Цацаров даде зелена за светлина за бъдещ арест на Волен Сидеров

"Няма да си играем на имунитети при хулиганство"

Сн. БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви в четвъртък, че полицията във всеки момент може да задържи лидера на ”Атака” Волен Сидеров въпреки депутатския му имунитет, ако той хулиганства по улиците. Той се позова на текст от Конституцията, според който при тежко умишлено престъпление като "квалифицираното хулиганство" може да бъде задържан и народен представител. От думите на Цацаров обаче се разбра, че ще се следи оттук нататък дали Сидеров хулиганства.

"Квалифицираното хулиганство" е описано и в Наказателния кодекс. То се отнася за хулиганска проява на публично място с особена дързост, която възмущаваща обществото.

Изказването на Цацаров бе направено във връзка с призивите на протестиращите да се иска имунитетът на депутата заради начина, по който се държеше през изминалата седмица. Сидеров ходи да иска обяснения от БНТ защо телевизията отразява по този, а не по друг начин протестите, после блокира Орлов мост и обяви, че ще прави граждански арести на тези, които демонстрират срещу него. Черешката на тортата в неговите изяви бе ходенето в парламента с оръжие и изказването му от парламентарната трибуна, че България е на прага на гражданска война, защото някой иска оставката на правителството.

Освен протестиращите граждани, и ДСБ наскоро призова прокуратурата да снеме имунитета на Волен Сидеров, който си самовъзложи да въдворява ред в София чрез "граждански арести".

Самият Сидеров изпрати писмо до главния прокурор с питане дали има основание за свалянето на депутатския му имунитет.

По този повод Цацаров заяви: "Няма защо да изпращам на Волен Сидеров писмен отговор, защото в самото си писмо той е цитирал два члена от Конституцията". Той обясни, че депутатът много добре знае какви грешки е направил и една от тях е поведението му в парламента, което не е проблем на прокуратурата. По отношение на ходенето с пистолет в НС, Цацаров каза, че това трябва да се регулира с парламентарния правилник.

Той обаче уточни, че ако Сидеров хулиганства, той не се ползва със защитата на депутатския си имунитет. Цацаров е ”разпоредил” на вътрешния министър да го уведомява за всички случаи на хулиганство.

”Няма да си играем на имунитети или на възбуждане на наказателно преследване. Конституцията дава право лице при заварено престъпление, което е народен представител, да бъде задържано на място. Ако това продължава или се покрият принципите на квалифицирано хулиганство, господин Сидеров ще бъде задържан. Тогава аз ще уведомя председателя на Народното събрание и оттук нататък парламентът да решава”, каза Цацаров и предупреди: ”да не се окажем в ситуацията, в която имаме задържан народен представител”.

Споделяне

Още по темата

Още от България