Радан Кънев:

Цацаров не може да разследва процеси, на които е продукт

Главният прокурор бе фаворитът на Борисов, Доган и Пеевски

Цацаров не може да разследва процеси, на които е продукт

"В България има кръгове в бизнеса, във властта, които искат ДПС и ГЕРБ да работят заедно. Това може да не са ръководствата на ГЕРБ или формалното ръководство на ДПС. Но тези кръгове упрявляват българското правосъдие - това е язвата на България. Ако не се преборим с този проблем няма да имаме нормален бизнес, нормални медии, нито нормална среда за живот. Не може главният прокурор да разследва процеси, на които той е продукт“. Това коментира в събота лидерът на ДСБ Радан Кунев в интервю за бТВ.

С тези си думи той обясни защо РБ иска отстраняване на Сотир Цацаров от разследването за Корпоративна търговска банка (КТБ) и защо главният прокурор е свързан с него. 

Според Кънев специализираната прокуратура, която се занимава с организираната престъпност, трябва да се занимава и с казуса КТБ.

"Имаме случай, в който мафията източва и съсипва една голяма банка и главният прокурор казва да не влиза там", смята той.

"Ако главният прокурор не вижда в казуса КТБ, в източването и съсипването ѝ, организирана престъпност или не вижда мафията, това означава, че или е набъркан, или не е на мястото си, трети вариант няма", коментира още Кънев. 

По думите му за да може да стане възможно незабавното събиране на кредитите, раздадени от банката е необходима много активна роля на прокуратурата. В лицето на главния прокурор обаче тази институция напълно се компрометира като защитник на обществения интерес в процеса на разследване на КТБ.

Цацаров е част от проблема от първия момент, подчерта лидерът на ДСБ. По думите му с идването си той е направил прокуратурата пресцентър, който пуска съобщения и хвърля медийни бомби, като даде за пример нахлуването в офисите на фирми, свързани с КТБ, което е било като сигнал за нахлуване в банката.

По думите му намесата на главния прокурор, който е свръховластена фигура, и ролята му на спасител за КТБ не е уместна. Банките не ги спасяват главните прокурори, за преструктурирането им има специални компании, обясни Кънев и допълни: „По света прокурорите защитават закона, а не си позволяват да съветват да се прескочи законът”.

За избора на Сотир Цацаров знаехме, че е предопределен шест месеца по-рано. Висшият съдебен съвет беше избран от ДПС и ГЕРБ с такъв състав, че да може да избере именно него. Той е фаворитът на Бойко Борисов, Ахмед Доган и Делян Пеевски, смята още Кънев.

Споделяне

Още по темата

Още от България