Цацаров обвини МВР за забавеното дело на напусналия ГЕРБ депутат

Сотир Цацаров

Причината за забавата на делото, водено срещу напусналия ГЕРБ депутат Георги Марков, е в МВР, стана ясно от думите на главният прокурор Сотир Цацаров в четвъртък. Марков е проверяван още през 2002 година за укриване на ДДС, а данъчните са излезли с ревизионен акт през 2004 година, че той дължи 108 000 лева данък добавена стойност на държавата. Прокуратурата тогава не предприема нищо.

Цацаров разказа, че през 2010 година ”буден гражданин” отново е сигнализирал областната дирекция на полицията във Велико Търново за сделката по продажбата на автогарата в Свищов и е изложил съмненията си за укрити данъци. Въпреки че още през 2004 данъчните са установили, че той дължи пари, полицията е проверявала цели две години сигнала.

”Въпросите за този период може да ги задавате към други хора. Какво толкова правиш две години при влязъл в сила ревизионен акт? Нормално ли е МВР да проверява толкова време”, попита риторично Цацаров и обяви, че ще се направи проверка. Той обясни, че преди ден е разбрал за случая с бившия депутат на ГЕРБ.

От 2010 до 2012 година вътрешен министър беше заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. По свидетелства на негови бивши съпартийци, които още през лятото разказаха история около Марков, може да се направи изводът, че Цветанов е знаел за историята с депутата от Свищов. Въпреки това Марков влиза в листите на ГЕРБ и става общински шеф на партията през 2013 година.

От думите на Цацаров обаче не се разбра защо прокуратурата така и не е разпитала депутата за историята около автогарата. След дългия престой на делото в полицията, то е стигнало до окръжната прокуратура във Велико Търново и там през октомври 2012 година е образувано досъдебно производство.

През май тази година Марков става депутат, а прокурорите от Велико Търново едва през септември са изпратили делото по компетентност към Софийската градска прокуратура, която единствена може да разследва народните представители. Градската прокуратура незабавно прекратява делото, а това решение е потвърдено на 27 ноември от апелативната прокуратура. Пет дни по-късно Марков подава заявление за напускане на парламентарната група на ГЕРБ.

Прокуратурата нарича това ”случайно съвпадение”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?