Цацаров иска забрана за бурки на публични места

Цацаров иска забрана за бурки на публични места

Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за забрана за носене на бурки на публични места и най-вече в учебните заведения. Това заяви той в петък при посещението си в прокуратурата в Пазарджик, докато в местния окръжен съд се гледаше делото срещу 14-мата обвинени в проповядване на радикален ислям и идеите на т.нар. "Ислямска държава".

Цацаров посочи, че делото не е свързано със свободата на вероизповеданията: "Всеки е чел достатъчно за другите религии, за да знае, че традиционният ислям не е войнстващ. Тук говорим за политика."

Той обаче поиска Наказателният кодекс да даде достатъчно оръжия в ръцете на държавното обвинение за справяне с подобни престъпления.

Според Цацаров Законът за вероизповеданията се нуждае от "доста сериозен ремонт с оглед на новите реалности", като трябва да има баланс между религиозната свобода и защитата на обществото. В този контекст той сподели и идеята си за категорична забрана за носенето на бурки на публични места.

"Моето мнение е, че подобни ограничения трябва да съществуват по отношение на учебни заведения, публични места, така, както такива забрани съществуват в някои западноевропейски страни, и най-вече в учебни заведения. Но това е нещо, което при всички случаи трябва да бъде дискутирано много внимателно. Тази дискусия трябва да я почнат съответните органи от изпълнителната власт", посъветва той.

Към момента не е ясно до каква степен е разпространено носенето на бурки в България.

По думите му трябва да се проведе и дискусия за това дали е нужен надзор над религиозните училища и проповедниците.

"Оказва се, че можеш да проповядваш една религия, идвайки с диплома, издадена незнайно къде, но за да проповядваш или да служиш в християнска църква, трябва да имаш съответната правоспособност, която е официализирана. Е, нека така да бъде за всички религии. Иначе под формата на религиозна свобода интересите на обществото ще бъдат увредени съвсем", каза главният прокурор.

Основният обвиняем по делото в Пазараджик е Ахмед Муса. Според прокуратурата от ноември 2013 г. до ноември 2014 г. той е проповядвал чрез фейсбук, организирал е издаването на книгата Науакиду`л Ислям (Вероотстъпване) и е произнасял проповеди в пазарджишката джамия Абу Бекир. В социалната мрежа Муса е публикувал снимка на фона на знамето на "Ислямска държава".

Разследването два пъти бе връщано от съда на прокуратурата заради процесуални нарушения.

Имамите, сред които е и Ахмед Муса Ахмед, бяха задържани при две последователни акции на ДАНС в края на миналата година и през март 2015 г. При обиските бяха открити видеоматериали, рекламиращи дейността на "Ислямска държава", бяха иззети символи на терористичната организация, както и литература с призиви за война срещу неверниците. От година Ахмед Муса Ахмед и още 11 негови поддръжници са в пазарджишкия следствен арест, заради опасение, че ще направят опит да се укрият, ако са на свобода. Останалите двама не бяха задържани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?