Цацаров и Пламен Георгиев в координирана атака срещу кабинета

Двамата се възмутиха, че вицепремиерът критикува ареста на Иванчева

Снимка: "Капитал"

Главният прокурор Сотир Цацаров и ръководителят на новосъздадената от управляващите Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев влязоха в четвъртък в координирана атака срещу правителството.

Поводът бе критиката на вицепремиера, отговарящ за съдебната реформа, Екатерина Захариева, че при ареста на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова във вторник разследващите "прехвърлиха границите".

Външният министър направи този коментар преди ден, визирайки показността в действията на прокуратурата, полицията и КПКОНПИ, които оставиха Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова да стоят над 5 часа с белезници на улицата.

"Мисля, че малко се прехвърлиха границите вчера. Разбира се, от друга страна, всеки трябва да внимава какво прави и дали извършва престъпление. Оттук нататък ще се направи анализ. Това беше акция. Тя винаги се прави доста тайно и много малко хора знаят. Неслучайно са специализирани структури. Така се прави, че да се запазят всички доказателства по време на процеса", заяви Захариева в сряда.

Ден по-късно Цацаров се възмути от изказването на вицепремиера, запитвайки риторично дали това е позицията на цялото правителство по случая. Той дори се усъмни, дали споменаването на "граници" от външния министър не издава разминаване между публично огласените антикорупционни ангажименти на управляващите и реалните им намерения. В неговия тон влезе и Георгиев, който призова кабинета да спре с обещанията за борба с корупцията. И двамата направиха изявленията си по темата пред агенция "Фокус".

Изявлението на Захариева било "смущаващ" сигнал към разследващите

"Смущаващото в случая е, че думите – а точните думи бяха "прехвърлиха се границите" – са изречени не от кой да е, а от вицепремиера, отговорен за съдебната реформа, и не къде да е, а на официален брифинг в Министерския съвет, непосредствено след приключване на редовното заседание на правителството. Въпросът е какво послание, какъв сигнал излъчват тези думи към Специализираната прокуратура и особено към новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията, при положение че в случая става дума за първото им общо разследване за тежко корупционно престъпление", възмути се главният прокурор по време на официалното му посещение в Рим.

Цацаров отправи и директен въпрос към правителството – доколко изказването на вицепремиера "кореспондира с широко прокламираните и от самата министър Захариева антикорупционни политики на правителството".

"Най-после въпросът е дали твърдението, че още първите успешни съвместни действия на прокуратурата и комисията са прехвърлили границата е позиция на целия кабинет, която неговият вицепремиер оглавява на глас. Ако посланието, отправено към нас, е че има граница, която ние не трябва да преминаваме, за мен очевидно има пълно разминаване между официалните декларации за борба с корупцията и действителните очаквания, които изпълнителната власт има", добавя главният прокурор не без самочувствието на човек, стоящ над изпълнителната власт.

По думите на Цацаров, той няма представа за какъв анализ говори Захариева и няма как който и да е представител на изпълнителната власт да има участие в анализа на доказателствата по това дело, което по закон е правомощие само на наблюдаващите прокурори и на разследващите органи.

"Иначе досега на анализи, планове и пътни карти сме се нагледали достатъчно. Отдавна вече е време за действие", обобщава саркастично ръководителят на държавното обвинение от италианската столица.

"Стига толкова обещания. Обещанията за борба с корупцията бяха дотук"

В абсолютно същия стил звучи и реакцията на шефа на КПКОНПИ, който между другото е бивш подчинен на Цацаров, известен с това, че не успя да открие данни за престъпление в скандалния запис "Ало, Ваньо", в който премиерът Бойко Борисов разпореждаше на покойния шеф на митниците Ваньо Танов да спре проверка.

"Стига толкова обещания. Обещанията за борба с корупцията бяха дотук. Оттук нататък вече има действия и мисля, че крайно време е, когато се виждат някакви положителни резултати, да се даде и съответната оценка за това, което е свършено", заявява Георгиев, също цитиран от "Фокус".

"Разбира се, тепърва съдът ще оцени нашите действия, но с оглед обема на събраните доказателства за мен тук конкретно по този случай има пълни основания. Даже като бивш прокурор мога да кажа, че аз бих бил щастлив да работя по един случай с толкова изобилстващи доказателства и наистина не знам в какъв контекст е направен този коментар", продължава да недоумява шефът на антикорупционната комисия по повод критиката на Захариева.

По същество за показния арест на Иванчева и Петрова той повтаря едно към едно вече изразената от шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев позиция, че няколкочасовия престой на двете на улицата се налагал от изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс.

"Ако не ме лъже паметта, чл. 162 от НПК предвижда как се извършва претърсване и изземване. Чл. 162, разбира се, говори за помещения, но в конкретния случай се прилага аналогично и за автомобил. Нашият закон е категоричен, че това процесуално-следствено действие, за да има после стойност, трябва да се извърши в присъствието на лицето, което ползва в случая автомобила, т.е. г-жа Иванчева. Единственият възможен начин да се извърши това претърсване е в присъствието на г-жа Иванчева и тя трябва да бъде поканена първоначално – дори законът го предвижда – да предостави търсените вещи, а след това започва и самото претърсване. Така че няма друг начин, по който да бъде извършено", обяснява Пламен Георгиев задочно на Екатерина Захариева.

По думите му разследващите са искали да опишат внимателно всяка банкнота, за да не опорочат доказателствената им стойност и именно затова се наложило двете задържани да чакат през цялото време на мястото на ареста, докато ги снимат медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България