Цацаров обвини ДСБ, че нарочно взривили конституционните промени

Прокуратурата била прекалено неудобна за част от политиците и затова искали да я преформатират

Цацаров обвини ДСБ, че нарочно взривили конституционните промени

Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че съдебната реформа е толкова съсредоточена върху прокуратурата, защото тя "е прекалено неудобна за част от политическия спектър". Представянето му като властен човек и ключов играч, който диктува на 204-ма народни представители, на премиера и други ключови лица от правителството, пък било нужно, за да има виновник, с когото "най-сетне други да си измият греховете". Това е необходимо в рамките на цялата тази дискусия, която на моменти преминава в кресчендо или се води съвсем тихо, даже и задкулисно, каза Цацаров пред БНР в неделя.

Според него онази част от политическия спектър, за когото прокуратурата е прекалено неудобна, се опитва да я преформатира според своите разбирания. "В много от случаите тези разбирания не съвпадат с конституцията и закона. Такава е играта, която те искат в момента, но и това ще мине”,  коментира Цацаров.

Той директно обвини депутати, че са саботирали промените в Конституцията, водени от личния си интерес. "Радан Кънев, Атанас Атанасов, Гроздан Караджов – това са хората, които общо взето внесоха предложения, с които по мое мнение взривиха този исторически компромис. Нещо повече -  те имаха пълната изгода от това да не мине нито едното, нито другото предложение, защото по този начин въпросът с т.нар. съдебна реформа и съдбата на прокуратурата остава нерешен”, заяви главният прокурор.

По думите му, сегашното "висящо” положение в съдебната реформа е удобно за употреба в политическата реторика.

Има политици или големи фигури, които са предадени на съд, но въпросът е има ли осъден, допълни той. Според него този въпрос трябва да се зададе някъде другаде. "Прокуратурата е този държавен орган, който предава на съд. Дали има, или няма осъден - решението е на съда. Не отричам възможните и съществуващи грешки и на моите колеги по отношение на начина на формулиране на едно или друго обвинение”, заяви той. "Но тази теза, че прокуратурата внася дефектни и некачествени обвинителни актове и затова у нас няма нито един осъден, е смешна”, посочи Сотир Цацаров.

Според него по политически сценарий се създава изкуствено "вражеско разделение между прокуратурата и съда”, защото те са части от съдебната власт и държавното обвинение знае мястото си в нея.

"Не бива да се допуска изкуствено създадено вражеско разделение между прокуратурата и съда. Те не са и партньори по закон. Противопоставянето на съд и прокуратура е изключително вредно. В същото време отговорността не е само на прокуратурата, а обща”, заяви главният прокурор.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?