Цацаров не отрече да е нареждал проверката срещу Борис Митов от Mediapool

Прокуратурата се била извинила

Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС

В правомощията си съм да наредя или да не наредя провеждането на проверка, но не съм казвал да бъде разпънат на кръст ваш колега. Това коментира в понеделник главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос дали именно той е поискал проверка на журналиста от Mediapool Борис Митов заради негова публикация.

За прокурорската заповед стана ясно от скандалния запис на разговора между вече бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. В него ясно се чува как магистратът се оплаква от своя началник Сотир Цацаров.

"Единият ден ме бие по главата, другият ден ме гали. Много ми е трудно. За това искам да отида в апелативна, на спокойствие малко, по настрани. От проверка в проверка съм (сега). Направи туй, направи онуй. След това, я направиш нещо, айде по главата: "Що така го направи?. Ами с "Медиапул" тая история, що мислите, че я почнахме? Щото главният ми каза", обяснява Кокинов на Бойко Борисов, уточнявайки, че са направили Митов като "Христос мъченик".

През миналата седмица прокуратурата прекрати проверката срещу Борис Митов за изнасяне на държавна тайна. От държавното обвинение обявиха, че документите по делото "Цонев, Сантиров, Попов" са били в явното деловодство на Софийския градски съд, което беше ясно още от самото начало, защото са разсекретени от съдията. Проверката започна на 5 април сутринта, малко след като на сайта Mediapool.bg бе публикувана статията "Българският "Уотъргейт”: А кой ще проверява проверяващия?”, посветена на нарушения при назначаване на СРС-та от зам.-градския прокурор Роман Василев по делото "Цонев, Сантиров,Попов".

Интерес за прокуратурата се оказаха факсимилета на документи, свързани с въпросните СРС-та, по едно които главният прокурор Сотир Цацаров призна, че бил подведен в качеството си на шеф на Окръжния съд в Пловдив.

"Проверката е приключила. Необходимите извинения на вашия колега бяха поднесени", каза Цацаров. Извинения към Mediapool или в частност към Борис Митов обаче не са поднасяни.

"Поканих собственика на Mediapool, за да поговоря с него, но и до момента не ми е известно кой е", каза още Цацаров. Темата на разговора щяла да бъде "за коректността на журналистическото общуване". "Не се отзова на тази покана, може би съм посочил неудобен час. Подновявам тази покана. Но да разпъваме журналист като Христос? Хайде, недейте така"", обясни Цацаров.

Покана в редакцията на Mediapool от главният прокурор не е пристигала. Адресът на сайта и неговият собственик в прокуратурата са добре известни.

Споделяне

Още от България