Цацаров не иска прокуратурата да е извън съдебната власт

Главният прокурор обеща Христо Бисеров да бъде изправен пред съда

Сн.: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров е против изваждане на прокуратурата от съдебната власт, за да не се превърне тя в своеобразна "обвинителна администрация", която се сменя след избори. Това той заявява в интервю пред БНТ, което ще бъде излъчено в неделя, но части от които бяха разпространени неофициално в петък от държавното обвинение.

Цацаров и по-рано казвал, че прокуратурата трябва да остане част от съдебната власт, но сега освежи и допълни тезата си заради актуалните критики на бившия премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов.

Настоящият директора на Лаборатория за управление на рискове към Нов български университет каза пред в. "Сега" каза, че ремонтът на съдебната система е първостепенна задача и той трябва да започне от прокуратурата. Костов критикува Цацаров и заради новата мисия, която си самовмени главният прокурор – да организира спасяването на КТБ.

"Самата теза - че сега главният прокурор ще спасява КТБ - е нонсенс. Това по закон не е негова задача. Има други органи, които отговарят за това. Защо прокуратурата се намесва навсякъде, където институционално не бива да се намесва? Всяка намеса на една институция, независимо дали е прокуратурата, или някоя друга, и изземване на функциите на друга институция, е директна заплаха за националната сигурност на страната", смята Иван Костов.

Мястото на прокуратурата е точно в съдебната власт, е заявил Цацаров пред БНТ. Той обяснява, че и по времето, когато е бил съдия, пак е бил на това мнение. Според него при изваждане на прокуратурата от съдебната власт "обвинителната администрация" ще се променя при всяка смяна на министър, както се случва сега с областните директори на МВР.

Чистки в прокуратурата обаче се случват и без тя да се вади от съдебната власт. Самият Цацаров разкара всички приближени на Борис Велчев от ключови постове в държавното обвинение. Той проведе наказателна акция и срещу от приближените на бившия заместник-главен прокурор Камен Ситнилски. Преди това Борис Велчев проведе чистка по върховете на държавното обвинение. За разлика от случая с Цацаров за разчистване на "авгиевите обори" тогава настояваше цялото общество и Европейската комисия.

Цацаров нарича Костов "лабораторен експерт" и коментира, че в България всеки има претенции да разбира от съдебна система.

По темата КТБ главният прокурор казва отново, че банката трябва да бъде оздравена, но не с бюджетни средства и не с парите на хората. Пред БНТ Цацаров отново повтори думите си от Мизия, че най-силните критици на прокуратурата по случая с КТБ "са получавали пари в брой (от банката) и това го има в кориците на делото."

Главният прокурор коментира и разследването за пране на пари срещу бившия зам.-председател на Народното събрание и на ДПС Христо Бисеров. Прокуратурата повдигна две обвинения срещу Бисеров през ноември м.г., като второто бе за съставяне на документ с невярно съдържание – в декларацията си пред Сметната палата за 2012 г. той не е обявил наличието на сметки в банка в Швейцария.

Цацаров заяви, че парите от Швейцария са прехвърляни в Македония и се чака разкриване на банковата тайна. Според него дори и без разкриване на банковата тайна Бисеров ще бъде изправен пред съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България