Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цацаров иска Полфрийман да остане в затвора заради близостта на Калпакчиев с БХК

Австралиецът ще чака решение в бежанския център на МВР в Бусманци

45 коментара
Снимка: БГНЕС

Съдебният състав с председател Калин Калпакчиев, освободил предсрочно от затвора осъдения за убийство Джок Полфрийман, е незаконен, тъй като съдията е близък с Българския Хелзинкски комитет (БХК). Това е един от аргументите на главния прокурор Сотир Цацаров да поиска Върховният касационен съд (ВКС) да спре освобождаването на австралиеца и да преразгледа делото. Другото посочено от Цацаров основание е, че актът за освобождаване е кръстен "определение", а не "решение". Това е съществено нарушение на процесуалния закон, твърди шефът на държавното обвинение.

Едновременно с това съдиите Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева бяха атакувани и от политическите сили. "Атака" настоява за оставки, а ВМРО внесе сигнал срещу тях във Висшия съдебен съвет (ВСС). От съвета отговориха, че не могат да се месят на съда, но казаха, че споделят усещането на близките на убития Монов и пратиха сигнала за проверка.

Атаките, преминаващи в медиите към открито демонизиране, са предимно към Калпакчиев и Иванова. За третия член на състава, съдия Магдалинчева, която преди години осъди групата на "Наглите", почти не се говори. Твърдеше се дори, че тя не е била съгласна Полфрийман да бъде освободен и е написала особено мнение. Такова обаче няма в определението, а досега от съда не са съобщавали някой от тримата съдии да е бил на различно мнение.

Връзки с БХК

Председателят на съдебния състав Калпакчиев е близък с БХК и два пъти е бил награждаван в организирания от комитета конкурс "Човек на годината", отбелязва в Цацаров в искането си за преразглеждане на решението. Съдията-докладчик по делото Весислава Иванова пък е участвала в изготвянето на годишен доклад на организацията, което прокуратурата също счита за проблем. Тъй като и двамата са близки с организацията, дала положително становище за Полфрийман, е трябвало да се оттеглят от делото. Прокуратурата твърди, че съдебният състав не е бил безпристрастен.

"Тези лични отношения е трябвало да бъдат заявени от съдиите, доколкото са показвали съпричастност към идеите на тази организация", заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във вторник.

"Сами по себе си такива контакти с неправителствени организации не са укорими", посочва Цацаров. В случая обаче те показвали, че съдиите са предубедени.

От държавното обвинение очакват ВКС да се произнесе по искането им. Освободеният Полфрийман, който все още е без документи, е настанен в бежански център на МВР в Бусманци. Центърът е от затворен тип, т.е. на настанените там не се позволява да излизат.

За няколко часа

Главният прокурор поиска възобновяване на делото само няколко часа след като Христо Монов, бащата на убития от Полфрийман Андрей Монов, обяви, че със съпругата ще внесат такава молба. Аргументите му бяха сходни с тези на Цацаров – определението на съда всъщност трябва да се решение. Тази теза бе изказана за първи път в края на миналата седмица от бившия главен прокурор Никола Филчев.

"Двама от членовете на този съдийски състав се покриха с позор за цял живот, който ще носят и семействата, и децата им, защото те не просто постановиха един акт, който е срам за българското национално самочувствие, но нарушиха закона. Както постановява чл. 32 от НПК това решение е противозаконно и те затова са го кръстили "определение". На първа инстанция може да има определение, което може да бъде жалено на втора инстанция, именно, за да няма възможност да бъде обжалвано", коментира Монов.

БХК е навсякъде

Освен, че се подозира близост между съдиите и Хелзинкския комитет, от прокуратурата подчертават, че организацията е дала положително становище за Полфрийман при гледането на делото. Такова наистина има, потвърдиха от БХК. Те обаче уточняват, че то от името на председателя им Красимир Кънев, който писал в лично качество.

"В становището се засяга изключително и само дейността на Българското затворническо сдружение за рехабилитация и на Джок Полфрийман като негов председател. То не коментира поправянето на лишения от свобода — въпрос, по който г-н Кънев не е компетентен да изкаже становище. Подобни становища са честа практика на БХК както в България, така и в чужбина", твърдят от организацията.

Заявяват още, че никога не са плащали за квартира на австралиеца, но са дали пари за регистрацията на основаното от него дружество за защита правата на затворниците.

"Както стана известно около няколко популярни лица, задържани през последната година, България все още има много работа по отношение правата на лишените от свобода, което осмисля и съществуването на подобна организация", заявиха от БХК.

Именно дружеството за защита на затворническите права е в основата на положителното становище на комитета.

Оттам твърдят, че освобождаването на Полфрийман се използва с политическа цел - да бъде ударен Съюзът на съдиите в България, чийто председател е Калпакчиев.

Христо Монов коментира по-рано, че съдии като Калпакчиев и други член на състава Весислава Иванова нямат място в съдебната система.

Натиск – вътрешен и външен

"Считаме, че решението за освобождаването на Полфрийман не е взето независимо, а е взето под натиск – и политически – както от български организации, така и от международни. Очевидно това решение противоречи и на морала, и на справедливостта, поради което искаме и да бъде преразгледано", заявиха от ВМРО, внасяйки искане за производство срещу съдебния състав.

Преди години Полфрийман беше номиниран в конкурса на БХК "Човек на годината", организиран от комитета. След бурна обществена реакция номинацията бе премахната.

Не можем да се намесим, но сме възмутени

Съдийската колегия на ВСС, където ВМРО внесе сигнала си, споделя усещането на близките на Монов за нарушен баланс между правото и справедливостта. Това се казва в позиция на колегията, разпространена от пресцентъра на ВСС.

"Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изразява своето безпокойство от ескалиращото обществено напрежение през последните дни, по повод съдебния акт, постановен от въззивен състав на Апелативен съд – София, за условното предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман. Ние сме съпричастни към болката и страданията на близките на Андрей Монов, като споделяме тяхното усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта", пише в позицията.

Едновременно с това от колегията казват, че не могат да се месят в решенията на съда. Сигналът на ВМРО е препратен на съдебния инспекторат. В него се твърди, че съдебният състав не е бил безпристрастен, както и че е уронил престижа на съдебната власт.

Решението на съда е законосъобразно, налице е политическа истерия

Има злоупотреба с наказателния закон, чрез която се засилват страховете на обществото, заяви пред БНР преподавателят по наказателно право Ива Пушкарова. Според нея определението, с което освободен Полфрийман, е законосъобразно. Тя допълни, че случаят се опорочава от политическите реакции.

"Очевидно от българския съдия се очаква да се съобразява с много обстоятелства, когато постановява своите съдебни решения. Очевидно това трябва може би да имат предвид в бъдеще, не когато взимат решенията си, а да знаят какви биха могли да бъдат политическите рискове, когато те взимат своите решения", заяви тя.

По повод исканията за съдийски оставки тя обясни, че основанията са посочени в закона, но сред тях не е политическата истерия.

"Там не пише, че това става под политическа истерия и злоупотреби със закон или удари с чук върху конституционната система. Едно е да се произнесеш с леко спорно професионално, но законосъобразно съдебно определение. Съвсем различно е да рушиш конституционния ред. Защитата на авторитета на съда е всеобща отговорност и тя не е свързана със защитата на личността на конкретен съдия непременно. Според мен в случая има подмяна на лична атака към конкретен човек с атака върху цялата институция", заяви Пушкарова.

Мотивите на съда

В мотивите за освобождаването на Полфрийман е посочено, че той е излежал над 12 години, т.е. повече от половината присъдените му 20 години и всичките му дисциплинарни наказания като затворник са били заличени. Освен това съдиите цитират последния доклад на затворническата администрация от тази година, в който се посочва, че мъжът е осъзнал какво е направил и съжалява. Другите аргументи са, че той е работил, основал е дружество за защита на правата на затворниците и е помагал на останалите.

Тримата съдии подчертават, че в затвора Полфрийман е бил ангажиран с най-различни дейности, често е помагал и на други затворници. Самата затворническа администрация, която бе против освобождаването му, се е изказвала позитивно за австралиеца, но едва в последния си доклад. Иначе оттам не смятат, че Полфрийман не трябва да излиза на свобода.

"По отношение на личността на осъдения са изтъкнати единствено и то много добри позитивни данни, с това че е с добри комуникативни умения, лидерска нагласа, толерантен към останалите, любознателен, с изявени интереси в различни области, активен, инициативен, последователен и упорит при реализация на целите си, сензитивен и реактивен към социалната среда, добронамерен и отзивчив като цяло, без расови и дискриминационни нагласи", твърдят съдиите.

С тези мотиви апелативните съдии отмениха отказа на съдия Николай Младенов от градския съд да освободи Полфрийман. Преди два месеца той реши, че австралиецът трябва да остане в затвора.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

45 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. P15Petar
  #45

  Ако беше руснак Джок Полфрийман нямаше да лежи и минута.

 2. Pavlova
  #44

  А той и Гешев като са свързани с Делян Пеевски следва ли да им обявят всички актове за нищожни? Доста по-справедливо ще е, че безобразията станаха вече много.

 3. Kruger
  #43

  Ясно е, че кочината прави поредната си свинщина. Шишковците са особено активизирани преди избори. За двуличието - този поне е излежал 12 г., докато много други убийци, крадци и всякакви престъпници не са излежали дори и един ден. Заради бягства зад граница, удобно подпомагани от всякакви органи или заради неповдигане на разследвания и обвинения изобщо. Не виждам дори минимално подобна реакция от оплаквачките в тези случаи. Ясно е защо го правят сега.

 4. Bлaдo
  #42

  очаквам в мотивите на съда, освободил Полфриймън, да има и някоя думичка за онзи съдебен състав, който го е осъдил на 20 г. за убийство, без да отчете, че подсъдимият се е защитил от цяла банда...

 5. Преслав
  #41

  Оставка на Калпакчиев и изгонване от съдебната система!

 6. Лизи Гугуткова
  #40

  Емил Дечев в бтв: Има двоен стандарт в искането на Цацаров да върне Полфрийман в затвора.................Стандартна практика е, когато един съдия постанови съдебен акт, е да не обяснява пред обществото защо е взел това решение. Това се прави от пресслужбата на съда. Ако вкарваме в обяснителен режим всеки съдия, голяма част от времето ще се губи именно за това. А че от съдебният състав един от трима съдии бил подписал решението с особено мнение, а това не е вярно. То е подписано и от тримата съдии.

 7. Лизи Гугуткова
  #39

  Съдиите съдят тежки престъпници и..понякога имат основания да ги пускат. Виолета Магдалинчева е една от съдийките, заради които вътрешният министър Цветан Цветанов произнесе култовата си фраза: „Ние ги хващаме, те ги пускат!”.

 8. Лизи Гугуткова
  #38

  А от съдийския състав, съдия Мандалинчева, детенце на татко мандалинчев -Готино парче, какво ще я правим... Ето я съдийката, пуснала Трактора, Митьо Очите и обирджията, нападнал „Фантастико”...През нея минават случаите на Митьо Очите, банковия обирджия Любо Крумов – Гъзара, Алексей Петров и Наглите.

 9. Коментарът е изтрит в 08:21 на 25 септември 2019 от автора.
  #37
 10. Дядо ми Петър
  #36

  Момчета, внимавайте, МРАКОБЕСИЕТО в нещастната ни Родина след 30 години се завръща. Защото още веднага след като тошовата България се "присъедини" към Хелзинското споразумение се появи вицът: "Тук да не ти е Хелзинки, тук е Хасково". Днес един, утре друг, вдругиден МОЖЕ ДА СТЕ ВИЕ.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.