Цацаров опита да се измъкне от кашата, в която Пеевски го забърка

Главният прокурор негодува срещу Цветанов и иска от него факти за "потулена преписка" срещу заместника си Сарафов

Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров се разграничи от задочния спор между Цветан Цветанов и Делян Пеевски кой "командва" прокуратурата и обясни в официална позиция, че не се е съобразявал с ничии искания при назначенията на своите заместници. Той директно настоява Цветанов да докаже с факти твърденията си за "потулена преписка" от Цацаров срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

Главният прокурор смело обвинява в лъжа Цветанов, който в момента е клиент на Темида, докато тонът му към Пеевски е далеч по-сдържан, а и в самата позиция персоната на несъстоялия се шеф на ДАНС се споменава веднъж и то периферно.

"Главният прокурор не счита, че следва да участва в задочния диалог между народните представители Делян Пеевски и Цветан Цветанов, очевидно породен както от настоящо политическо противопоставяне, така и от техни лични и други отношения в близкото минало", заявява Цацаров във вторник.

Преди ден бившият вътрешен министър заяви пред бТВ, че "в момента Делян Пеевски контролира прокуратурата чрез влиянието си върху Висшия съдебен съвет и главния прокурор Сотир Цацаров".

Той освен това твърди, че Цацаров и Сарафов са ходили на срещи при Делян Пеевски в хотел "Берлин", за който журналистическо разследване разкри, че е контролиран от майката на Пеевски – Ирена Кръстева.

Пеевски отвърна с интервю пред агенция ПИК, в което разказа за прословутата среща между него, Цветанов и Цацаров в кабинета на бившия вътрешен министър. Според думите на Пеевски, Цветанов е настоял протежето му Ася Петрова да стане зам.-главен прокурор, а Борислав Сарафов да не бъде избиран за такъв "в никакъв случай". Освен това МВР-шефът искал Цацаров да прикрие разследване, дошло от Македония, срещу съдийката по делото "Октопод" Румяна Ченалова.

Пеевски освен това призна, че е използвал медиите си за политически поръчки в услуга на Цветанов, като опъвал "чадър" над "престъпни босове", близки до бившите вътрешен министър и главен секретар на МВР.

В вторник Цветанов отрече тези твърдения пред Нова телевизия.

Нито той, нито главният прокурор дават своя версия срещата в кабинета на Цветанов. Пеевски казва, че отишъл там по молба на Цветанов и че двамата са се виждали редовно и на най-различни места. Според бившия министър Цацаров и Пеевски са дошли заедно, според Пеевски главният прокурор се е присъединил впоследствие. Самият Цацаров заявява в позицията си, че думите на Цветанов за това кой кого е водил или заварил са "неистина".

Цацаров по никакъв начин не коментира твърденията, че е ходил заедно със Сарафов на срещу с Пеевски в хотел "Берлин".

Особено рязка е реакцията на главния прокурор към думите на Цветанов за потулена преписка срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Сарафов е най-близкият до Цацаров прокурор в момента, въпреки че му бе конкурент при избора пред ВСС.

В този контекст Цветанов обяви, че е дочул, че Цацаров е прикрил сигнал срещу Сарафов за извършено престъпление, в което дори главният прокурор "може би" има някакво участие.

"Главният прокурор призовава народния представител Цветанов незабавно и публично да обяви всички данни, с които разполага, защото изреченото от него е пряко твърдение, че Борислав Сарафов и Сотир Цацаров са извършили престъпление. Обвинения, отправяни по този начин в общественото пространство, трябва веднага да бъдат потвърдени с факти. Иначе изричането им не допринася по никакъв начин за авторитета и достойнството на държавни институции и на народни представители", заявява Цацаров.

На твърденията на Пеевски за "ултимативен" натиск от Цветанов, довели до назначението на приближената му Ася Петрова за зам.-главен прокурор, Цацаров отговаря с разяснения какво предвижда съдебният закон и каква е процедурата за избор.

"Заместниците на главния прокурор са предложени за назначаване от ВСС с оглед преценката за професионалните им качества и възможността за работа в екип. Това категорично касае и предложенията относно прокурорите Ася Петрова и Борислав Сарафов. Нито те, нито които и да е други предложения, са били съобразявани с исканията или с личните отношения на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, каквито и да са те", посочва Цацаров.

Така той само частично отхвърля твърдението на Делян Пеевски, че Цветанов "ултимативно" е поискал назначаването на близката му прокурорка Ася Петрова за зам.-главен прокурор. Цацаров не отхвърля твърдението за оказан натиск, а единствено обяснява, че сам е искал Ася Петрова за зам.-главен прокурор. Поради това, че Цацаров не отрича "ултиматума" на Цветанов", остава висящ въпросът дали волята на тогавашния вътрешен министър и желанията на главния прокурор просто не са съвпаднали.

В позицията се казва още, че Ася Петрова все още е зам.-главен прокурор и само е командирована във Варна за датите по делото "Килърите". Командироването съвпадна със смяната на политическата власт.

Цацаров не коментира твърденията на Пеевски, че Цветанов му е поискал да смачка разследване срещу съдийката по делото "Октопод" Румяна Ченалова.

Цветанов: "Не съм участвал в сделки с Пеевски"

Часове по рано във вторник Цветан Цветанов отвърна на отправените от Пеевски обвинения.

"Никога не съм участвал в сделки с Делян Пеевски и не съм оказвал натиск над когото и да било", каза зам.-председателят на ГЕРБ пред Нова телевизия.

"Мога да гарантирам, че никога по никакъв повод не съм оказвал подобен натиск, за който се твърди, на когото и да било", заяви Цветанов.

Той отрече да е оказвал натиск за Ася Петрова и я похвали като добър професионалист, тъй като делата, по които работела, били с 98% успеваемост.

Цветанов отхвърли и твърденията, че докато е бил вътрешен министър, е бил закрилян от медиите на Делян Пеевски.

"В момента държавата се управлява от олигархия, организирана престъпност и задкулисие", каза Цветанов.

Той отказа да разкаже какво точно е обсъждано на срещата в бившия му министерски кабинет с Пеевски и Цацаров.

"Нещата, които сме говорили, са били общи, защото двамата влязоха заедно в моя кабинет. Двамата дойдоха на тази среща, но разговорите, които водихме вътре, бяха неформални".

През май м.г., когато за пръв път стана известно провеждането на такава среща, Цацаров заяви, че не той е завел Пеевски, а го е заварил там.

Според Цветанов шефът на ДАНС Владимир Писанчев бил назначен благодарение на Делян Пеевски.

Цветанов обясни, че не е имал никакви очаквания за прокуратурата след избора на Цацаров, очакванията му са били свързани с Борис Велчев. Това обаче не отговаря на истината. Тогавашните премиер и вицепремиер Бойко Борисов и Цветан Цветанов имаха големи очаквания от Цацаров, още преди да стане главен прокурор. Те публично подкрепяха кандидатурата му, а съмненията са и за намеса във ВСС, за да се прокара този избор.

Веднага след издигането на кандидатурата на Цацаров Цветанов каза: "Сотир Цацаров има безупречна репутация в Пловдив и това мисля, че е достатъчно, за да бъде избран за главен прокурор".

"Никога не съм очаквал, че институции ще участват в политически процеси. Като министър на вътрешните работи никога не съм се обаждал на някой директор, за да правя някакви внушения, както прави Йовчев (вътрешният министър Цветлин Йовчев - бел. ред.) в момента. Ако съм участвал в сценарии и задкулисие, щях ли да бъда днес в такава ситуация?", каза Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България