Цацаров не искал репресивна власт в КПКОНПИ

Бъдещият шеф на комисия "Антикорупция" не желае да подслушва и арестува

Сотир Цацаров заедно с депутати от ОП в парламента в четвъртък, сн. БГНЕС

Бъдещият шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров е обявил пред депутати, че не желае антикорупционната комисия да се превръща в репресивен орган с раздут състав. В четвъртък настоящият главен прокурор с изтичащ мандат се срещна с групата на "Обединени патриоти" и постигна съгласие с тях по важни въпроси. Позицията на Цацаров бе преразказана от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

По думите му Цацаров изразил съгласие, че антикорупционната комисия не бива да има полицейски правомощия и не бива да прилага специални разузнавателни средства.

"Не е нормално тази дейност те да я извършват. По отношение на обхвата на проверяваните лица, тъй като в момента стигат до шофьор на агенция. Третото нещо, доколко да се прехвърлят функциите на КПКОНПИ върху общинските съвети, които ще избират Комисия за конфликт на интереси. Доколко ще бъдат компетентни те?", обясни Валери Симеонов до каква обща позиция са стигнали с Цацаров.

Настоящият главен прокурор бе предложен за шеф на КПКОНПИ във вторник от представители на ГЕРБ, ВМРО и "Атака". Ден по-късно лидерът на НФСБ Валери Симеонов театрално обяви, че номинацията не е обсъдена с НФСБ и следователно не е официално подкрепена от групата на "Обединени шатриоти". Наложи се Цацаров отново да отиде в парламента, за да се срещне с цялата група на "патриотите", които без никаква изненада го харесаха.

След срещата Борис Ячев от НФСБ обясни с какво Цацаров е убедил депутатите, че е подходящ за поста.

"Има добра визия за реформа в специализираната комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество, реформа по отношение на законодателството и за това как трябва да бъде вдигната комисията на крак, за да може да оправдае обществените очаквания", каза Ячев и уточни, че на Цацаров били зададени много въпроси.

След разговора с ОП Цацаров си тръгна без да говори и остави "патриотите" да му бъдат говорители.

Цацаров: КПКОНПИ има потенциал, но трябва да бъде събудена

Преди разговорите с ОП самият Цацаров обяви, че антикорупционната комисия има потенциал, но тя трябва "да бъде събудена от състоянието, в което се намира сега".

"Гарантирам, че ще направя максимума, на който съм способен, за да възстановя имиджа на КПКОНПИ", каза той. В качеството си на главен прокурор той никога не е критикувал КПКОНПИ за имиджа, който тя има в обществото. Бъдещият главен прокурор Иван Гешев страстно защитава показните акции на държавното обвинение с комисията. Най-известената от тях бе петчасовият арест на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в центъра на София.

Ако бъде избран за поста, Цацаров ще предложи промени в антикорупционния закон:

"Не е работа на председателя на комисията, нито на самата комисия да предлага изменения в закона. Това обаче не означава, че законът не се нуждае от промени, има доста несъвършенства. В своята концепция и при изслушването няма да скрия мнението си по отношение на всичко, което трябва да бъде променено в закона. Дали обаче ще бъде направено, не е мое правомощие", каза главния прокурор.

Според него идеята на БСП за модел, при който шефът на антикорупционната комисия да се избира от президента , не е "най-положителният и най-работещият".

По повод критиките на социалистите, че шефът на антикорупционната комисия не трябва да се избира от тези, които трябва да проверява, Цацаров каза: "Ако мотивът на някого е, че този, който избира, не може да бъде разследван, може би малко трябва да се замисли за правната логика. Аз политическата логика не желая да (я) коментирам".

В отговор на изумителния журналистически въпрос дали хората могат да са оптимисти за работата като шеф на КПКОНПИ, Цацаров отговори също толкова невероятно: "Не може да сте оптимисти за мен. Един човек нищо не решава, трябва да сме оптимисти за всички. Ако трябва да сме оптимисти, трябва да сме оптимисти за всичко. Ако ви стряска оптимизма в мен, няма вълшебник, който може като главен прокурор или като председател на която и да е комисия, не президентът да го назначава - патриархът да го назначава, той не може да се справи сам с всичко".

В този оптимистичен дух Цацаров добави, че всички имат усещането не да са оптимисти, а да си вършат съвестно работата. Така, може би, сме щели "да мръднем малко". За какво "мърдане" се говори, не стана ясно.

Споделяне

Още по темата

Още от България