По думите на действащ следовател

Цацаров държи под контрол политиците чрез "шпицкоманда" в столичното следствие

Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС

Своеобразна "шпицкоманда" в столичното следствие, отчитаща се директно на главния прокурор Сотир Цацаров, работи по всички дела и проверки, свързани с представители на високите етажи на властта. Въпросните казуси нарочно се държат "на трупчета", за да могат да бъдат активирани, когато е необходимо над някого да се окаже определен политически натиск.

Това твърди действащият следовател от столичното следствие Бойко Атанасов в интервю за сайта "Биволъ".

По думите му въпросните дела и преписки не се решават по вътрешното убеждение на следователите и прокурорите, които работят по тях, а спрямо нарежданията на Цацаров. В противен случай биват "опрасквани" – намаляват им заплатата, завеждат им дисциплинарки и ги затрупват с преписки.

Атанасов разказва, че въпросната "шпицкоманда" се състои от 6-7 следователи, "на които се дават всички дела, които са свързани с икономическа и политическа корупция, престъпления извършени от служители на МВР, членове на Министерски съвет, депутати". Въпросният отдел е създаден от скандалния бивш шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с прозвището си "Еврото".

"Всички дела, които попадат в ресурса за разследване на следствения отдел, попадат само между тези пет-шест човека. А какво попада там? Обикновено тези дела, които се образуват са срещу неизвестен извършител. Има дела срещу министри, неизвестни извършители, министри. Министър-председател. Може да има и него. По времето докато е бил кмет, може би. Това са тайни, които се използват, когато наближи момента да се случат важните събития около съдебната реформа. В този момент се възобновяват тези дела. И се започва да се работи. Когато адресатите, неизвестните извършители, в кавички, разберат, че биват разследвани, променят политическите си възгледи, за да не се случи съдебната реформа, делата биват спирани. Това е една малка, мръсна истина, която съществува към днешния момент в прокуратурата", заявява Атанасов.

Той разказва още, че след идването на Петров начело на столичното следствие "бяха проверявани почти всички следователи, кой става, кой е податлив на влияние".

"Хора, на които може да им се нарежда. Който може да му се вземе делото, делото да престои известно време в кабинета на ръководителя на следствения отдел, или на ръководителя на сектора, както е сега. И след това да му се върне. А това поне по НПК го няма. Имаме прокурор, имаме разследващ. А ръководители на сектори, които не са снабдени с процесуален инструментариум да взимат делата и да ги връщат, да дават указания как да се разследва, това е грубо нарушение на закона, което се толерира от ръководството на прокуратурата досега от г-н Цацаров", добавя следователят пред "Биволъ".

Според него това секторно разделение на столичното следствие прави незаконен всеки него акт, защото "когато е нарушен принципът за случайното разпределение на делата, утре в съда може всичко да падне". Атанасов добавя още, че тази организация на работа провокира "една каша, един хаос, добре организиран, стратегически погледнато от тези, които го консумират, за да може да ги ползва това нещо".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?