Цацаров като гражданин за стенограмата "КТБ": Няма какво да се крие

Цацаров като гражданин за стенограмата "КТБ": Няма какво да се крие

"Като гражданин смятам, че няма какво да се крие от българските граждани". Така главният прокурор Сотир Цацаров отговори на настойчивите питания дали подкрепя "като гражданин" разсекретяването на стенограмата "КТБ". Той напомни все пак, че няма никакво отношение към темата, защото не е член на консултативния съвет към президента.

"Не мога да дам мнение, с което да ангажирам длъжността или институцията, която представлявам", уточни Цацаров.

В края на миналата седмица президентът Румен Радев обяви, че е готов да разсекрети стенограмата, след като преди това на няколко пъти отхвърли исканията на журналистите за предоставянето ѝ. Президентът изпрати писма до всички участници в срещата при предшественика му Росен Плевнелиев по време на разгара на банковата криза през лятото на 2014 г. с молба да се съгласят записът да бъде обявен пред обществеността. Мълчаливият отказ щял да се смята за съгласие.

След това искания за разсекретяване на документа дойдоха от премиера Бойко Борисов, бившите лидери на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан. Накрая темата бе подхваната и от медиите на Делян Пеевски.

Цялата тази вълна от искания за публичност последва едно решение на Административен съд – София град. Съдът постанови, че президентството е отхвърлило незаконно искането за разсекретяване на стенограмата "КТБ" по делото, заведено от главния редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов.

Това решение на съда е пробив в практиката, тъй като досега АССГ на няколко пъти решаваше, че президентството има право да не разкрива стенограмата. В новото решение, което може да бъде обжалвано пред ВАС, се посочва, че дори управителят на БНБ да е споделил тайна информация, президентството дължи цялата останала информация, която не може да е тайна.

Т.нар. стенограма "КТБ" отразява политическите консултации при президента Плевнелиев, проведени девет дни, след като КТБ затвори и бе обявена под специален надзор от БНБ. В срещата участваха тогавашният премиер Пламен Орешарски, министърът на финансите Петър Чобанов, председателят на Народното събрание Михаил Миков, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, управителят на БНБ Иван Искров, банкери и представители на парламентарно представените формации.

По време на срещата бе пресечено намерението, обсъждано на заседание в БНБ предходната нощ, според което в България трябваше да се въведе банкова ваканция като отговор на ликвидния проблем на ПИБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България