Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цацаров изригна срещу Христо Иванов заради критиките му към системата

Министърът посочи "тежки медицински показатели" на правосъдието. "Едва ли ЕК ще се занимава с кражбата на един бележник", отвърна главният прокурор

38 коментара
Сотир Цацаров. Сн. БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров изригна срещу министъра на правосъдието Христо Иванов заради твърдението му, че последните скандали, свързани с изчезналите тефтери на Филип Златанов и системата за разпределението на съдебни дела са "тежки медицински показатели за системата". На висок тон и видимо гневен, Цацаров поиска обяснение за медийните изяви на министъра, в които той изразява и очакване за "обективно негативен" доклад на Европейската комисия в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Така конфликтът между Христо Иванов и Сотир Цацаров по отношение на радикалната съдебна реформа, предложена от министъра, навлезе в гореща фаза, която предвещава сериозен отпор от страна на системата, възприемаща всяка критика към статуквото като посегателство спрямо независимостта ѝ.

"Току що ми бе дадена една разпечатка от ваши изявления пред БНР, където сте казали, че последните два скандала, свързани с кражбата на тефтерчетата на Филип Златанов и сриването на системата за разпределението на делата в Софийския градски съд (СГС), са тежки медицински показатели за състоянието на системата. Поискал сте и разумно обяснение за тях от институции, включително и от прокуратурата", заяви Цацаров в началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда.

Повод за реакцията му е интервю на Христо Иванов пред БНР, дадено сутринта по повод два горещи скандала – съмненията около разпределението на делото за несъстоятелността на КТБ и изчезналите тефтери на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, които са ключово веществено доказателство по един от най-значимите корупционни казуси в последните години.

"Теоретично е възможно да настъпи срив в системата за случайно разпределение в един голям съд, теоретично е възможно да откраднат някакви тефтери, да се случат тези неща в един и същи ден, вече е въпрос на обща теория на относителността. Обаче, да се случи това по най-важните дела в държавата, е нещо, за което и съдът, и ВСС, и прокуратурата трябва да положат усилия да дадат разумно обяснение. Именно това показва необходимостта от установяване на фактите в цялата система. Става дума за цялостната политика на ВСС по отношение на разпределението на делата и за цялостния подход към делото на Филип Златанов", коментира Иванов по-рано пред БНР.

"Исторически такива токови удари на сървърите на СГС са се случвали и преди и това показва огромен системен проблем на безхаберие относно елементарната сигурност на системата", продължи той.

"Ключовият въпрос е да получим ясни обяснения за това какво точно се е случило, как точно са подхождали ВСС към управлението на системата за случайното разпределение, СГС, прокуратурата по съответното дело и след това да правим политическите изводи за едни или други инициали. Моят фокус е по тази тема", заключи Христо Иванов и за пореден път декларира, че ще напусне поста си, ако види липсата на воля за съдебна реформа.

"Не желая да влизам в конспиративни въпроси"

"Не желая да влизам в конспиративни въпроси. Ще ви помоля, ако имате въпроси да ги поставите сега, а не да си говорим през средствата за масова информация", обърна се към него Цацаров няколко часа по-късно във ВСС.

"Не мога да говоря за втория медицински показател, касаещ СГС", каза обвинител №1 и изложи какви факти са му известни по случая с тефтерите, изчезнали от автомобила на вещото лице. "Надявам се с това съм удовлетворил интереса ви. Разбира се, нямам разумно обяснение защо някой е решил да окраде нечия кола", приключи саркастично изложението си Цацаров.

"Това, което поставих като проблем, е не просто самото изчезване на тефтерчетата, а самия подход към това важно дело. Той ще бъде поставен и от Европейската комисия. Наш дългосрочен приоритет е да генерираме ясно послание какво се прави по този тип дела", заяви Христо Иванов, след като внимателно изслуша главния прокурор.

"Едва ли Европейската комисия ще се занимава с кражбата на един бележник. Едва ли е тежък медицински проблем това дело, след като прокуратурата успя да постигне осъдителна присъда. Хайде да не коментираме доклада, слава Богу, той не се пише нито от мен, нито от Вас, а от Брюксел", репликира Цацаров без обаче да отбелязва, че прокуратурата изобщо не е повдигала обвинения за търговия с влияние по случая, както се очакваше. И допълни: "Знам, че докладът няма да е лесен, но не казвайте, че ще е изцяло негативен. Това значи да престанем да работим".

"Това, което казах бе, че най-добрата подготовка за доклада е да работим заедно. Не мисля, че имаме разлика в това отношение", отвърна министърът.

В спора им се включи Калин Калпакчиев, отбелязвайки, че "все пак имаме свобода на словото, на мненията, кой какво е казал публично, има право да го каже".

"След като е спазил изискванията за това да пази достойнството за другия. И едно критично слово, не би трябвало да го подлагаме на съмнения. Дали съм съгласен с тезата – това е друг разговор", добави членът на ВСС, след което бе репликиран от Цацаров с думите: "Пази Боже да тръгнем да критикуваме за това, че е казал какво мисли".

"Въпросът е, че когато се иска обяснения от държавни органи, това трябва да се прави и на тази маса. В никакъв случай не съм тръгнал да говоря, че министърът няма право на изявления. Напротив, много от нещата, които се случват за добро, е защото той говори. Да се поискат очи в очи, защото аз не съм длъжен да слушам всички радиостанции", добави главният прокурор.

Спорът приключи с думите на Христо Иванов, че не е възприел мнението на Цацаров като опит за ограничаване на правото да говори. Министърът допълни, че не е възнамерявал да иска обяснение от главния прокурор, тъй като няма подобни правомощия, а просто е призовал съмненията по двата скандални случая да бъдат изчистени.

Цацаров не очаква проблеми по делата срещу Златанов

Малко по-рано, на влизане във ВСС, главният прокурор даде да се разбере, изчезналите веществени доказателства не слагат кръст на делото: "Чисто юридически не бих очаквал каквито и да е проблеми, решението е, разбира се, на съда, защото съдът разполага със заверено копие от въпросния тефтер или въпросните тефтери".

Подобно на градския прокурор Христо Динев, и Цацаров избяга от въпроса – защо разследващите са се сетили да назначат графологична експертиза на тефтерите по отделеното на 12 януари досъдебно производство срещу Златанов, едва в края на септември, 5 дни, след като това направи Софийският апелативен съд.

"Експертът, комуто е била поставена експертна задача, е следвало да го върне, за да бъде, поне на мен това ми е казано, предаден по искане на състава на Апелативния съд, който разглежда делото... Според мен, така както първата инстанция е постановила своята присъда, така би следвало да няма проблеми и за втората, но това е решение на съда. А иначе, какво да ви кажа, за мен това е криминален случай, аз някакси не мога да видя някаква теория на конспирацията. Аз вярвам, че е криминален случай, според вас къде е конспирацията тука", добави главният прокурор.

"Разбира се, ако се окаже, че неправомерно поведение има, съответна реакция ще има, но съм в случая съм запознат, в интерес на истината, толкова, колкото и вие, защото го разбрах тогава, когато вечерта (понеделник – бел.ред.) се появиха първите съобщения. Практика е в съдебното производство, а и в досъдебното производство, експертите да получават, разбира се, тези веществени доказателства, които са предмет на изследване и могат да бъдат получавани така, по този начин. Важно е да се знае дали това е документирано и дали е станало с постановление на съответния орган", добави Цацаров.

Каквато и да е истината за изчезналите тефтери на Филип Златанов, общественото възмущение за случилото се и политическата буря, която то завихри, са ясен сигнал, че скандалът няма да се размине само с обичайните словесни престрелки и взаимни обвинения.

Социалистите обвиниха Борисов и новата власт, че са "поръчали" изчезването на тефтерите, а премиерът на свой ред се усъмни, че аферата "Златанов" от самото начало е фалшификат, целящ да компрометира предишното му управление. С ясното съзнание, че думите му от заседанието на МС, на което се изказва, ще излязат в публична стенограма, Борисов демонстративно се възмущава от състоянието на съдебната система.

Борисов допусна, че процесът "Златанов" е "Костниброд 2"

Премиерът се пита на глас истински ли са тефтерите, в които неговите инициали заедно с тези на заместника му Цветан Цветанов и бившия депутат от ГЕРБ Искра Фидосова фигурират като лица, спускащи "поръчки" на Златанов.

"Аз моля и правосъдния министър, ако това е вярно, по тези тефтерчета, за които ние много пъти питахме истински ли са тогава и да ни се дадат в парламента да ги видим – тефтерчетата да видим, а не снимки на две-три странички. Ние още тогава питахме. И фактът, че бяха при Кирил Добрев достигнали, винаги това значи за мен много съмнителна работа", казва Борисов, напомняйки за събитията отреди година.

Той се възмущава, че "по това толкова обществено значимо дело на някакъв над 60 години човек ще му дадат – само на него – да ги носи в колата си из София, да разкарва тефтери!".

Обръщайки се към министър Иванов, премиерът заявява: "Това ако е истина, ако съдът или прокурорът – и затова те моля да го провериш най-колегиално – са дали по този начин веществените доказателства, не знам дали това трябва да е така. И съответно говорим за съдебна реформа – може да направиш най-добрата в света, но като изчезнат веществените доказателства, приключва процесът! Този процес е приключил, край! И ако е бил, както Костинброд, фалшифициран през цялото време, вече това при експертизата няма да се докаже".

"Давам само хипотеза", уточнява Борисов веднага след това и продължава: "Просто искам да знам това ли е правосъдието, така ли се дават веществени доказателства, да си ги развлачват из София физически лица във физически техни коли, без охрана, без… Аз не мога да го разбера. Има правосъдие, има съдебна охрана, плащаме заплати, милиони на година! Моля те!"

Христо Иванов му отговаря, че "този тип дела абсолютно зависят от веществените доказателства". "И сте напълно прав, че поне това, което се изнася като информация, е доста смущаващо. Ние ще направим справка, без тя да изглежда като намеса в работата на прокуратурата", казва министърът.

"Не, стига намеса! Публиката, хората, народът питат как може?! Този въпрос, който си го задаваме всеки един от нас, ще си го зададе всеки един днес в България. и ще кажат: "Тези там горе…" Кои са тези там, не се знае. Как е възможно? Ние искаме това в реформата, която ще правим, и това да не може да се случи...Просто не с намеса! С тревога! И да ги питаш как така става и как ще се гарантира това да не става", настоява отново премиерът.

Атанас Атанасов: Пошла инсценировка

Депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов окачестви случая с тефтерите като "пошла инсценировка и политически скандал". От кражбата интерес имат няколко групи хора, коментира бившият шеф на контраразнаването пред бТВ.

"Тези с инициалите, разбира се, че имат интерес. Подсъдимите (пред правосъдието по делото отговаря единствено Филип Златанов – бел.ред.) също имат интерес”, заяви Атанасов.

С уговорката, че не знае коя версия е действителната, той даде да се разбере обаче, че за него най-голям интерес от скандала има група от хора, която иска още в самото начало на втория мандат на Борисов като министър-председател да върне спомените към предишното му управление.

Според Атанасов случаят е "едно поредно доказателство колко е болна съдебната система в България”.

"Това е несериозна история - някакво вещо лице в чанта да разнася веществени доказателства”, коментира депутатът. Според него изчезването на тефтерчето не означава, че процесът трябва да бъде прекратен. "Би трябвало да има заверени копия на тези документи и те не са единствените веществени доказателства”, добави Атанасов.

Мая Манолова: Очевидно реформата ще върви така. Честито на Реформаторите!

Думите на Атанасов, че от скандала най-голям интерес имат хора, които искат да се разровят спомени от предишния мандат на кабинета "Борисов", бяха потвърдени малко по-късно в сряда, когато Мая Манолова заяви в кулоарите на парламента: "Изчезването на тефтерите съвпада със старта на второто правителство на Бойко Борисов, това е моментът, в който поръчителите на това кой да бъде "ударен" и "оправен" се настаняват по етажите на властта, момент, в който производителите на такъв тип лобистка политика по цветановски и по фидосовски се връщат на власт".

Свидетели сме как инициалите от тефтерчето оживяха и вече тези имена са във властта, добави тя.

Според нея моментът на изчезването е забележителен и с това, че е на старт една от основните реформи, прокамирани от управляващото мнозинство, а именно реформата в правосъдната реформа. "Е, това дело го реформираха, очевидно реформата ще върви така и освен честито на Реформаторите, няма какво друго да кажа", каза Манолова.

Кирил Добрев, който оглавяваше временната комисия за проучване на фактите в тефтерчето на Златанов в миналия парламент, посочи, че е помолил колегите си от ГЕРБ по темата "тефтер-Златанов" да мълчат. Изчезването на тефтера на Златанов е амнистия на Златанов, прави невъзможно доказването на инициалите И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц.

Добрев посочи, че в новото правителство има вицепремиер, който присъства в тефтера на Златанов. Той попита Меглена Кунева след опустошителния евродоклад във връзка точно с този тефтер как ще коментира неговото изчезване и какво е нейното място в новото правителство.

"Всичко това показва само едно, че вълкът козината си мени, но нрава не. След едномесечните процедури на съгласуване, на подаване на ръка между партньорите, се оказа, че ГЕРБ е същата, каквато беше и преди две години", заключи Добрев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

38 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. ddemi
  #38

  Цацаров е класически гьон-сурат, но това е изискване на олигарсите за да заеме този пост. Понеже много добре съзнава, че не защитава обществения интерес, не може да съчини що-годе логични аргументи. Вместо да се извини, като сгафил пубертет зае нападателна поза и започна с нападки.

 2. Realist
  #37
 3. пенсиониран полицай
  #36

  Господин Цацаров,проследихте ли делото на нашите колеги полицаи и близките приятели на Владимира Янева,госпожа Марковска и господин Георгиев? Ако сте забравили снимката на тяхната дружинка от тайната среща,да Ви я изпратим?Та питаме,на случаен принцип ли е избран съдебният състав или на принципа приятелство? Все пак ще искаме Европа отново да следи това дело.Приятелството си е приятелство,обаче сиренето...

 4. Явор от Германия Костовист
  #35
 5. boby1945
  #34
 6. boby1945
  #33
 7. случайно минаващ
  #32
 8. Васил Антонов
  #31

  "Исторически такива токови удари на сървърите на СГС са се случвали и преди и това показва огромен системен проблем на безхаберие относно елементарната сигурност на системата", продължи той /Цацаров/ - само когато става дума за дебела червена цаца, хваната с неопровержими доказателства.

 9. ирис
  #30

  А,остава и да не изригне,как не го е срам този главн прокурор,който не е довел едно дело до край,а да отвреме навреме казва "извинявайте сгрешихме".Реформа до дупка,няма неискам.Казва ви се ясно от ЕК,че страната е просмукана от корупция и че правосъдната система е нефункционираща,какво му трябва още на този.

 10. Българофил
  #29

  Тоя Грухчо е главния пазител на олигархията у нас!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.