Цацаров обеща равно отношение към медиите и видя кръгове в атака срещу КПКОНПИ

снимка БГНЕС

Бъдещият шеф на антикорупционната комисия Сотир Цацаров обеща "абсолютно равно третиране на всички медии" и "постоянен равен достъп" до информация от институцията. На този фон той повтори дежурните си обвинения, че определени кръгове и обвиняеми лица са виновни за лошия имидж на КПКОНПИ в обществото.  

В отговор на депутатски въпрос за лошия имиджа на антикорупционната комисия, Цацаров обясни, че част от причините за това се крият в самата ѝ дейност.

"Част от причините се коренят и в интересите на някои хора КПКОНПИ да не посяга на това, което те имат. По просто съвпадение, това са същите тези хора, които са източник на атаките срещу прокуратурата. Всеки, чието имущество е запорирано, който има обвинение, няма как да има позитивно отношение към комисията", отговори Цацаров на въпрос как ще подобри имиджа на антикорупционната комисия.

През последните няколко месеца избраният за главен прокурор Иван Гешев не спира да говори за "политически кръг", който е източник на всички критики към него и държавното обвинение като цяло. Гешев казва, че иначе прокуратурата работела много добре, а главният прокурор не бил всевластен и безотчетен.

Основният проблем за Цацаров и Гешев са няколкото медии, които все още си позволяват да отразяват критично техните действия. Сред тях са изданията на "Икономедия" и КлубZ, чийто собственици Иво Прокопиев и Огнян Донев от години са мишена на държавното обвинение. Прокопиев е със запорирано имущество от две години, защото напълно законната продажба на "Каолин" на германската компания "Кварцверке" беше обявена за незаконен доход.

Към Цацаров бе зададен директен въпрос от Инициатива "Правосъдие за всеки", която попита дали той ще обръща внимание на медиите, които "недолюбва".  Цацаров обясни, че има два вида отношение към медиите.  

"Аз чета много и в битността ми на читател имам право да избирам какво да чета, какво да харесвам и какво да не харесвам", каза Цацаров. После той допълни, че мониторингът на КПКОНПИ за сигналите за корупция ще обхваща всички медии.

По-малко проверявани

В отговор на въпрос главният прокурор се обяви за намаляването на държавните служители, които подлежат на проверки от КПКОНПИ. Цацаров споменава за 50 категории служители на по-ниско ниво, които трябва да отпаднат от закона. Той спомена ръководствата на държавните лесничейства и спортния тотализатор. Според него част от закона "практически не работи", имайки предвид проверките на служителите в органите по тяхното назначение.

Цацаров поиска и други промени в закона за КПКОНПИ. Той смята, че "не е нормално депутатите да не могат да предлагат членове на антикорупционната комисия" и се обяви за по-широк парламентарен контрол върху комисията.

Според бъдещия началник на КПКОНПИ законът дава елементарна възможност за укриване на имущество чрез деклариране на фактическа раздяла или фактическо съжителство с партньор. Той казва, че трябва да се премахне тази възможност за заобикаляне на проверките, което води и до неравно третиране на проверяваните.

Цацаров настоява да има възможност за проверка на имуществото и при наличие на обвинение за шпионаж, а не само при такова за тероризъм.

Главният прокурор обяви пред депутатите, че общинските съветници трябва да подлежат на проверки, но не всички. Според него КПКОНПИ трябва да проверява обшинарите в по-големите градове.

Новите указания – първостепенна задача

"Първостепенна задача" на Цацаров в КПКОНПИ ще бъде издаването на нови указания за попълване на имуществените декларации, за да се избегнат сегашните масови обърквания. Той настоя за промени и в електронна форма на декларацията.  

Цацаров ще напише нови правила за проверки на сигналите за корупция и за задължително уведомяване на подателите за предприетите мерки. Главният прокурор иска да се разпишат и конкретните мерки на държавата за защита на подателите на сигналите, защото сега такива няма.

Цацаров ще работи за адекватното кадрово обезпечаване на дирекцията, която разкрива конфликта на интереси, тъй като то било неадекватно. Той обещава "ежемесечен преглед" на образуваните производства за конфликт на интереси.

Приоритет ще са висшите публични длъжности

В КПКОНПИ преобладават служителите от общата администрация, констатира Цацаров. Едва 7% са служителите се занимават пряко с противодействие на корупцията и оперативно-издирвателни дейности. Броят на служителите в антикорупционната дирекция също трябва да бъде увеличен, настоява кандидатът.

"Ще се редуцира общата администрация. Ще наложа ежеседмичен преглед на всички проверки за корупция по върховете на властта", каза Цацаров.

Той обясни, че КПКОНПИ няма нужда от по-големи правомощия, нито от правото да арестува, но не приема идеи за намаляване на сегашната власт на комисията.

Споделяне

Още по темата

Още от България