Цацаров иска реформа на затворите – най-опасните престъпници да бъдат на едно място

По-строг режим ще възпрепятства бягствата, смята главният прокурор

Цацаров иска реформа на затворите – най-опасните престъпници да бъдат на едно място

Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви в понеделник за реформа в местата за лишаване от свобода и пенитенциарната система, която да въведе по-строг режим на сигурност в затворите и следствените арести, така че да се ограничат бягствата.

Една от основните му идеи в тази посока е създаването на специален затвор за особено опасни престъпници, "който да е технически обезпечен, с високо ниво на сигурност".

"Необходим е далеч по-строг режим в местата за лишаване от свобода от досегашния", обобщи главният прокурор в Пловдив по повод скорошните бягства на осъдени от Софийския и Пловдивския затвор.

Според Цацаров през последните 10 години постоянно се говори за съдебна реформа, но никой не помисля за реформа в местата за лишаване от свобода, която щяла да бъде далеч по-лесна за осъществяване. Като основна слабост в сигурността на затворите в момента той посочи организацията на работа на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода.

"В момента има затвори, в които един надзирател отговаря за 19 лишени от свобода, но в други съотношението е 1 към 20, 1 към 49 и така нататък", посочи главният прокурор, отбелязвайки, че при това положение бягство, като това на Владимир Пелов и Радослав Колев от Централния софийски затвор, рано или късно е щяло да се случи.

Другият основен проблем, според Цацаров, е ниското заплащане на надзирателите, заради което те протестират напълно основателно.

"Няма нищо лошо, нищо нередно да кажем, че трябва да се забрани всякакво внасяне на предмети отвън, освен тези, които са от първа необходимост, както и че всички затворници с такъв режим трябва да бъдат с униформи и трябва да бъдат при абсолютно еднакви условия. Докато това не се постигне, докато не се осигури необходимото материално и техническо осигуряване на надзирателите, всичкото това ще се повтаря всеки и всеки път", добави главният прокурор.

Като допълнителен проблем той посочи непоследователната ръководна политика в Главната дирекция "Изпълнения на наказанията" (ГДИН) в правосъдното министерство, която от дълго време няма постоянен шеф, а само изпълняващ функциите. По думите му на ръководството на дирекцията трябва да се осигури професионално спокойствие, което означава назначенията там да бъдат освободени от политически връзки и да бъде осигурен необходимият финансов ресурс.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?