Цацаров иска имунитетите на Марешки и двама от депутатите му по ново дело за рекет

Лидерът на "Воля" изнудвал конкурентни фармацевти, твърди прокуратурата

Цацаров иска имунитетите на Марешки и двама от депутатите му по ново дело за рекет

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска петък имунитетите на лидера на "Воля" Веселин Марешки и на депутатите от групата му Пламен Христов и Кръстина Таскова.

Повод е дело срещу тримата за изнудване на седем собственици на аптеки във Варна между 2012 и 2015 г. Малко по-късно Христов обяви в парламента, че с колегите му са готови да се откажат от наказателната си неприкосновеност.

Според обвинението Марешки и тогавашните му подчинени заплашвали конкурентни фармацевти. В някои от случаите лидерът на "Воля" настоявал да му прехвърлят дялове от фирмите си. При отказ искал от аптекарите да прекратят търговската си дейност.

В останалата част от разследваните случаи целта на Марешки била да принуди конкурентите си да се снабдяват от неговите складове, заплашвайки ги с тенденциозни проверки от Изпълнителната агенция по лекарствата, както и че чрез нелоялни търговски практики ще предизвика фалита на фирмите им.

Според обвинителния акт в четири от случаите лидерът на "Воля" е действал сам, в други два му е помагал Пламен Христов, а в един – двамата са изнудвали конкурент заедно с Кръстина Таскова.

"За аптеките в района, включващ областите Стара Загора, Хасково, Кърджали и Пловдив била определена да отговаря Кръстина Таскова. За района, включващ областите София, Плевен, Ловеч, Враца, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград бил определен Пламен Христов. С района, обхващаш областите Варна, Шумен, Добрич и Разград, се ангажирал Веселин Марешки", посочиха от прокуратурата.

По-късно в петък говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова свика превърналия се напоследък в традиция петъчен брифинг в Съдебната палата, на който даде повече подробности по делото срещу Марешки, Христов и Таскова.

По думите ѝ през 2011 г. лидерът на "Воля" взел решение да осъществи монопол на пазара за лекарства във Варна. След това започнал да изнудва конкурентите си, като освен със заплахи, ги принуждавал да му прехвърлят дялове от бизнеса си и да зареждат от близък до него дистрибутор, отваряйки свои аптеки с по-ниски цени в непосредствена близост до техните.

Арнаудова разкри още, че по делото са приложени специални разузнавателни средства (СРС), от чиито резултати ставало ясно, че има и други участници в рекета, които в момента също са с имунитет, за тях прокуратурата още събирала доказателства.

Активна роля в изнудването изиграло и назначаването на Евелин Благоев за директор на Агенцията по лекарствата към здравното министерство, тъй като той бил съпруг на служителка на Марешки.

Говорителят на главния прокурор разказа още, че Благоев назначил множество служители, които нямат необходимия ценз, с професионален опит в бензиностанции, супермаркети и магазини за мобилни услуги. Именно тези служители впоследствие били изпращани на масирани проверки в набелязани аптеки, където съставяли актове и отнемали лицензи по причини, за които агенцията няма задължение да следи.

Разследването все още продължава и е възможно да бъдат повдигнати още обвинения, добави Арнаудова. Тя уточни и, че прокуратурата е сезирала по случая Комисията за защита на конкуренцията, но засега няма информация за резултати от нейна проверка.

Междувременно депутатът от "Воля" Пламен Христов даде пресконференция в парламента, на която определи обвиненията срещу него и колегите му като "абсолютно неоснователни и плод на конкуренцията". По думите му преди време разследване по тези случаи установило, че няма доказателства за повдигане на обвинения.

"Сега г-н Цацаров е преценил, че може да започне нови действия срещу нас. Ние сме на разположение да отговаряме и да дадем всички необходимо, за да не възпрепятстваме следствието. Нямаме никакво притеснение", декларира депутатът.

Христов обаче не се ангажира с това дали Марешки също ще си даде доброволно имунитета, тъй като не бил говорил с него. Обясни и, че преди да станат народни представители той е отговарял за търговията на едро в аптеките на лидера си, а Таскова – за дребните продажби.

"Цялата тази съвкупност от атаки срещу нас много мирише на бензин", заключи лаконично Пламен Христов, визирайки конкуренцията на Марешки в другия му основен бизнес.

Това е вторият случай, в който главният прокурор иска имунитета на варненския бизнесмен. Предишното му дело е за нанасяне на телесна повреда и изнудване. Тогава той първоначално отказа да си свали имунитета, но след като парламентът сформира нарочна комисия по казуса, в крайна сметка го направи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?