Цацаров: Може да се въведат правила за търсене на отговорност от главния прокурор

Но това трябва да важи и за председателите на върховните съдилища, обясни той

снимка БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров допусна в събота, че е възможно създаването на механизми, които да позволяват да му се търси отговорност при извършването на нарушения или престъпления. Той обаче поиска същото да се направи и за председателите на двете върховни съдилища. Изказването на Цацаров дойде часове излъчването на интервюто на Лозан Панов пред Нова телевизия.

Според главния прокурор  за създаването на такива механизми не е нужно да се променя в конституцията, а само Законът за съдебната власт и Наказателно-процесуалният кодекс. Той допусна, че това е напълно възможно да се случи.

“Моят статут, колкото и странно да звучи, може би (така звучи) и на самия г-н Панов, е напълно еднакъв с неговия. По един и същи начин сме избирани., по един и същи начин се урежда нашето освобождаване. Следователно, ако законодателят вземе едно такова решение, в което аз не виждам нищо опасно, а напротив, то едно такова решение би трябвало да обхваща тримата “големи“ (председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор – б.р.). Напълно възможно е създаването на такъв механизъм“, каза Сотир Цацаров.

В отговор на въпрос дали Лозан Панов трябва да бъде отстранен заради писмото му до президента за ЦУМ-гейт и срещата с Борисов Цацаров бе лаконичен: “Не.“

За ЦУМ-гейт той коментира, че “от чисто човешка гледна точка“ вече съжалява, че е участвал в тази среща, заради разразилата се “буря“ в публичното пространство. После допълни, че от всяка друга гледна точка няма защо да съжалява, защото не е сторил нищо нередно.

Главният прокурор обясни, че има обяснение за “цялата активност“ на Лозан Панов и го обвърза с лидера на “Да, България“ и бивш правосъден министър Христо Иванов.

“Всичката лексика и тези, които чувам (от Панов), са лексика и тези, които съм чувал. Аз ги чух, когато в Министерството на правосъдието беше един сегашен лидер на политическа партия (Христо Иванов).  Тезите се повтарят постоянно. В конкретния случай се повтарят от г-н Панов. Като е решил, че от една страна по този начин може да реализира себе си.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?