Цацаров е против антикорупционната агенция да прилага СРС-та

Главният прокурор също разкритикува проекта на БСП за липсата на форма на контрол

Бъдещата независима антикорупционна агенция не трябва да има техническа възможност сама да прилага специални разузнавателни средства (СРС). Това становище изрази главният прокурор Сотир Цацаров след срещата си с лидера на БСП Корнелия Нинова в четвъртък в парламента. Разговорът им бе част от серията срещи с представители на съдебната власт, инициирани от левицата, за да обсъди с магистратите своя законопроект за създаване на антикорупционна агенция с разследващи функции, чийто ръководител да се назначава от президента.

Подобно на Съюза на съдиите в България (ССБ) и председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, Цацаров също разкритикува проекта заради липсата на ясна процедура за контрол и отчетност, както и на прозрачен механизъм за номиниране и назначаване на председателя на агенцията. Той обаче посочи като сериозен проблем и вероятността новият орган да бъде обезпечен технически да прилага СРС-та.

"Има Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), има специализирана дирекция в ДАНС, която се занимава с това. Но ако и тази агенция или комисия, както е в законопроекта на Министерството на правосъдието, има възможност да притежава техническа възможност за СРС, смятам, че това ще бъде изключително вредно. Защото специалните разузнавателни средства трябва да бъдат прилагани, говоря за техническото прилагане, само от един-единствен център по една проста причина – това е възможност за контрол. Колкото повече техника имате пръсната [...], толкова повече нещата биха изглеждали недобре", коментира главният прокурор пред медиите.

Попитан дали споделя опасенията, че антикорупционното законодателство ще даде възможност за политически репресии, Цацаров призова "да гледаме с оптимизъм, а не с опасения". Изрази и надежда депутатите да възприемат най-доброто от законопроектите на ГЕРБ и БСП, а не да ги сблъскат политически.

Като друг недостатък на законопроекта на левицата той посочи неясната формулировка на оперативно-издирвателната дейност, която ще извършва бъдещата агенция. Според Цацаров тя е описана неточно, "като смес от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), Закона за СРС, Закона за електронните съобщения (ЗЕС) и термини, които въобще нямат легално определение, като "оперативно внедряване", "оперативно проникване", което е на границата на нарушение на правата на гражданите – ако агенцията ще прилага СРС, са необходими преходни разпоредби на ЗСРС".

"Обърнах внимание и върху още нещо – служителите на сегашната агенция ДАНС и на съответната дирекция в ДАНС, която преминава към агенцията. Предвидено е те да преминат към агенцията, да запазят статута си, но след това трябва да минат тест за почтеност и ако не го минат, автоматично техните правоотношения ще бъдат прекратени. Трябва да има поне някаква дефиниция на това – що е то тест за почтеност", коментира още главният прокурор.

Той е поискал от социалистите и да стеснят кръга от лица, които ще подлежат на разследване от антикорупционната агенция.

"Трудно можем да си представим, че една такава специална агенция може да има възможностите, компетентността, а и е необходимо да разследва такъв широк кръг лица при положение, че в държавата има други органи, които се занимават с това. Проектът предвижда възможности за разследване, а и за деклариране на длъжности до областно ниво, до ръководители на държавни горски предприятия, че дори и до ръководителя на българския спортен тотализатор. А не предвижда, например, същия режим за членовете на Комисията по енергийно и водно регулиране. Според мене кръгът лица, който ще трябва да бъде разследван, трябва да бъде по-тесен", добави Цацаров, уточнявайки, че освен това разпоредбите, регламентиращи разследващите функции на бъдещия орган, трябва да бъдат синхронизирани с НПК, което в проекта на БСП липсва.

"Предвидено е, че върху дейността на агенцията се осъществява контрол в съответствие с Конституцията и законите на Република България. Нито в Конституцията, нито в законите, нито в този законопроект е предвидена каквато и да е форма на контрол, а такава трябва да има. Ако трябва, това да бъде представяне на ежегоден отчет пред президента, внасяне на отчет в Народното събрание, дори тази форма на контрол. Но простатата декларация, че работата на агенцията се контролира съобразно Конституцията и законите е просто един лозунг", смята още главният прокурор.

Попитан дали според него идеята президентът да назначава ръководителя на антикорупционната агенция противоречи на основния закон на страната, той лаконично заяви, че тази преценка е работа на Конституционния съд. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче обяви преди него, че той ѝ е споделил, че това не е противоконституционно.

"Що се отнася до това може ли президентът да има участие в този орган – мнението на главния прокурор е, че не е противоконституционно. Както и звеното да има разследващи функции. Препоръката е да разпишем отново процедура за прозрачност при действията на президента за назначаване на председателя. В Закона не сме предвидили как става номинирането, издигането, казали сме, че президентът го назначава. Препоръчват ни да разпишем тези процедури, за да има прозрачност. Да се засилят текстовете по контрола на този орган – дават му се силни функции, а контролът не е силно засегнат", обобщи тя препоръките от магистратите, направени досега.

"Както виждате един много сериозен професионален анализ, който ни е много полезен. Благодарни сме и ще отразим препоръките в законопроекта преди окончателното му внасяне", увери Нинова.

В петък тя ще разговаря по темата и с президента Румен Радев, а в събота Националният съвет на БСП ще обсъди всички професионални препоръки към законопроекта. След това той ще бъде представен и пред посланиците от Европейския съюз и САЩ преди да бъде внесен за разглеждане в парламента. Междувременно в петък правната комисия организира обществено обсъждане на антикорупционния законопроект, изготвен от управляващите. Очаква се двата варианта да бъдат разгледани успоредно от депутатите. В началото на октомври пък президентът ще свика Консултативен съвет по национална сигурност по темата.

Споделяне

Още по темата

Още от България