След шесторното убийство в Нови Искър

Цацаров инициира промени в издирването на осъдени

Прокуратурата проверява колко ефективно се изпълняват присъдите

Цацаров инициира промени в издирването на осъдени

Апелативните прокуратури в страната започват проверка за това каква ефективността и в какви срокове се извършва издирването на престъпници с влезли в сила ефективни присъди, но неприведени в затворите.

Това е разпоредил в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

Проверката ще продължи до началото на февруари, когато трябва да бъдат готови докладите от всички апелативни райони в страната. Те ще съдържат "информация за общия брой на образуваните изпълнителни преписки с наложено наказание "лишаване от свобода" и "доживотен затвор", по които не са издирени и задържани осъдените с влезли в сила присъди, информация за датата на изпращане за привеждане в изпълнение на съдебния акт на съответните ОЗ "Охрана" при МП или ОДМВР, както и датата на получаването на уведомлението, че осъденият не е издирен".

Освен това обвинителите ще анализират кореспонденцията между прокуратурата, МВР и правосъдното министерство в тези случаи, както и дали своевременно се изготвят европейски заповеди за арест или искания за екстрадиция, когато има данни за местонахождението на бегълците.

Във връзка с тази кампания Цацаров лично ще организира срещи с професионалното ръководство на МВР и главна дирекция "Охрана" в МП "за набелязване на конкретни действия по подобряване на издирвателната дейност при привеждане в изпълнение на наказанията "лишаване от свобода" и "доживотен затвор".

"Ще бъде обсъдена необходимостта от изготвяне на предложения на законодателни промени за повишаване срочността и ефективността на действията по изпълнение на съдебните актове, както и промени, целящи недопускане на осъдени лица с влезли в сила присъди да се отклонят от изтърпяване на наказанията и да останат ненаказани", завършва съобщението на прокуратурата.

Инициативата на главния прокурор очевидно е в изпълнение на собствените му предложения, които той направи пред парламентарната вътрешна комисия преди седмица. Тогава председателят на комисията Цветан Цветанов свика извънредно заседание, на което бяха изслушани Цветанов, главният секретар на МВР Младен Маринов и зам.-вътрешният министър Красимир Ципов. Поводът бяха убийствата на семейството в Нови Искър и на близкия до ГЕРБ бизнесмен Петър Христов, разследванията по тях и евентуалните мерки за недопускане на подобни тежки престъпления до края на европредседателството.

Както е известно, за шесторния разстрел в Нови Искър прокуратурата обвини рецидивиста Росен Ангелов, който се оказа издирван близо 9 години заради влязла в сила негова 8-годишна присъда за блудство с малолетно момиче.

По този повод шефът на главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски докладва пред депутатите, че през миналата година за издирвани 317 души с мярка "задържане под стража", като са задържани 386 души. Разминаването в цифрите се дължи на "натрупвания" през годините. През м.г. са търсени и 511 човека с влезли в сила ефективни присъди, а задържаните са 529 души. По отношение на бегълците от затвора, той посочи, че през м.г. са издирвани 41, а откритите са 46.

В тази връзка Терзийски лансира отдавно известната идея на МВР да може да ползва специални разузнавателни средства (СРС), телефонни разпечатки и трафични данни от интернет за издирване на укриващи се от закона. В момента службите могат да проследяват и подслушват законно комуникациите само на заподозрени в престъпления, но не и на такива, които се издирват, защото имат влезли в сила присъди или са избягали от затвора. Цацаров пък предложи издирването на хора с влезли в сила присъди вече да се прави от МВР, а не от "Съдебна охрана" към правосъдното министерство.

"Министерството на правосъдието няма правомощия по закон, а и няма капацитет да издирва лица. Може само да потърси лицето на съответния адрес, да установи, че го няма и след това да обяви пред МВР. Губи се много време. Мисля, че тази функция трябва да се прехвърли към МВР, защото то може веднага да предприеме мерки по издирване, а "Изпълнение на наказанията" само да отвежда лицата до затвора", обясни преди седмица главният прокурор.

Малко по-късно в четвъртък говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че "принципно" държавното обвинение подкрепя предложението на МВР за промени в Закона за СРС-тата и Закона за електронните съобщения, които да позволят на службите да издирват бегълци от правосъдието със секретни способи. Конкретните законодателни идеи обаче ще се обсъджат след приключването на проверката, разпоредена от Цацаров.

По думите на Арнаудова до четвъртък около половината прокуратури в страната, отговарящи за изпълнения на наказанията, са изпратили обобщени данни, според които над 500 души с влезли в сила ефективни присъди в момента са в неизвестност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?