Цацаров нареди пълна проверка на Пеевски, Василев и Бареков по сигнала на "Протестна мрежа"

Разследващите ще изискат данни от всички компетентни институции

Снимка: БГНЕС

Ден след като от антиправителствената организация "Протестна мрежа" подадоха сигнал в прокуратурата срещу медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски, банкера Цветан Василев и новия политик Николай Бареков, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди пълна проверка по сигнала.

"В хода ѝ ще бъдат изискани данни от Сметната палата, Националната агенция за приходите, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция "Национална сигурност", Държавната комисия по сигурността на информацията, Агенцията по вписванията, Българската народна банка и други органи", съобщават от държавното обвинение.

В съобщението се уточнява, че на данъчните вече е възложено да направят пълни ревизии на Пеевски, Василев и Бареков, като ще се проверяват и "други физически лица, както и свързани с тях търговски дружества".

Обвинението дори анонсира, че ще снема обяснения "включително и относно твърдения за оказван натиск и искания за "медиен чадър" над престъпна дейност". Става въпрос за едно от изявленията на Пеевски пред агенция "Пик" през последните седмици, в което той твърдеше, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов настоявал контролираните от "Нова медийна група" издания да разпъват "чадър" над криминални босове.

Интересно е какво би могла да установи прокуратурата точно по този въпрос, при положение че макар и морално осъдително, манипулирането на общественото мнение чрез публикации в медиите не е престъпление според Нказателния кодекс. По този повод колегата на Пеевски в ДПС Йордан Цонев коментира неотдавна, че ако "медийният чадър" стане престъпление, "много студиа ще обезлюдеят".

"На Апелативна прокуратура - София се възлага осъществяване на служебен контрол по отношение на постановления на прокурори от Софийската градска прокуратура за отказ за образуване или за прекратяване на наказателни производства по сигнали, касаещи проверяваните лица. Проверка за такива сигнали и водени оперативни дела ще се извърши от прокурори от Върховната касационна прокуратура и в ДАНС", допълват от прокуратурата по отношение на започналата проверка.

Действията на разследващите по този случай ще бъдат контролирани от отдел "Специализиран" във Върховната касационна прокуратура.

В сигнала на "Протестна мрежа" бяха обобщени множество медийни публикации, разглеждащи съмненията за сериозни несъответствия между подадените от Пеевски официални декларации и действителното му имущество. Цитирани бяха и данни за връзки между него, майка му Ирена Кръстева и офшорни дружества, както и медийни разработки по повод безпрецедентно кратката процедура за допуск до секретна информация, през която бе преминал депутатът, преди скандално да бъде избран за шеф на ДАНС през юни м.г.

По отношение на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев активистите на "Протестна мрежа" бяха изложили данни за кредити, които банката отпуска на свои клиенти – свързани лица, в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения.

В сигнала се обръщаше внимание и на неясния произход на средствата на движението на Бареков "България без цензура", както на финансирането "Нова българска медийна група", собственост на Ирена Кръстева, която от 2008 г. насам ударно започна да изкупува различни медии и постепенно се превърна в най-едрия играч на пазара.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?