Цацаров обяви, че ще освети немалко от "ювелирите" на бижуто КТБ

Сотир Цацаров, сн. БГНЕС

Върхът на пирамидата КТБ не е само мажоритарният ѝ собственик Цветан Василав, а и всички, които в продължение на годините са създавали благоприятната среда за развитие на извършваното от Корпоративна банка ненормално банкиране, били са толерирани от тази среда, и са получавали изключително сериозни облаги от тази среда. Това заяви в интервю за БНТ главният прокурор Сотир Цацаров, който преди дни коментира какви трябва да са мерките за спасяване на банката, определена от него като "скъпо банково украшение", поставено под стъкления похлупак на държавата. Тогава той съобщи, че ще има още обвиняеми от Банковия надзор на БНБ, освен шефа му Цветан Гунев.

Сега Цацаров повтори, че по събраните доказателства има данни, че е възможно да има още обвинени длъжностни лица от Банковия надзор и че целта на разследването е "ювелирите“ на КТБ да бъдат изправени пред съд. "Аз мисля, че когато обвинителният акт бъде внесен в съда, обществото ще разбере много неща. Може би тогава трябва да бъдем съдени малко по-справедливо от това, което се случва в момента. Така че аз мисля, че немалка част от "ювелирите“ ще бъдат осветени публично", каза главният прокурор.

По повод коментарите си за спасяването на КТБ той каза, че е "с ясното съзнание, че прокуратурата не може да предпише и да изпълни стопанска рецепта за банката" и че "прокуратурата не е финансов регулатор".

Цацаров припомни, че наближава изтичането на първоначалния срок от три месеца на специалния надзор в банката, който е 20 септември, и тогава трябва да се постави въпросът: "Ликвидация или преструктуриране?". Според него изходът трябва да бъде нефинансова смърт на банката, защото тя не потъва заради рисковете на банкирането, на финансовия пазар, икономическата криза, а заради ненормалните ѝ дейности. Главният прокурор повтори тезата си, че държавата не може да остави вложителите в КТБ сами да се оправят, тъй като те са били подвеждали да си вложат парите там заради поведението на държавата.

Според него, "немалка част от хората, които изрекоха много тежки думи срещу работата на прокуратурата, са хора, които са ползвали не просто продуктите от банкирането, а са ползвали пари в брой".

Извън съдебната власт прокуратурата ще е просто обвинителна администрация

Главният прокурор се обяви и против лансираната идея за изваждане на прокуратурата от съдебната власт и вкарването ѝ в изпълнителната.

"Обикновено когато прокуратурата работи, когато прокуратурата е активна, тя е наричана "безконтролна, безконтролно силна“ и се появява веднага тезата, че тя трябва да бъде извадена от съдебната власт, защото на практика е безконтролна. Аз не съм със съзнанието, че българската прокуратура е една идеална структура, в която няма проблеми. Напротив, аз ги знам много добре тези проблеми и правя всичко, което мога и което е по силите ми. Но конструкцията "прокуратурата вън от изпълнителната власт“ - да вярно, тя е защитавана от някои колеги съдии, но тя е защитавана основно от политици, които са се сетили, че прокуратурата трябва да излезе от изпълнителната власт, тогава, когато самите те са прекратили прокурорската си кариера, или от политици, които по един или по друг начин, пряко или косвено са били засегнати от дейността на прокуратурата, както е случаят с КТБ", обясни вежданията си Цацаров.

"Е, прокуратура вън от съдебната власт - нека си припомним цялата поредица от смени на ръководството на Министерството на вътрешните работи и да си представим, че имахме прокуратура, която е част от държавната администрация и която се ръководи от настоящия, поредния, предния министър на вътрешните работи. Тайна ли е, че у нас след всяка смяна - говоря смяна след избори, парламентарни и всякакви други - започва организирана смяна в администрацията? Какво се случва с областните директори на Министерството на вътрешните работи след всички парламентарни избори? Започва да го наречем реорганизация. Е, ако обществото трябва да има прокуратура, която след всеки нов парламентарен избор ще преживее всичко това, то няма да има прокуратура. То ще има просто обвинителна администрация", заяви главният прокурор.

Според него това е много вреден подход. "Да, има и колеги съдии, които го споделят, но на тях нека кажа следното: аз съм бил съдия в продължение на 20 години. Пазя си може би като най-скъпото нещо съдийската тога. Никога не съм забравял, че съм бил такъв и винаги съм споделял идеята, че прокуратурата трябва да е част от съдебната власт, защото само това е начинът съдебната власт да е независима", заяви Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България