Цацаров: Няма нужда от закон за царските имоти

Цацаров: Няма нужда от закон за царските имоти

Няма нужда от специален закон за реституция на имотите на царете Фердинанд и Борис III. Причината е, че решението на Конституционния съд (КС), с което е обявен за противоконституционен законът от 1947 г., отнел имуществото, връща положението отпреди конфискацията, т.е. имотите са собственост на двамата монарси или техните наследници.

Това е записано в становището на главния прокурор Сотир Цацаров по дело в КС, съобщи lex.bg. То започна по искане на съдии от Върховния касационен съд (ВКС). Поводът бе едно от серията дела за „царските имоти”. Съдиите от ВКС поискаха КС да каже какъв ефект има тяхно решение за отмяна на законцс еднократно действие, какъвто е случаят с този от 1947 г., обявен за противоречащ на конституцията през 1998 г.

Според Цацаров самата отмяна на закона е достатъчна, за да се върнат имотите на предишните им собственици.

Законът за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници е уреждал отношения, които преди приемането му не са били нормативно уредени. Проявил е и е изчерпал действието си с влизането в сила. Обявеният за противоконституционен закон след влизане на решението на КС в сила повече не урежда като задължително правило за поведение обществените отношения, за които е създаден – отнета е неговата регулативна функция занапред. С него се отменят и преките правни последици на ЗОДС, накърняващи конституционно защитеното право на собственост”, пише в становището на Цацаров.

Мнението на главния прекурор рязко се разминава с това на министерския съвет, които също дадоха становище. Според правителството трябва да се приеме изричен закон за реституция на имотите. На позицията на Цацаров застана проф. Димитър Радев, според когото отмяната на закона от 1947 г. поражда право на собственост. Друг виден юрист – проф. Васил Мръчков – смята, че е задължение на парламента да уреди последиците, след като КС е отменил един закон.

Очакваното решение на КС ще ключово за изхода на делата за Царска Бистрица, Врана и над 16 хил. декара гори, които бившият премиер Симеон Сакскобургготски води срещу държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?