Докато премиерът очаква агенцията и прокуратурата да се разберат

Цацаров не разчита на ДАНС за издирването на "къртицата" по последната анонимка

Райков не е приел доклада на контраразузнаването, разминавал се с данните на обвинението

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров ще проверява откъде са изтекли документите от делото за откритите бюлетини в печатницата "Мултипринт", факсимилета от които бяха прикачени към анонимното писмо, подписано от "група достойни прокурори".

Това стана ясно от думите на самия обвинител №1, който коментира изявлението на премиера Марин Райков, че докладът на ДАНС по случая се разминавал с изнесеното от "една друга институция".

"Изнесеното от мен вчера на пресконференцията ще го проверя не чрез доклада на ДАНС или чрез изявленията на някой друг, а чрез силите на прокуратурата", каза лаконично Цацаров след заседанието на ВСС в четвъртък.

Малко преди това Райков пък заяви, че ДАНС и прокуратурата се разминават в обясненията си за изтичането на документи, съпровождащи анонимното писмо, според което акция "Бюлетини" била поръчка на Сергей Станишев и медийния бос Делян Пеевски.

"Изводите на шефа на ДАНС съдържат разлики от тези на една друга институция. Поради тази причина, преди да приема доклада на ДАНС, категорично настоях той да проведе среща с ръководителя на тази друга институция, защото не можем да си позволим да имаме различия в изводите и да създаваме погрешното впечатление, че в момента между тези две структури тече някаква полемика, каквато не трябва да има и няма. Когато тези две институции уеднаквят позициите си, те ще бъдат оповестени публично", каза премиерът Райков.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви убедено в сряда, че въпросните документи няма как да са изтекли от държавното обвинение, тъй като към момента на разпращане на анонимния сигнал са били в ДАНС. Цацаров показа пред журналисти и съответни резолюции. Малко по-рано премиерът Райков обяви, че шефът на ДАНС е отрекъл пред него течът да е от спецагенцията. Поради тази причина там е била направена вътрешна проверка.

Според анонимния сигнал на т.нар. "група достойни прокурори" акцията с откритите 350 000 надпечатани бюлетини е заговор между държавното обвинение и Сергей Станишев и Делян Пеевски срещу ГЕРБ. Приложени към писмото са факсимилета от няколко документа, сред които сигналът на Мая Манолова от БСП до прокуратурата, обясненията на собственика на печатница "Мултипринт" в Костинброд и негови служители, както и становище на вещо лице.

Преди ден Цацаров съобщи, че документите, изпратени по имейлите на няколко медии, не са фалшифицирани, а са част от проверката, която прокуратурата е възложила на ДАНС. Те обаче не са цялата проверка и са копирани избирателно. Главният прокурор индиректно намекна, че документите са изтекли от ДАНС, но се въздържа да го каже. Освен това Цацаров бе категоричен, че въпросното анонимно писмо не е на прокурори и, че то се вписва в атаките на ГЕРБ срещу прокуратурата.

Премиерът Райков до момента отрича правителството да има каквато и да е отговорност за случая с надпечатаните бюлетини, които, според прокуратурата, са били годни, неохраняеми и готови за експедиция.

Попитан защо е бил допуснат нулев контрол от страна на възложителя – Министерския съвет, министър-председателят препоръча на журналистите да четат член 29, точка 5 от Изборния закон. Там е записано, че "Районната избирателна комисия упражнява контрол за своевременното изготвяне и обявяване на избирателните списъци, за отпечатването на бюлетините и за издаването на удостоверения за гласуване на друго място".

Споделяне

Още по темата

Още от България