Мачът е свирен:

Цацаров издигнат за главен прокурор при нагласени правила за избора му

Правосъдният министър Диана Ковачева и председателят на ВАС Георги Колев по време на заседанието на ВСС. Сн. БГНЕС

Изборите за нов главен прокурор бяха обърнати в пълен фарс и изглеждат напълно опорочени още с официалния старт на процедурата. Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) първо прекрои правилата за избор според "мярката" на сочения за фаворит на ГЕРБ председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, след което светкавично внесе кандидатурата му за главен прокурор.

Сценарият бе изпълнен от едни и същи членове на ВСС, а целта – съвсем прозрачна: кандидатурата на Цацаров да бъде гласувана преди тази на другия почти сигурен кандидат за поста Галина Тонева (заместник-главен прокурор). Това се и случи.

За да бъде избран, кандидатът за шеф на държавното обвинение трябва да получи 17 гласа от наличните 24 членове на ВСС. Към момента пловдивският съдия, известен с близките си отношения с вътрешния министър Цветан Цветанов, не разполага с такава подкрепа. Предприетите от поддръжниците му безпрецедентни ходове на практика целят да окажат натиск върху няколкото членове на ВСС, които се колебаят за Цацаров.

В четвъртък, на секундата след края на заседанието на ВСС, което прекрои правилата, кандидатурата на Цацаров бе издигната от седем членове на съвета. Това са петима от парламентарната квота и двама от квотите на съда и прокуратурата. Цацаров е подкрепен от Каролина Неделчева (ГЕРБ), Магдалена Лазарова-Проданова (ДПС), Соня Найденова (ГЕРБ), Светла Петкова (ГЕРБ), Ясен Тодоров ("Атака"), както и от бившия зам.-главен прокурор Михаил Кожарев и съдия Галя Георгиева, известна с близките си отношения с Цацаров.

Всички те участваха в произвеждането на скандалното налагане на удобните за Цацаров процедурни правила.

Още преди вота бе ясно, че Цацаров може да бъде избран само с провеждането на блиц криг (от немски - бърза война). Тя може да се осъществи, ако неговата кандидатура бъде поставена за гласуване първа и отделно от тези на евентуалните му конкуренти. Досегашните правила на ВСС обаче не позволяваха това. За важните позиции кадровиците на Темида гласуваха само веднъж и с интегрални бюлетини. Дори и при провеждане на електронно гласуване, правилата на съвета са, че кандидатите се подлагат на вот по азбучен ред, а "Г" е преди "С" в азбуката.

За този ВСС обаче няма невъзможни неща. Мнозинството първо наложи да се гласува по електронен път, после бе прието за кандидатите да се гласува по реда на издигането им. За разлика от останалите си колеги, 14-те членове на ВСС, участващи в "заверата", бяха подготвени да реагират на собствените си промени в правилата и веднага да внесат кандидатурата на Цацаров, за да му осигурят право на първи изстрел.

Лобито на ГЕРБ в съвета не се поколеба да прегази и съдебната практика на Върховния административен съд (ВАС), която в редица случаи е указвала на ВСС, че гласуването с бюлетини е най-безспорният инструмент за провеждане на таен вот. Въпреки това самият шеф на ВАС Георги Колев непреклонно поддържаше електронния вот.

Прегазените правила

Вотът с бюлетини позволява да станат ясни гласовете в подкрепа на всеки един от кандидатите в надпреварата. При електронно гласуване номинираните за главен прокурор се подлагат на отделно гласуване. В този случай броят на гласовете "против" ще станат ясни още преди вота за следващите кандидати.

Още по-интересно бе решението, според което, при проведен валиден избор за главен прокурор, събрал 17 гласа, да не бъдат подлагани на гласуване останалите кандидатури. Това означава, че ако Цацаров бъде избран, кандидатурата на Тонева изобщо няма да бъде гласувана.

Цялата тази процедура позволява на мнозинството да окаже натиск върху колебаещите се членове с аргумента, че Тонева, например, така или иначе няма шанс да бъде избрана, а прокуратурата не бива да остане в състояние на безвластие.

Най-острият критик на електронния вот бе председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев: "Гласуването с бюлетини позволява на обществото да разбере колко гласа е получил всеки кандидат. При този тип вот ВАС може и по-лесно да реши дело, ако има обжалване на процедурата. За мен беше непонятно защо колегите избраха електронното гласуване. Ако има сценарий зад всичко това, той не е добър".

Вотът ще се проведе в средата на декември. Който и да е избраният главен прокурор, последната дума е на президента Росен Плевнелиев, който подписва указа.

Впечатлени сме от подготовката

От членовете на ВСС, издигнали Цацаров, пред медиите се изказа единствено Михаил Кожарев. Мотивите за номинацията на съдия Цацаров са добрата му професионална кариера, отличните му качества на административен ръководител. "Впечатлени сме от юридическата му подготовка", разказа Кожарев мотивите на седемте членове на ВСС, които застанаха зад пловдивския магистрат.

Кожарев добави, че той лично е много впечатлен и от идеите на Цацаров за съдебна реформа, но не даде пример за такива. Шефът на бюджетната комисия във ВСС добави, че бюджетните експерти в съвета хвалят начина, по който Цацаров успява да ръководи финансите на поверения му съд.

Цацаров също бе готов с протоколно изказване пред агенция "Фокус". "Предложението за кандидатурата ми е подписано от седем члена на ВСС и след проведени предварителни разговори с тях, дадох и необходимото писмено съгласие за внасяне на това предложение. Първият разговор за възможността за издигане на такава кандидатура беше проведен с мен от г-н Михаил Кожарев, заместник-главен прокурор до момента на избора му за член на ВСС. Благодаря на тези колеги за доверието към мен”, каза Сотир Цацаров.

Балансът на силите

В продължение на няколко месеца името на Сотир Цацаров се въртеше в публичното пространство като кандидатура на вътрешния министър Цветан Цветанов и дори имаше предположения, че при толкова явна обвързаност едва ли ще се кандидатира. За Галина Тонева е известно, че се ползва с доверието на представители от съдебната и прокурорската квота във ВСС.

Макар все още да не са сигурни 17-те гласа в негова подкрепа, неофициалните коментари са, че именно Цацаров е кандидатът, който има реален шанс да поеме прокуратурата заради политическата подкрепа, с която се ползва.

Проучване на Mediapool във ВСС сочи, че Галина Тонева може да разчита твърдо на поне седем членове във ВСС, а Цацаров - на между 13 и 15 души. Седем от тях вече се подписаха под предложението за издигане на шефа на пловдивския съд. Другите спрягани за сигурни за Цацаров са председателя на Върховния административен съд Георги Колев, Юлиана Колева (бивш депутат от ГЕРБ), Мария Кузманова (ГЕРБ), Милка Итова (съдебна квота), Димитър Узунов (РЗС), Васил Петров (ДПС). Това са общо 13 души.

При гласуването на временен ръководител на държавното обвинение, след като Борис Велчев стана конституционен съдия, Тонева получи подкрепа от девет членове на ВСС. Това бяха Калин Калпакчиев (съдебна квота), Камен Иванов (съдебна квота), Румен Георгиев (следовател), Галина Карагьозова (съдия, БСП), Румен Боев (прокурор), Камен Ситнилски (прокурор), Юлия Ковачева (съдебна квота. Очаква се председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев също да подкрепи Тонева.

Ако тази група от осем членове не бъде пробита до гласуването за главен прокурор, то Сотир Цацаров на пръв поглед няма шанс за поста поне при първия вот, защото ще събере най-много 16 гласове в своя полза при необходими 17. Гласовете за Тонева от прокуратурата обаче не могат да се считат за 100-процентово сигурни.

В крайна сметка кандидатурата на Николай Кокинов е отпаднала заради липса на подкрепа и фаворизирането на Сотир Цацаров, твърдят източниците на Mediapool. Бойко Найденов, който също беше сочен като вариант за поста, ще ръководи прокуратурата до провеждането на избор. Ако не се стигне до избор, при второто гласуване Найденов най-вероятно ще получи подкрепата на лобито във ВСС, което сега стои зад Цацаров.

Историята на кандидатите

Цацаров и Тонева ще влязат в битката като двама кандидати, които са си изградили напълно противоположен образ като магистрати. Кандидатът на ГЕРБ ръководи съдилището с най-голям обвинителен уклон в системата. В магистратските среди се говори, че Пловдивският окръжен съд често се използва от МВР и прокуратурата за разрешаване на прилагането на специални разузнавателни средства, когато исканията не успеят да пробият в София.

През последните няколко години съдът на Цацаров поддържа удивително високо ниво на осъдителните присъди – между 98.5 до 99.5 процента от всички внесени обвинителни актове. Пловдивският съдия стана и чест гост на заседанията на правната комисия по съдебни законопроекти, след като ГЕРБ пое властта.

Галина Тонева бе заместник-председател на Софийския апелативен съд до 2009 година, когато стана заместник-главен прокурор по предложение на Борис Велчев. Тя доби известност с оправдателната присъда по делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов. Всички обвиняеми бяха оправдани, защото показанията им бяха изтръгвани с насилие. Пред Софийския градски съд те бяха обявени за виновни и получиха тежки присъди. Решението на Тонева бе потвърдено и от Върховния касационен съд. Преди да стане съдия, тя е работила като прокурор и преподавател в полицейската академия.

Преди издигането на Цацаров, в Народното събрание смятаха, че той няма голям шанс и че името му било пуснато да скандализира и да отвлича вниманието, до назначаването на Бойко Найденов, например.

Споделяне

Още по темата

Още от България