Цацаров лети все по на Изток

Международната траектория на главния прокурор от Брюксел към Баку

Колаж: <i>mediapool.bg</i>

Във вторник главният прокурор Сотир Цацаров кацна в Баку, където е на двудневно работно посещение по покана на азербайджанския си колега Закир Гаралов. Само преди две седмици Цацаров бе в Москва, където се срещна с руския генерален прокурор Юрий Чайка.

Поглед върху приоритетите на Цацаров по отношение на международните му контакти по време на досегашния му мандат показват ясна тенденция – той се движи все по на Изток или снове из Балканите.

 

Публикуваните по-долу данни за посещенията на главния прокурор са събрани от съобщенията на официалния сайт на прокуратурата чрез използване на ключови думи "посещение" и "визита".

2013 година е първата от мандата на главния прокурор Сотир Цацаров. Европейските партньори на България имат очаквания той да продължи политиката на Борис Велчев по отварянето на държавното обвинение към обществото, но и за напредък по "вечния" за България проблем - резултати в борбата с корупцията по върховете на властта. Тези надежди си личат ясно и от срещите на Цацаров.

Само месец след встъпването си в длъжност той вече е в Брюксел, където се среща с главния секретар на Европейската комисия и главния директор на ОЛАФ (Европейската служба за борба с измамите). Това е първото знаково посещение на Цацаров в чужбина. Следва визита в Мюнхен през юни, после главният прокурор на Бавария връща жеста и посещава София през септември. На 30 октомври 2013 г. Цацаров пак е в Брюксел за среща с шефа на ОЛАФ.

2014 година също е проевропейска за Цацаров. На 3 февруари той е в Хага, където сключва споразумение за двустранно сътрудничество с холандския си колега Херман Болхаар. През април в София е федералният прокурор на Белгия Фредерик ван Леюв.

 

На 17 септември 2014 г. по покана на Цацаров в София пристига на тридневно официално посещение турска делегация, водена от главния прокурор на Турция Хасан Ербил. Цацаров и Ербил подписват споразумение, което ще доведе до общо три срещи на българския главен прокурор с турския. Покрай това Цацаров ще се срещне лично и с Ердоган. Като цяло 2014-та година все пак е проевропейска. На 4 ноември Цацаров заминава за Великобритания, по покана на Алисън Сондърс, ръководител на Службата на Кралската прокуратура.

През 2015 година контактите на българския главен прокурор някак рязко поемат в друга посока. Първо през март Цацаров заминава на тридневно посещение в Казахстан по покана на колегата си Асхат Даулбаев. През април Цацаров е в Македония по покана на македонския главен прокурор Марко Зврлевски. През август в София пристига лично главният прокурор на Китай Цао Дзенмин. Цацаров и Дзенмин се обявяват "за укрепване на противодействието на корупционни и икономически престъпления, както и такива, свързани с трансграничната престъпност". Не е ясно какво е последвало от тази демонстрация на обща воля между България и Китай.

 

Няма и месец, откакто си е тръгнал китайският гост и Цацаров вече е в Анкара по покана на новоизбрания главен прокурор на Турция Мехмет Акарджа. В предварителното съобщение за срещата не е обявено, че Цацаров да има планирана среща с президента Реджеп Ердоган. Явно Ердоган е проявил специален интерес към българския гост или срещата е държана до последно в тайна, защото такава среща се случва на 18 септември. Поради това Цацаров остава четири дни в Турция вместо три.

 

Едва в края на годината българският главен прокурор прави срещи с колеги от ЕС. През ноември Цацаров е в Белгия по покана на федералния прокурор Фредерик ван Леюв. По-късно същия месец в София е главният прокурор при Върховния съд на Гърция Ефтерпи Куцамани.

 

Април 2016 година. Половин година след визитата на Цацаров в Анкара и в София вече главният прокурор на Турция Мехмет Акържа. Това е третата среща с турска делегация за Цацаров. През същата година той има среща и с главния прокурор на Словения Звонко Фишер, който пристига в София.

 

През април 2017 година се случва втората среща между Цацаров и главния прокурор на Гърция Ксени Димитриу. Следва визита в Белгия на 18 май, където Цацаров е поканен отново от федералния прокурор на Белгия Фредерик Ван Льов. В края на май Цацаров пътува до Москва за среща с Юрий Чайка, а сега е в Азербайджан.

 

През 2017 година Цацаров се срещна и с ръководителката на румънската антикорупционна прокуратура Лаура Кьовеши в София. Инициативата за визита на Кьовеши обаче бе на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Преди това Цацаров се противопостави на предложението Кьовеши да бъде поканена в София от Висшия съдебен съвет.

 

Така равносметката на Цацаров показва три срещи с главния прокурор на Турция, колкото са тези с колегата му от Белгия. Две срещи с гръцкия главен прокурор, колкото са и тези с шефа на ОЛАФ. Има срещи с колегите от Русия, Азербайджан, Казахстан, Китай и Македония. От държавите от ЕС (извън Белгия и Гърция) срещи има с прокурорите от Холандия, Словения и Великобритания.

 

Интересни са тенденциите. През първите две години от мандата от мандата си той осъществява 7 срещи с европейските си колеги и само една с прокурори извън ЕС. През последните две години и половина резултатът е 7:5 в полза на срещите с колеги извън ЕС. Голяма част от тях са главни прокурори на държави, упреквани в антидемократични практики и дори тоталитарно управление.

 

Така се стига и до любопитния момент от срещата на Цацаров с президента на Азербайджан Илхам Алиев, който поздрави Бойко Борисов за рождения му ден чрез главния ни прокурор.

Още по темата
Още от България

Защо управляващите избират Цацаров за шеф на "Антикорупция"?