"Каквото за него, това и за другите..."

Цацаров не вижда никакъв проблем Цветанов да е подслушван

Главният прокурор успокои Плевнелиев, че по делото срещу Златанов няма данни за негов натиск

Снимка: БГНЕС

"Никъде, нито в Закона за СРС, нито в Наказателно-процесуалния кодекс няма преходна и заключителна разпоредба, която да гласи – този закон не се прилага спрямо лицето Цветан Генчев Цветанов. Каквото за него, това и за другите."

Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира в четвъртък лаконично твърденията на Цветанов и адвоката му Менко Менков, че бившият вътрешен министър в бил подслушван до скоро, въпреки, че по делото, по което били приложени въпросните СРС-та, той е обвинен за присвояване на 50 000 лв. от бюджета на МВР преди две години – през 2012 г.

"Не ми е работа да коментирам защитници на обвиняеми, особено обвиняеми с 3 висящи дела. Но по отношение на направените твърдения – не съм запознат с това за кое от конкретните дела говори, ще го проверя. Говоря по принцип. Ако в конкретното дело е имало следа – съвсем документална, ясна следа, че са били използвани СРС-та, какво е открито от защитата? Някакъв свръхсекретен забравен документ от прокуратурата или ясен знак, че законът е бил приложен съвсем коректно? Нека задам аз въпроса – каква е пречката да бъдат прилагани СРС-та спрямо лицето Цветан Цветанов? Каква е пречката да бъдат прилагани СРС-та спрямо лице с 3 висящи дела, при положение, че прокуратурата разполага със съдебно разрешение, при положение, че те са приложени съвсем законосъобразно и при положение, че аз съм почти сигурен в това (говоря по отношение на някои от тези дела, за които са налице предпоставки), че законът е плътно, строго спазен? Каква е пречката? Нима прокуратурата се интересува от политическата деятелност?", недоумява обвинител №1.

Цацаров отхвърли тълкуванията на Цветанов и Менков, че подслушването всъщност имало за цел да проследява политическите контакти на зам.-председателя на ГЕРБ, заявявайки, че "ако се налага да бъдат контролирани контакти със свидетели или други бъдещи обвиняеми, естествено, че ще бъдат използвани СРС-та".

"Ако трябва да припомня на обвиняемия практиката от близкото минало, това на него му е толкова познато, колкото дори на мен е непознато как се прилагат СРС-та", саркастично добави главният прокурор, визирайки обвинението на Цветанов, че не е осъществил достатъчен контрол над мобилното подслушване в МВР, докато е бил министър.

"Ако СРС-та са били прилагани, те са прилагани стриктно в съответствие със закона. Ще проверя. Има 3 висящи дела, по които ако са прилагани СРС-та, поне за едно от тях най-вероятно такива предпоставки съществуват. Ако наблюдаващият прокурор е преценил, аз стоя плътно зад неговата преценка. Стоя зад всеки прокурор, който си върши работата, както трябва, независимо дали обвиняемият е Цветанов, X, Y или някой има подозрение, че едва ли не с дело, по което дори не е бил разпитван като свидетел, се цели унижаване на институцията", заяви още Цацаров.

Цветанов е подсъдим по дело за длъжностно престъпление заради поставени 6 резолюции "Не!!!" върху съдебни разрешения за подслушване на бившия шеф на антимафиотите в Благоевград Орлин Тодоров. Ексминистърът е обвиняем и по други две дела – за неупражнен контрол над мобилното подслушване и за присвояване на 50 000 лева под формата на изплащани заплати на Тодоров, докато той е бил отстранен от работа и затворен в ареста.

Именно по последното дело адвокатът на Цветанов твърди, че е открил документ, от който се разбира, че разследващите са се отказали от подслушването на клиента му съвсем наскоро. По този повод от ГЕРБ разпратиха писма до всички европейски институции, в които твърдят, че българските власти са забъркали международен скандал, следейки кореспонденцията на Цветанов с европейски политици.

Междувременно Сотир Цацаров коментира в четвъртък и друга актуална тема – призивът на президента Росен Плевнелиев прокуратурата да огласи всички бележки от тефтерчето на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, който бе предаден на съд в понеделник.

"Българският президент не е предмет на разследване и дори не е разпитван в качеството на свидетел... Усещането е, че както г-н Плевнелиев, така и останалите две лица, за които наблюдаващият прокурор е преценил, че на този етап има най-ясни и чисти възможности да докаже пред съд, те са били по-скоро обект на манипулация и нечий други странични планове", опита да успокои Цацаров държавния глава, който през последните дни стана обект на медийни интерпретации – че се е облагодетелствал от действията на Златанов.

Прокуратурата внесе в понеделник в съда обвинителния акт срещу Златанов, който ще отговаря за престъпление по служба заради избрани случаи от неговите записки. Разследващите твърдят, че той е прикрил от обществото водената проверка срещу Росен Плевнелиев, от което държавния глава е извлякъл облага – били са му спестени спестени имиджовите щети.

Според прокуратурата Златанов е нанесъл щети на бившата съветничка на президента и бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова и на ексглавен одитор на Сметната Палата Лилия Бунева. Двете са уличени публично в конфликт на интереси, но не са уведомени за решенията на комисията и не им е била дадена възможност да се защитят, което е правомощие на председателя – тогава Златанов.

"В никакъв случай по делото няма каквито и да е факти, дори елементарни догадки за това, че Плевнелиев е упражнявал някакво влияние или е участвал в цялата тази, да я нарека – процедура", каза още Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет, добавяйки, че държавното обвинение ще предостави цялото тефтерче на Златанов, като доказателство в съда.

"Едва ли някой би си помислил, че ние бихме могли да отидем на съд и да представим на съда страници например 7, 10, 24 и да не представим цялото веществено доказателство. Формата на публичност, с която работи прокуратурата, се нарича обвинителен акт. И при положение, че по делото няма нито един класифициран материал, е ясно, че това, което ще се развие в съдебната зала, ще бъде достояние на медиите", заключи главният прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България