Цацаров очаквано бе избран за шеф на комисия "Антикорупция"

Подава оставка веднага, Гешев става главен прокурор предсрочно

снимка БГНЕС

Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров очаквано бе избран в четвъртък за шеф на антикорупционната комисия с огромно парламентарно мнозинство. 
След това той обяви, че няма да чака до 10 януари, когато изтича мандатът му, а ще подаде оставка още днес, за да може и той и новият главен прокурор Иван Гешев да встъпят в длъжност "за доброто и на двете институции".

"За" избора на Цацаров гласуваха 165 депутати, 30 бяха против (БСП), а трима се въздържаха. От подкрепилите Цацаров 86 бяха от ГЕРБ, 18 от ДПС, 19 от Обединени патриоти и петима независими. "Воля", които имаха и собствен кандидат – депутатът Симеон Найденов, подкрепиха и него, и Цацаров. Социалистите първоначално обявиха, че няма да подкрепят никого, но в крайна сметка се разцепиха – 30 бяха "против", а 27 - "за" Цацаров.

По време на дебатите Цацаров получи кратки похвали от почти всички парламентарни групи, дори от БСП. Емил Димитров- Ревизоро от ОП обяви, че Цацаров е "всичко това, което другите не са", Вежди Рашидов от ГЕРБ пък – че като главен прокурор бил надпартиен и вдигнал "много високо летвата на българската прокуратура". От ДПС обявиха, че Цацаров "бил най-полезен за КПКОНПИ".

За кандидата на "Воля" никой нищо не каза. Още при издигането на Найденов от партията обявиха, че "водещ принцип при номинацията му е необходимостта за всеки важен пост да има възможност за избор и конкуренция на личности", което изглежда е препратка към избора на нов главен прокурор, при който единствен кандидат беше Иван Гешев. Явно целта беше този път поне на теория избора да не е "състезание с един кон".

Сега Цацаров ще довърши започнатия от предходния председател Пламен Георгиев мандат, който изтича през 2024 година.

"От моя страна ще бъде подадена оставка, тя ще бъде депозирана във Висшия съдебен съвет (ВСС) още днес след обяд. Веднага след като я депозирам, на следващия ден има заседание на ВСС. Днес всъщност следобед би следвало да председателствам за последен път прокурорската колегия. Решението на ВСС има качество на предложение до президента. Оттук насетне на ход е държавният глава със своя указ", каза той след гласуването и подчерта, че след указа на президента за оставката му няма да има пречка Гешев да встъпи в длъжност като главен прокурор.

Цацаров коментира и изказване на председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който обяви, че ако "две батки" избират тримата големи в съдебната власт, те трябва да се разследват.

"Ясно се разбра, че говори за премиера и главния прокурор. Как така той ще нарече премиер две батки и от това ще се почувства по-велик, по- силен, по-голям мъж в собствените си очи и в тези на ония, които го харесват", каза Цацаров по повод думите на Панов, които се превърнаха в тема и в пленарната зала преди избора на нов шеф на КПКОНПИ.

Процедура с предизвестен край

По време на дебатите от БСП обясниха решението си да не подкрепят нито един от кандидатите с това, че не харесвали антикорупционния закон. По същата причина не издигнали и свой фаворит. Социалистите за пореден път подчертаха, че според тях шефът на антикорупционната комисия трябва да се избира от президента, а не от парламента.

"Перфектни решения няма, критики винаги ще има, но това е тежката страна на властта – поемането на отговорност. За да бъде ясна отговорността по избора на такъв тип орган и за да отдалечим органа, борещ корупцията, от правителствената власт, ние предлагаме председателят му да се назначава от президента", каза социалистът Крум Зарков.

По думите му резултатите от "трескавата активност в борбата с корупцията" се изразяват основно в скандали. Той допълни, че Борисов може да обясни как е посочил Цацаров и направи аналогия с последните изказвания на премиера как е станал основната причина за избора на Лозан Панов за председател на ВКС.

Той обърна внимание и на това, че въпреки че поне на хартия имаше двама кандидати, изборът е бил предрешен: "Процедурата по избора е с предизвестен край. Последващите изслушвания, препитвания, онлайн излъчвания, дебат – не са толкова процедура, колкото церемония по встъпване в длъжност".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък припомни какво стана с предходния председател на КППКОНПИ – Пламен Георгиев, който след скандала с терасата му, напусна поста с голямо забавяне, но в крайна сметка стана консул във Валенсия. "Това прилича ли ви на борба с корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество? Не".

След това тя обяви, че за двете години, в които работи, комисията е доказала своята неефективност.

"Г-н Цацаров сподели при изслушването, че ще се опита да я събуди. Вярваме, че ще положи всички усилия, професионални, на които е способен. Г-н Цацаров, тази комисия не е заспала, тя е мъртво родена. Тя е такава, защото няма разследващи функции и противодействие на корупцията е само заглавие. Същността на нейната работата е, че няма борба с корупцията. БСП предлага председателят да се избира от президента, но ние предлагаме и други функции, а не само формално подаване на декларации за публичност на имущество. Темата "корупция" не може да се мисли в мандати", каза добави лидерът на социалистите.

Нинова допълни, че предлага принципно решение на въпроса - разделение на властите и взаимен контрол..

Вместо дебат за качествата на Цацаров, атаки срещу Лозан Панов

Вместо да обсъдят обстойно дали двамата кандидати имат качества за поста, управляващите решиха да атакуват председателя на ВКС Лозан Панова, който няма нищо общо с КПКОНПИ и избора на новия ѝ шеф.

Георги Марков от ГЕРБ маркира с няколко думи личността на Цацаров: "Нямах намерение да се изказвам, тъй като точката от дневния ред е персонална. Избираме едно лице за председател на една комисия. Аз ще гласувам, естествено, за г-н Цацаров. Няма как да си успешен главен прокурор, пък да не можеш да ръководиш една комисия".

А след това реши да намеси в дебата Панов, "Да, България" и Българския хелзинкски комитет. Атаките бяха маскирани като предложение за дебат в съдебната система. Цялата тирада с критики срещу призива на председателя на ВКС да се разследват оповестените по думите му от премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров данни за търговия с влияние върху членове на ВСС.

"ВКС става политическа партия като обслужва интересите на „Да, България“, за която не е сигурно, че работи за интересите на България. Как така ще си позволява председателят на ВКС да казва, че ще разследва премиер – днес е Борисов, утре може да е Нинова. Ще разследва главен прокурор. Кой си ти, бе, господинчо? Ти си деполитизиран, да си налягаш парцалите. Това, което става е недопустимо и от тази трибуна трябва да се каже: "Ела на себе си, г-н председател на Върховен съд. Ако не - ние да си ходим, той да дойде да ни управлява".

След това Марков се прехвърли на БХК, която обяви, че е "на Сорос“ - отново думи, които нямат общо с избора на председател на КПКОНПИ. Депутатът започна атаките си към неправителствената организация с това, че не разбирал как е възможно тя да награждава съдии, а “те да взимат служебна бележка или да освобождават затворници”, визирайки предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. После Марков даде и "препоръка": "Хелзинкският комитет да гледа чистотата в тоалетните, да гледа има ли хлебарки".

Той реши да завърши изказването си с думите: "Бог на да пази България, ако така ще я караме".

Неговите думи обаче бяха подхванати и от други депутати. Председателят на ВКС се опитва да политизира и да създаде друго впечатление за съда. Някои хора са хванати в мрежа на неправителствени организации, каза депутатът от "Атака" Павел Шопов.

Как Цацаров бе предложен за шеф на КПКОНПИ

Възможността Сотир Цацаров да оглави антикорупционната комисия се тиражира от пролетта, когато започнаха проблемите с имуществото на тогавашния шеф Пламен Георгиев. Вече бившият шеф на КПКОНПИ първо излезе в дълъг отпуск след призив на премиера, а в началото на август подаде оставка, за да бъде назначен за консул във Валенсия.

Самата процедура за избор на нов шеф на антикорупционната комисия също беше забавена, а това беше друг повод депутати неофициално да коментират, че е възможно постът да се пази за Цацаров. По закон при предсрочно прекратяване на мандата на член на КПКОНПИ, нов се избира в срок до 2 месеца и той трябва да довърши започнатия мандат. От оставката на Георгиев този срок изтече на 30 септември, а процедурата за нов ръководител бе открита едва на 6 ноември.

По неофициална информация, е имало още два варианта за бъдещето кариерно развитие на настоящия главен прокурор - посланик в Турция или шеф на съдебния инспекторат. Двата варианта обаче са отпаднали по различни причини. Според източници на Mediapool Цацаров е предпочел именно КПКОНПИ.

Мандатът на Цацаров като главен прокурор започна през 2013 година, а година и пет месеца по-късно Корпоративна търговска банка (КТБ) беше принудена да затвори врати. Разследването на прокуратурата доведе до мегаделото "КТБ", по което наблюдаващ прокурор стана бъдещият главен прокурор Иван Гешев. Държавното обвинение е критикувано, че дори не е извикало на разпит депутата от ДПС Делян Пеевски въпреки данните за неговите отношения с Цветан Василев и твърденията, че е вземал суми от КТБ. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?