Цацаров няма да иска закриване на БХК

Цацаров няма да иска закриване на БХК

Главният прокурор Сотир Цацаров няма да поиска от съда прекратяването на дейността на Български хелзинкски комитет (БХК) заради позицията ѝ по делото за предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман.

Цацров е счел за неоснователен подадения от ВМРО сигнал, съобщиха от пресцентъра напрокуратурата. Искането за прекратяване на регистрацията на БХК бе внесено до главния прокурор от евродепутата и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и от депутата Александър Сиди. Двамата смятат, че такава възможност дават Конституцията и Законът за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ).

В сигнала им се твърди, че "…Сдружение "Български хелзинкски комитет" се намесва в независимата съдебна система на Република България, както пряко (чрез становища по дела, лобистки призиви до съда в полза на подсъдимите, осъществяване на процесуално представителство на подсъдими лица), така и косвено (чрез организирането на безплатни семинари и удостояване с награди).

От прокуратурата посочват, че принудителното прекратяване на правен субект е възможно най – тежката санкция и затова предвидените хипотези следва да се прилагат ограничително. В сигнала не се твърди, че дейността на сружението влиза в противоречие със Закона за мерките срещу финансирането на тероризма или да е насочена към подпомагане на тероризма. Основания, при наличието на които единствено главният прокурор е активно легитимиран да сезира съда по регистрация с искане за прекратяване на дейността на сдружението.

"Твърденията в искането за прекратяване на дейността на Сдружение „Български хелзинкски комитет“ за оказан „пряк и косвен …натиск и влияние върху българските магистрати“ в нарушение на чл. 117, ал. 2 от Конституцията на Република България, с оглед осъществяваните дейности под формата на организирани безплатни обучителни семинари за магистрати и осигуряването на процесуална защита на определени лица, като част от легитимно заявените цели при регистрацията на сдружението, не сочат на забранена от Конституцията и законите дейност“, пише в моитвите на Цацаров.  

Споделяне

Още от България