Цацаров критикува Радев за прибързани срещи преди избора на главен прокурор

Цацаров критикува Радев за прибързани срещи преди избора на главен прокурор

"Започването на консултации (преди процедурата за избор на нов главен прокурор), за мен, е доста прибързан процес", каза главният прокурор Сотир Цацаров след срещата с президента Румен Радев. Цацаров обясни, че е споделил своята позиция и пред държавния глава.

Главният прокурор е изразил опасенията си, че консултациите могат да се разтълкуват като оказване на натиск върху Висшия съдебен съвет преди началото на процедурата.

В същото време Цацаров изрази удовлетворението си, че президентът се е разграничил от изказаната от лидера на БСП Корнелия Нинова позиция, че правомощията на следващия главен прокурор трябва да бъдат намалени. Цацаров е на позиция, че ако има намаляване на властта на главния прокурор, то това трябва да се случи, когато неговият правоприемник бъде избран.

В края на миналата седмица Румен Радев обяви, че ще проведе поредица от срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Първата среща бе със сегашния главен прокурор Сотир Цацаров.

Седемгодишният мандат на Цацаров изтича през януари следващата година. Предстоят срещи с председателите на върховните съдилища - Лозан Панов и Георги Чолаков.

Очаква се срещите да продължат в рамките на следващите два месеца, а целта е да се проучат обществените очаквания към следващия главен прокурор, обясниха от президентството. Процедурата за избор на нов главен прокурор може да започне най-рано в средата на юли. Най-късната възможност за Висшия съдебен съвет да открие процедурата е в началото на септември.

Кандидати могат да предлагат министърът на правосъдието и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Номинираните трябва да представят концепция за работата си и биват изслушвани от съвета.

Изборът ще се проведе в Пленума на ВСС, където членуват и представителите на съдийската гилдия. За да бъде избран един кандидат, той трябва да получи подкрепата на не по-малко от 17 от общо 25 членове на съвета. Избраният трябва да бъде назначен с указ от президента, който има право и да откаже да подпише, което връща процедурата във ВСС.

Неофициално като кандидати за главен прокурор са били спрягани шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, зам.-главният прокурор Иван Гешев и шефът на апелативния спецсъд Георги Ушев.

Споделяне

Още по темата

Още от България