Цацаров кани ВСС да го провери държи ли политиците чрез "шпицкоманда" в следствието

Следователят Бойко Атанасов: "След интервюто ми цял ден дисциплинираха хората"

Сотир Цацаров, снимка БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров призова Висшият съдебен съвет (ВСС) да направи пълна проверка на шокиращите твърдения на столичния следовател Бойко Атанасов за работата в държавното обвинение, съобщи в петък пресцентърът на държавното обвинение.

Атанасов заяви в интервю пред сайта "Биволъ", че своеобразна "шпицкоманда" в столичното следствие, отчитаща се директно на Цацаров, работи по всички дела и проверки, свързани с представители на високите етажи на властта. Въпросните казуси нарочно се държат "на трупчета", за да могат да бъдат активирани, когато е необходимо над някого да се окаже определен политически натиск.

Писмото на главния прокурор до ВСС идва ден след разкритията на следователя.

Цацаров цитира подробно следното твърдение на Атанасов: "има дела срещу министри, неизвестни извършители, министри. Министър-председател. Може да има и него…Това са тайни, които се използват, когато наближи моментът да се случват важните събития около съдебната реформа. …. Това е една малка, мръсна истина, която съществува към днешния момент в прокуратурата."

Предложението на Цацаров ВСС да направи пълна проверка на ръководената от него институция не е ограничено в конкретни граници. При добра воля такава проверка би дала възможност на ВСС да проведе своеобразен собствен анализ на държавното обвинение паралелно с експертите на Европейската комисия. Независимият анализ на Брюксел ще включва именно проверка какви външни и вътрешни влияния се оказват върху прокуратурата. Така лесно ще може да бъде сравнен аршина на ЕК с този на ВСС.

Проблемът е, че осем от десетте членове на Етичната комисия на ВСС, която основно проверява такива сигнали, най-често се изявяват като лоялна на главния прокурор "шпиц команда" и никога досега не са правили нещо, което би накърнило позициите му.

Пред Mediapool следователят Бойко Атанасов коментира, че не очаква нищо от подобна проверка. "Колкото беше извършена проверка по "Яневагейт", толкова очаквам да бъде извършена и сега", обясни той. Според него, за да се извърши някаква рутинна проверка в следствието, първо "шпиц командата" трябва да бъде разпусната. Той съобщи, че след интервюто му пред "Биволъ" цял ден са "дисциплинирали" въпросната "шпиц команда" следователи, за да не проговoрят.

"Аз бях част от тази шпиц команда и знам как тя функционира. Сигнализирал съм главния прокурор за случващото се, но нямаше реакция. Наложи ми се единствено да пиша обяснения, защо съм подал сигнала. И сега сигурно ще ми се наложи да пиша шест пъти обяснения", каза Атанасов пред Mediapool.

Какво каза следователят преди това

В интервюто си пред "Биволъ" Бойко Атанасов каза, че всички дела и проверки, свързани с представители на високите етажи на властта, не се решават по вътрешното убеждение на следователите и прокурорите, които работят по тях, а спрямо нарежданията на Цацаров. В противен случай биват "опрасквани" – намаляват им заплатата, завеждат им дисциплинарки и ги затрупват с преписки.

Атанасов разказва, че "шпицкомандата" се състои от 6-7 следователи, "на които се дават всички дела, които са свързани с икономическа и политическа корупция, престъпления извършени от служители на МВР, членове на Министерски съвет, депутати". Въпросният отдел е създаден от скандалния бивш шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с прозвището си "Еврото".

След идването на Петров начело на столичното следствие "бяха проверявани почти всички следователи, кой става, кой е податлив на влияние", допълва той.

"Хора, на които може да им се нарежда. Който може да му се вземе делото, делото да престои известно време в кабинета на ръководителя на следствения отдел, или на ръководителя на сектора, както е сега. И след това да му се върне. А това поне по НПК го няма. Имаме прокурор, имаме разследващ. А ръководители на сектори, които не са снабдени с процесуален инструментариум да взимат делата и да ги връщат, да дават указания как да се разследва, това е грубо нарушение на закона, което се толерира от ръководството на прокуратурата досега от г-н Цацаров", казва още следователят пред "Биволъ".

Според него това секторно разделение на столичното следствие прави незаконен всеки него акт, защото "когато е нарушен принципът за случайното разпределение на делата, утре в съда може всичко да падне". Атанасов добавя още, че тази организация на работа провокира "една каша, един хаос, добре организиран, стратегически погледнато от тези, които го консумират, за да може да ги ползва това нещо."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?