Цацаров е глобен за неподадена в срок имотна декларация

снимка БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров е глобен с 300 лв. заради неподадена в срок имотна декларация пред съдебния инспекторат, става ясно от сайта на институцията.

Шефът на държавното обвинение пропусна срока за подаване на декларациите, който изтече на 15 май. По закон магистратите, които не подадат в срок декларациите си, се наказват с глоба от 300 до 3000 лв., а когато нарушението е повторно - глобата е от 600 до 6000 лв.

Размерът на глобата се определя от главния съдебен инспектор Теодора Точкова. На Цацаров е наложена минималната санкция, а той не е обжалвал постановлението. Още 9 магистрати не са атакували в съда наказанията си за неподадена декларация и те вече са в сила. И останалите са глобени с 300 или 400 лв.

През август стана ясно, че Националната агенция за приходите (НАП) и ДАНС проверяват председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, след като си подаде имуществената си декларация само пред съдебния инспекторат. От началото на 2016 г.  всички магистрати подават декларациите си само пред Инспектората към Висшия съдебен съвет, но това не важи за членовете на ВСС, които трябва да се отчитат и пред Сметната палатата.

Още при установяването на пропуска беше ясно, че Лозан Панов задължително ще бъде предаден на НАП за данъчна проверка, а също и на ДАНС, както е по закон.

Обичайно над 90% от случаите, подадени за проверка от Сметната палата на НАП, приключват със заключение, че няма данъчно нарушение и основание за ревизия.

Споделяне

Още от България