални и попита има ли значение с чие държавно обвинение се работи, когато става дума за обмен на информация в областта на противодействие на тероризма.

Главният прокурор смята, че Сърбия играе "театър на екстрадиция" с Цветан Василев.

"Ние няма да се откажем от всички законови средства на международната правна помощ, с които да молим, искаме, настояваме, оказваме влияние върху сръбските съдебни власти да престанат този театър на екстрадиция", каза Цацаров.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?