Цацаров напомни, че по закон Цветанов е бил длъжен да контролира подслушването

Експерти ще опитат да възстановят изтритите записи по "българския Уотъргейт"

Борис Велчев, Мишел Конинкс, Сотир Цацаров и Джовани Кеслер (отляво надясно) по време на конференцията за създаването на европрокуратура. Сн.: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров не се ангажира с краен срок на разследването на "фрапиращите нарушения" при подслушването в МВР, обявени преди ден от държавното обвинение.

"Дотук повдигнатите обвинения не са всичките, ще се продължи и нагоре", увери той във вторник, но не пожела да каже дали бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще стане един от обвиняемите. Цацаров подчерта, че законът задължава именно ръководителя на МВР да осъществява контрол над подслушването.

Какато самият Цацаров обяви в понеделник, обявените резултати от прокурорската проверка потвърждават две трети от сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване, но Цветанов заяви, че няма никаква вина в случая.

Той препрати цялата отговорност към парламента и доскорошните си подчинени в МВР, като в същото време изтъкна, че така, както главният прокурор не носи отговорност за нарушенията на своите подчинени, по същия начин и министърът на вътрешните работи не може да отговоря за действията на служителите си.

Като повтори, че кръгът от евентуални обвиняеми по разследването за "българския Уотъргейт" остава отворен, във вторник Цацаров отклони журналистическите въпроси за позицията на Цветанов, посочвайки лаконично, че Законът за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) ясно разписва отговорността.

"Няма защо аз да го коментирам (мнението на Цветанов - бел.ред.), има чл. 34а от ЗСРС", заяви кратко Цацаров.

Разпоредбата на чл. 34а, ал.1, т.1 от ЗСРС категорично регламентира, че "контролът върху прилагането и използването на специалните разузнавателни средства се осъществява от министъра на вътрешните работи, когато специалните разузнавателни средства се прилагат и използват от структурите на Министерството на вътрешните работи".

В допълнение чл. 37а от Закона за МВР пък ясно определя, че Специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО), занимаваща се със СРС-тата, е на пряко подчинение на министъра, който назначава нейния директор.

Резултатите от проверката не са съобразени с предизборната кампания

По повод факта, че засега прокуратурата образува разследване само срещу бившите шефове на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов, наследника им в момента Сергей Кацаров и началника на отдел 04 в дирекцията Радко Димитров, Цацаров отхвърли политическите тълкувания, че обвинителите се съобразяват с предизборната кампания и затова не споменават Цветанов.

По думите му ако прокуратурата работи със страха, че действията ѝ ще бъдат "употребени политически", би трябвало да не си свърши работата и разследването по сигнала да лидера на Станишев да се проточи с години. Той не е изненадан от политическите коментари, последвали обявените в началото на предизборната кампания резултати от проверката.

"Какво искате - да чакаме три години, една година, следващият главен прокурор или?", запита главният прокурор.

Цацаров даде да се разбере, че оттук нататък всичко е в ръцете на български и чужди експерти, които трябва да направят опит да възстановят изтритите от мобилната техника записи, които може би трябва да дадат отговор на въпроса подслушвани ли са визираните в сигнала на Станишев политици, бизнесмени, банкери, българският еврокомисар и т.н.

Експертизата ще бъде назначена до ден-два. Проверяващите прокурори съобщиха в понеделник, че разследваният Радко Димитров от СДОТО е изтрил заедно свои колеги записи от СРС-та, направени с оборудвания за мобилно подслушване и следене автомобил на службата.

Според обясненията на прокуратурата, Димитров първо използвал отверка да отвори мобилната техника на автомобила, но след като не намерил харддиск, се обадил късно вечерта на фирмата - производител на техниката, поискал парола за достъп и така успял да влезе в системата и да изтрие цялата налична информация. Това станало веднага, след като Станишев обявил на пресконференция, че внася сигнал за нерегламентираното подслушване.

"Препоръката ми е да се извадят разпечатките на телефоните на господата, срещу които са заведени дознанията, и да се види кой се е обадил. Това е човекът, който е подал отвертката на Димитров, за да се опита да разглоби самата техника", коментира бившият депутат от СДС и член на парламентарната вътрешна комисия Йордан Бакалов. Според него няма проблем изтритата информация да се възстанови.

Главният прокурор не се ангажира с евентуален срок за обявяване на заключенията на вещите лица, припомняйки, че по случая ще бъдат ангажирани и чужди специалисти от фирмата производител на мобилната техника за подслушване и следене.

Запитан откога подобна апаратура се ползва в МВР, той индиректно потвърди, че това е станало с идването на Цветан Цветанов в МВР. "От коя година техниката е в употреба е въпрос на класифицирана информация. Обвиненията са съобразени обаче с началната дата, от която конкретната техника е в употреба", каза Цацаров.

Преди ден прокуратурата съобщи, че проверяват МВР за периода 1 септември 2009 г. - март 2013.

Междувременно бившият вътрешен министър Михаил Миков каза пред бТВ, че до средата на 2009 г., докогато той беше министър, МВР не е разполагало с подобна апаратура. Според внесения от Сергей Станишев сигнал МВР е подслушвало незаконно политици и бизнесмени с техника, монтирана в "Крайслер", по личното нареждане на Цветан Цветанов, който отрича да е правил това.

"Ще се съобразя с това, което прокуратурата намери за необходимо", лаконично заяви Цацаров в отговор на въпрос на Mediapool дали ще се съобрази с настояването на Цветанов разследването за незаконни СРС-та да обхване и мандата на тройната коалиция.

По повод отправените от него препоръки към служебния вътрешен министър Петя Първанова главният прокурор повтори, че е необходимо "незабавното създаване на правила, дори с временна заповед, дори временни правила, но незабавното създаване на правила, там, където такива правила няма".

Борис Велчев поздрави прокуратурата, Груев разкритикува законодателството

Сотир Цацаров присъства във вторник на конференция, посветена на плановете за създаване на европейска прокуратура, на която специални гости бяха шефовете на "Евроджъст" и ОЛАФ Мишел Конинкс и Джовани Кеслер.

В началото на форума бившият главен прокурор и настоящ конституционен съдия Борис Велчев изрази своето възхищение от работата, професионализма и резултатите на прокуратурата.

"В този ден (празник на конституцията и юристите – бел.ред.) ми се иска да поздравя ръководството на прокуратурата, главния прокурор, градска прокуратура за работата им в последните дни. Изключително много ценя усилията, професионализма, резултатите и нагласата им", обърна се Велчев към Цацаров.

"Искам да пожелая искрен успех не само в разнищването на поредния скандал в българските служби, но и в това да се опитат да убедят политиците, че само структурни промени ще намалят постепенно подобни скандали и накрая те ще изчезнат. Надявам се, накрая да изчезнат", каза още конституционният съдия.

Междувременно бившият зам.-вътрешен министър и кандидат-депутат на ГЕРб в София Веселин Вучков напълно оневини доскорошния си ръководител в МВР, коментирайки пред Нова телевизия във вторник, че "е почти невъзможно да има незаконни СРС-та".

Според него Цветанов не трябвало да прекратява политическата си кариера след огласените нарушения с подслушването, тъй като "предизборните скандали надделяват над това, което е установено от прокуратурата". Още при избухването на скандала в края на март ексвътрешният министър нееднократно декларира, че ще излезе от политиката, ако се докаже, че е разпореждал незаконни СРС-та спрямо политици, магистрати, бизнесмени и банкери, както бе посочено в сигнала до Станишев.

По-късно във вторник председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев пък остро разкритикува нормативната база, регламентираща използването на СРС-та, припомняйки, че преди няколко години лично инициира национално съвещание по проблема, на което участваха председатели на всички съдилища в страната.

"Когато преди три години казах, че прекомерно много се подслушва и трябва да се вземат мерки, получих упрек, че не разбирам и бях посъветван да си мълча", заяви Груев по време на тържествено честване по повод на Деня на Конституцията, организирано от Съюза на юристите в България.

По думите му още тогава е бил обсъждан вариантът да бъде създаден единен регистър за СРС-тата, както и да бъде даден достъп на всеки съдия до част от оперативните материали, но така и нищо не е било предприето. Председателят на ВКС добави още, че за решаването на редица проблеми не се прилага системен подход, а се работи на парче и се пълнят дупки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?