Цацаров: Делото срещу Гуцанов започна срамно и завърши срамно

Предстои разпит на Бойко Борисов за Мишо Бирата

Сн. БГНЕС

Прокуратурата ще направи проверка за начина, по който е водено делото срещу настоящия депутат от БСП и бивш председател на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов, това стана ясно в четвъртък от коментарите на главния прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Според него делото срещу Гуцанов е започнало и приключило по срамен начин.

Повод за коментарите му стана решението на Европейския съд по правата на човека от тази седмица, с което България бе осъдена на 40 000 евро заради действията на МВР, съда, прокуратурата и тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов покрай акция ”Медузите”. Тя започна по особено показан начин – Гуцанов бе арестуван при брутална среднощна акция на ГЕРБ. През тази година делото срещу ”Гуцанов” бе прекратено заради липса на престъпление.

Цацаров обясни, че прокуратурата първо трябва да се снабди с превод на решението на съда, за да се уточни какво ще се прави. ”Запознати сме само с публикациите, а в сайта на съда решението е на френски, което поне за мен е нечетимо”, каза той.

Главният прокурор уточни обаче, че е запознат много добре със самото дело и споделя решението то да бъде прекратено. ”Всъщност то изобщо не е трябвало да бъде образувано. Действията по задържането и действията на прокуратурата ще подлежат на преценка. Когато се запозная точно с решението, ще ви кажа дали ще се налага дисциплинарна и наказателна отговорност”, обясни той.

В момента прокуратурата работи и по делото за смъртта на Тодор Тодоров – Чакъра. Той почина при показна полицейска операция, ръководена лично от Бойко Борисов в качеството му на главен секретар на МВР. Цацаров обясни, че предстои разпит на Борисов за скандала с Мишо Бирата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?