Цацаров намекна за възможни обвинения срещу Борисов за “Авиоотряд 28”

Сотир Цацаров, сн. БГНЕС

Бойко Борисов е “важна фигура” в разследването за екзотичните полети на “Авиоотряд 28” по време на управлението на ГЕРБ, каза в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос на Mediapool. Той не обяви пряко, че бившият министър-председател ще бъде обвинен, но даде да се разбере, че подобно развитие е напълно възможно. Цацаров обясни, че ще има обвинения и по делото за полетите на Борисов с военната авиация.

Преди 2 седмици прокуратурата обвини бившия шеф на "Авиоотряд 28" Пенчо Пенчев заради полетите по времето на правителството на ГЕРБ и служебния кабинет на Марин Райков. Пенчев бе обвинен в длъжностно престъпление заради това, че от ноември 2009-та до юни 2013-та е издавал заповеди за полети в услуга на хора, които са извън предвидените по закон.

Преди това от доклада на Сметната палата се разбра, че Бойко Борисов е разрешавал лично голяма част от тези полети. Най-съмнителни бяха няколко полета по заявка на Федерацията по мотоциклетизъм, разходите, за които се оказаха изцяло поети от правителството. Сметната палата коментира в доклада, че не е открила данни за престъпления, а само за закононарушения.

По ирония веднага след излизането на одита на Сметната палата Бойко Борисов благодари за добрата работа на Сметната палата и фокусира вниманието си върху факта, че институцията не е открила престъпления в “Авиоотряд 28”.

Цацаров обаче заяви, че изводите на палатата не са задължителни за прокуратурата и се приемат само за сведение. В този смисъл той намекна, че е възможно Борисов да бъде обвинен като съучастник или поръчител по делото, което се води срещу Пенчо Пенчев.

“Знаете, че към конструкцията на извършителя (на престъплението) може да се търси и конструкцията на подбудителя или на друга форма на съучастие. Не забравяйте, че има и още едни полети – на военните. Те докъде стигнаха? Ами до решение, което ще е много близко до това на авиоотряда”, прогнозира ръководителят на държавното обвинение.

По думите му одитът на Сметната палата е помогнал много на прокуратурата.

“Разбира се, че (Борисов) е важна фигура (по това дело за “Авиоотряд 28”). Работи се по линия на това не само кой е нарушавал действащите регламенти, но и кой е изисквал такова нарушение (да се извършат полетите). За да използваш такси и да не го платиш, първо трябва да го поръчаш. То няма да дойде само”, коментира още Цацаров.

Той не уточни обаче кога може да се очаква ново развитие около делото за “Авиоотряд 28”. “Няма да е около изборите. Може и да е след тях. Дайте да си вършим нормално работата”, каза главният прокурор.

Преглед на делата за корупция

В четвъртък Сотир Цацаров обяви още, че в момента се извършва преглед на всички висящи дела за корупционни престъпления, образувани в окръжните прокуратури в страната.

“Оказва се, че има дела срещу доста крупни фигури от местен мащаб – кметове на морски общини, както има и сигнали на ДАНС, които са касаели корупционно поведение. Те са престояли в определени прокуратури без каквото и да е движение, дори без да е назначена формална проверка по тях”, обясни Цацаров. Някои от делата са престояли между 3 и 7 месеца без прокурорите да работят по тях.

“На местата, където има сигнали, трябва да бъде направена проверка. Не може да има сигнал да речем за кмет на община, той да е влязъл в съответната прокуратура и седем месеца по него да няма реакция. Не казвам репресия, а реакция – или образувана проверка или досъдебно производство. Това не е нормално”, каза той.

Главният прокурор обеща до края на април да се предостави публично информация за тези дела.

Без обвинения срещу депутати от “Атака”

Главният прокурор обясни още, че Софийската градска прокуратурата до момента няма основания за повдигане на обвинения срещу други депутати от “Атака”. Преди ден за хулиганство бе обвинен лидерът на партия Волен Сидеров заради скандална на летище “Варна”.

Цацаров каза още, че прокуратурата няма да се самосезира заради изказванията от последните дни на Бисер Миланов–Петното и Йордан Бонев. Първият разказваше как Бареков му плащал да ходи и не ходи по неговите “платени” протести, а вторият разказа в парламента как Бойко Борисов плащал да се сваля правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България