Дума срещу дума:

Цацаров не е водил Пеевски при Цветанов – заварил го там

ГЕРБ се опитват да внушат, че главният прокурор действа по поръчка на депутата от ДПС

Сотир Цацаров, Сн: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че не е водил депутата от ДПС Делян Пеевски на среща при Цветан Цветанов, докато беше вътрешен министър, каквито обвинения бяха отправени от Цветанов преди ден от парламентарната трибуна. Цацаров потвърди, че такава среща в кабинета на Цветанов е имало, но той е заварил Пеевски там.

Главният прокурор даде разяснения в четвъртък, след като обвинението внесе в парламента искане за снемане на депутатския имунитет на Цветанов във връзка с разследването за незаконно подслушване в МВР.

Бившият вътрешен министър веднага заяви, че Цацаров бил под влиянието на Пеевски и между двамата има "синхронизация". Той определи случващото се като "сериозен опит за въвличане на прокуратурата в политическа репресия, приложена към основните политически опоненти".

Парламентарната група ГЕРБ излезе с декларация, призоваваща главният прокурор да се разграничи от Пеевски.

За да докаже съществуването на такава връзка, Цветан Цветанов заяви в сряда от парламентарната трибуна, че Цацаров водил Пеевски със себе си като придружител на официални срещи в МВР. По думите на ексшефа на МВР, срещата е протекла "под формата на формален разговор", защото не било удачно МВР и прокуратурата да обсъждат пред депутат дейността си. Цветанов така и не обясни защо едва сега казва за тази среща и защо въобще е участвал в нея, след като я смята за толкова скандална.

Заварих Пеевски при Цветанов

"На тази служебна среща влязох в кабинета (на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов), неводейки никой, а заварих там народния представител Делян Пеевски. Не аз определям кой да пребивава в кабинета на вътрешния министър", обясни главният прокурор в четвъртък.

"Не съм толкова невъзпитан или некоректен, за да заведа на служебна среща лице, което не е било поканено или чието посещение не е било предварително известно на домакина", допълни Цацаров. Той подчерта, че дори и да бил толкова "некоректен", е нямало как да вкара непоканен човек при Цветанов заради пропускателния режим в сградата на МВР.

Обясненията кой как е завел или заварил Пеевски в МВР достигна висини на абсурда с последвалия коментар на Цветан Цветанов: "Казах това, което се е случило в действителност, а Цацаров казва това, което твърди, че е видял".

Вкарване на прокуратурата в политическата репресия

"Делян Пеевски вчера и в първите дни в парламента, в които говореше против мен, е видно, че има добра синхронизация с прокуратурата и във времето това ще излезе наяве. Виждате, че определени влиятелни личности могат да оказват влияние, за да се търси тази репресия", коментира Цветанов в своя защита и посочи, че Пеевски е една от тези личности. "Сами ще се убедите колко силно е влиянието на Делян Пеевски върху прокуратурата", каза още той.

"Виждам, че се страхувате", отвърна му депутатът от ДПС. "Вие сте извършили много незаконни неща и не се подсмихвайте. Аз не говоря от името на прокуратурата. За нещата, в които ме обвинявате, аз съм проверен и имам актове, че нямам вина, а за вас е видно, че тепърва имате да доказвате нещата, които сте извършили. Аз уважавам българския парламент, но със сигурност не уважавам вас, господин Цветанов", заяви в четвъртък Пеевски.

Още от първия ден на новия парламент диалогът между двамата бивши доверени партньори и настоящи врагове върви в същия мутренско-заплашителен стил, с многозначителни недомлъвки.

Нетърпимостта между тях очевидно е трудно удържима – минавайки покрай трибуната, от която в сряда говореше Цветанов, Пеевски му просъска: "Ей, боклук".

Преди това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви правителството "Орешарски" за "проект" на мажоритарния собственик на Корпоративна банка Цветан Василев, който контролира и медийната група, начело на която е Пеевски.

ГЕРБ се сетиха, че Пеевски е компрометиран следовател

"Възразяваме срещу безпрецедентното унизяване и поругаване на Народното събрание. Лицето Делян Пеевски пропадна дотам, че да отправя заплаха под формата на нецензурни подвиквания от първите редове на българското Народно събрание", обявиха ГЕРБ в декларация, изчетена от Цвета Караянчева.

"Господа прокурори, ще позволите ли печалната слава на един компрометиран следовател, изплувала от скандала с бившия шеф на Националното следствие Ангел Александров и енергийния ексминистър Румен Овчаров, да хвърли сянка върху вашата независимост и безпристрастност", питат ГЕРБ.

Странно защо, избраните от квотата на Народното събрание с гласовете на ГЕРБ членове на Висшия съдебен съвет безпроблемно възстановиха Пеевски като следовател преди два месеца, в "междучасието" между предишния и настоящия му депутатски мандат.

Внушенията, че главният прокурор действа под диктата на Пеевски, започнаха още преди формирането на парламента. В анонимно разпространено писмо на т.нар. "група достойни прокурори" се обясняваше, че акцията на прокуратурата и ДАНС в печатница "Мултипринт", където бяха открити 350 000 надпечатани бюлетини в предизборния ден, е "заговор" на Станишев и Пеевски срещу ГЕРБ.

Към писмото бяха приложени, изтекли от ДАНС материали по разследването в печатницата, което доведе до оставка на зам.-председателя на агенцията Димитър Йорданов. Тогава Цацаров коментира, че писмото се вписва в атаките на ГЕРБ към прокуратурата.

Поведението на Пеевски е неприемливо

Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова (БСП) призна по повод декларацията на ГЕРБ, че поведението на Пеевски по време на заседанието в сряда е било неприемливо, но също така неприемливо било поведението и на Цветомир Михов (ГЕРБ), който подвиквал, крещял, също си взел думата не по надлежния ред. Пеевски е заподозрян в отправяне на нецензурни думи към Цветанов в пленарна зала.

ГЕРБ обвиниха председателството на НС, че е допуснало депутатът от ГЕРБ да прави каквото си иска. "Дори ментор Лютви Местан на успя да усмири питомника си и наглостта на Пеевски стигна своя връх, когато той сам си взе думата от парламентарната трибуна въпреки плахите възражения на зам.-председателя на Народното събрание Мая Манолова", се казва в декларацията на ГЕРБ.

ГЕРБ изразиха възмущението си защо нито председателят, нито зам.-председателите на парламента не са реагирали на поведението на Пеевски. Мая Манолова отговори: По време на предишното управление МВР било превърнато в инструмент за политическа репресия, а Цветан Цветанов многократно си е позволявал обиди и клевети срещу опозицията в пленарната зала.

Споделяне

Още по темата

Още от България